ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Έως 100 δόσεις και περισσότερες εκπτώσεις για τη ρύθμιση αυθαιρέτων

12/10/2017




Σε 100 αντί για 80 αυξάνονται οι δόσεις για εξόφληση προστίμων, αλλά και αλλαγές για όσους είχαν δηλώσει αυθαίρετα στις προηγούμενες ρυθμίσεις και τα μεταφέρουν στη νέα ανακοίνωσε ο υπουργός
Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκης, χτες στη Βουλή.
Ειδικότερα, ο υπουργός είπε πως όσοι «μεταφέρουν» το ακίνητό τους από τις παλαιές ρυθμίσεις στη νέα μέσα στο πρώτο εξάμηνο ισχύος της θα τύχουν έκπτωσης 20%.
Ακόμη, σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, η υποχρέωση εκπόνησης μελέτης στατικής επάρκειας περιορίζεται μόνο στα ακίνητα εκείνα που είχαν χαρακτηριστεί ως «υψηλής προτεραιότητας» (μέσω του δελτίου δομικής τρωτότητας).
Παράλληλα το ΥΠΕΝ προχώρησε σε δύο ακόμη αλλαγές οι οποίες αφορούν τα κτίσματα μετά τις 28 Ιουλίου 2011.
Ειδικότερα μειώνεται από 20% σε 10% το ποσοστό του προστίμου που θα πληρώσει ο ιδιοκτήτης βιομηχανικού κτιρίου με πολεοδομική αυθαιρεσία αν προχωρήσει σε νομιμοποίησή της (αν είναι εφικτή).
Ταυτόχρονα εξαιρούνται από την διαγραφή των προστίμων όσοι έχουν ανεγείρει προσωρινές κατασκευές και κατόπιν δεχθούν να τις κατεδαφίσουν αυτοβούλως.
Παράλληλα το πολυσέλιδο νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί εντός του μήνα προβλέπει για τα αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί στους τελευταίους τρεις νόμους αλλά χωρίς να έχουν εξοφλήσει το πρόστιμο να το επανυπολογίσουν με βάση τις νέες ρυθμίσεις προκειμένου να συμψηφίσουν με όσα ήδη έχουν πληρώσει.
Παράλληλα ο νέος νόμος φέρνει μειώσεις στα παράβολα, απαγόρευση μίσθωσης για όλα τα αυθαίρετα κτίσματα, αλλά και εκπτώσεις προστίμων που αγγίζουν το 80% και αφορούν κυρίως ειδικές ομάδες πληθυσμού.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  • Δίνεται παράταση επιπλέον δύο ετών στην τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών και χρήσεων. Απαγορεύεται η μίσθωση ακινήτου με πολεοδομικές παρανομίες.
  •  
  • Μειώσεις στα παράβολα.
  • Μειώσεις των προστίμων.
  • Μειώσεις από 15% έως και 30% υπάρχουν και σε πολλές ομάδες πληθυσμού, όπως ΑμεΑ, παλιννοστούντες και πολύτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι, δικαιούχοι εισοδήματος κοινωνικής αλληλεγγύης. Επίσης έκπτωση 30% δικαιούνται όσο έχουν αυθαίρετο σε οικισμό που έχει χαρακτηριστεί «στάσιμος».
  •  
  • Εκπτώσεις έως 60% υπάρχουν και σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας.
  • Μείωση 30% έως 50% θα ισχύσει για κτίσματα που ολοκλήρωσαν την ενεργειακή αναβάθμιση.
  •  
  • Δωρεάν νομιμοποιήσεις σε ακίνητα του Υπερταμείου, στα αυθαίρετα της Εκκλησίας αλλά και αθλητικών σωματείων.
  •  
  • Αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί στους τελευταίους τρεις νόμους αλλά χωρίς να εξοφλήσουν το πρόστιμο μπορούν να επανυπολογίσουν το πρόστιμο με βάση τις νέες ρυθμίσεις και να το συμψηφίσουν με όσα έχουν ήδη πληρώσει.
ΑΠΟ http://newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: