ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Η συγκλονιστική μαρτυρία Ελληνα Εβραίου από το Αουσβιτς -«Μπαίνουν στο θάλαμο γυμνοί και μετά τους δηλητηριάζουν» Πηγή: Η συγκλονιστική μαρτυρία Ελληνα Εβραίου από το Αουσβιτς -«Μπαίνουν στο θάλαμο γυμνοί και μετά τους δηλητηριάζουν» | iefimerida.gr

12|10|2017 0:03



«Εάν διαβάζατε για τα πράγματα που κάναμε, θα λέγατε, πώς μπορεί να το κάνει κάποιος αυτό, να καίει τους
Εβραίους αδελφούς του; Αυτό έλεγα και εγώ στην αρχή, το είπα πολλές φορές».
Με τις λέξεις αυτές, ο Μαρσέλ Νατζαρή, ένας Εβραίος έμπορος από τη Θεσσαλονίκη, επιχείρησε να αποτυπώσει τις σκέψεις που περνούσαν από το μυαλό του κατά τη διάρκεια του βασανισμού του από τους Ναζί. 

Η χειρόγραφη επιστολή του Νατζαρή ανακαλύφθηκε το 1980 σε ένα θερμός κοντά στα χαλάσματα του κρεματορίου ΙΙΙ, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς – Μπίρκεναου. Και τώρα, δύο Ρώσοι ερευνητές κατάφεραν να αποκαταστήσουν πλήρως το χειρόγραφο του Ελληνα εμπόρου, που φαίνεται ότι θάφτηκε στο σημείο τον Νοέμβριο του 1944 -μερικούς μόλις μήνες πριν από την απελευθέρωση από τον Κόκκινο Στρατό. Οταν ανακαλύφθηκε το κείμενο του  Νατζαρή, που ήταν γραμμένο στα ελληνικά, οι ειδικοί μπορούσαν να διαβάσουν μόνο το 10 έως το 15%. Με τη βοήθεια της επιστήμης, όμως, και μετά από πολυετείς προσπάθειες, οι ερευνητές είναι πλέον σε θέση να τη διαβάσουν ολόκληρη. 

Οπως φαίνεται, ο άντρας ήλπιζε ότι το χειρόγραφό του κάποια μέρα θα ανακαλυφθεί και η οικογένειά του στην Ελλάδα θα μάθαινε τι του είχε συμβεί.
Κάτι τέτοιο, όμως, δεν χρειάστηκε, καθώς ο Θεσσαλονικιός έμπορος επέζησε και έγραψε βιβλίο για τις δραματικές στιγμές που έζησε. 


Ο Νατζαρή υποχρεώθηκε από τους Ναζί να γίνει μέλος της ειδικής μονάδας των  Sonderkommando και να βοηθάει στις συμπληρωματικές εργασίες που συνδέονταν με τις ρατσιστικές δολοφονίες. Αδειαζε, επίσης, τους θαλάμους αερίων από τις σορούς των θυμάτων και τους έκαιγε στο κρεματόριο...
Από τους 100 αιχμαλώτους του Αουσβιτς που ήταν επιφορτισμένοι με τις εργασίες αυτές, άλλοι τέσσερις είχαν αποτυπώσει τις σκέψεις τους σε χαρτί και τις είχαν θάψει σε σημεία κοντά στο κολαστήριό τους. Ο Ελληνας, όμως, ήταν ο μοναδικός που επέζησε.

«Υποφέρουμε όλοι πράγματα που ο ανθρώπινος νους δεν μπορεί να φανταστεί» έγραψε ο ίδιος, και συνέχισε: «Κάτω από τον κήπο υπάρχουν δύο αχανή υπόγεια. Το ένα είναι για να ξεντυνώμαστε και το άλλο είναι θάλαμος θανάτου. Οι άνθρωποι μπαίνουν γυμνοί και μόλις γεμίσει με περίπου 3.000 ανθρώπους, κλείνουν την πόρτα και ανοίγουν την παροχή του αερίου...». 
Ο Ελληνας φυλακισμένος περιέγραψε, επίσης, πώς οι αιχμάλωτοι ήταν στριμωγμένοι σαν σαρδέλες μέσα στο θάλαμο και πώς οι Ναζί τους μαστίγωναν για να στριμωχτούν και να κλείσουν τις πόρτες. 

«Μετά από μισή ώρα, ανοίγαμε τις πόρτες και ξεκινούσε η δουλειά μας...» έγραψε ο Μαρσέλ, και συνέχισε: «Ενας άνθρωπος καταλήγει να γίνεται περίπου 640 γραμμάρια στάχτης». 

Παρότι ο Νατζαρή έγραψε τα απομνημονεύματά του όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, η Deutsche Welle αναφέρει ότι ο Θεσσαλονικιός δεν αποκάλυψε ποτέ ότι έκρυψε χειρόγραφο σημείωμα κοντά στο νεκροταφείο. 

«Δεν στεναχωριέμαι που θα πεθάνω. Αλλά στεναχωριέμαι που δεν θα καταφέρω να πάρω εκδίκηση, όπως θα ήθελα» έγραψε ο  Νατζαρή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...