ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

«Ναι» υπό προϋποθέσεις στην τοποθέτηση καμερών σε εισόδους πολυκατοικιών

01/10/2017







«Ναι»  υπό  προϋποθέσεις είπε  η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην τοποθέτηση καμερών
σε εισόδους πολυκατοικιών στην οποίες υπάρχουν κατοικίες ή επαγγελματικά διαμερίσματα.

Η Αρχή είναι αρνητική στην χρησιμοποίηση του βιντεοληπτικού υλικού από τρίτους, με εξαίρεση τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές.
«Όχι» λέει, επίσης, και στην καταγραφή του ήχου, ενέργεια που θεωρείται επεξεργασία προσωπικών  δεδομένων.

Η Αρχή κλήθηκε να γνωμοδοτήσει μετά από ερωτήματα που τέθηκαν από ενοίκους πολυκατοικιών στις οποίες τοποθετήθηκαν κάμερες και συγκεκριμένα στις εισόδους των διαμερισμάτων και όχι στην κεντρική είσοδο. Υπήρξε, μάλιστα,  περίπτωση που ο ένας ένοικος αντέδρασε στην τοποθέτηση κάμερας του άλλου ενοίκου.

Στην γνωμοδότηση επισημαίνεται:

-Ότι η κάμερα που τοποθετείται θα πρέπει να μπαίνει σε τέτοιο σημείο που να καταγράφει μόνο τον χώρο ακριβώς έξω από το διαμέρισμα, ώστε να επιτηρείται το πρόσωπο που βρίσκεται μπροστά του και όχι ολόκληρος ο κοινόχρηστος χώρος, όπως η σκάλα ή το απέναντι διαμέρισμα, το ασανσέρ, κλπ

-Σε περίπτωση που  τοποθέτηση της κάμερας λόγω  της  χωροθέτησης  των  εισόδων   των διαµερισµάτων και  του  ανελκυστήρα  του  ορόφου, αναγκαστικά έχει μεγαλύτερη εμβέλεια καταγραφής, τότε απαιτείται  η προηγούμενη   σύµφωνη    γνώµη    των    2/3    των    ενοίκων του ορόφου.

«Προς το σκοπό αυτό, ο ένοικος που εγκαθιστά την κάµερα, οφείλει, ως υπεύθυνος επεξεργασίας, να µεριµνήσει να λάβει τη συναίνεση των  ενοίκων  των  επηρεαζόµενων  διαµερισµάτων,  παρέχοντας  σε  αυτούς,  εκ  των προτέρων,  κάθε  πληροφορία  σχετικά  µε το  σύστηµα  βιντεοεπιτήρησης,  συµπεριλαµβανοµένης  της  ακριβούς  εµβέλειας  της  κάµερας. Σε περίπτωση  που δεν µπορεί να επιτευχθεί οµοφωνία, θα πρέπει να  να  υφίσταται προηγούµενη    σύµφωνη    γνώµη    των    2/3    των    ενοίκων    των    επηρεαζόµενων διαµερισµάτων του ορόφου.Για τη διαµόρφωση της σύµφωνης γνώµης λαµβάνεται υπόψη µια ψήφος ανά κατοικηµένο (ή χρησιµοποιούµενο) επηρεαζόµενο διαµέρισµα.   επεξεργασίας».

-Για την τοποθέτηση κάμερας στους κοινόχρηστους χώρους, απαιτείται η λήψη απόφασης από την γενική συνέλευση των ενοίκων.
"Η εγκατάσταση  µπορεί  να πραγµατοποιηθεί µόνο µε απόφαση    της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικία  σύµφωνα µε τις διατάξεις του οικείου κανονισµού και, εφόσον τέτοια  εγκατάσταση δεν προβλέπεται στον  κανονισµό,  απαιτείται  συναπόφαση  και  των   δύο  τρίτων  των  ενοίκων  της πολυκατοικίας (όπου σε κάθε ένοικο αντιστοιχεί µία ψήφος). Υπεύθυνος επεξεργασίας του συστήµατος βιντεοεπιτήρησης είναι η γενική συνέλευση του συγκροτήµατος».

- Όμως, οι κάμερες στους κοινόχρηστους χώρους δεν επιτρέπεται να "βλέπουν" ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει στα διαμερίσματα.

- Για τα οροφοδιαμερίσματα, η Αρχή, στην υπ΄ αριθμ.   134/2015 απόφασή της, έχει κρίνει  ότι η τοποθέτηση κάμερας στην πόρτα του διαμερίσματος είναι νόμιμη με την προϋπόθεση ότι λαµβάνεται όσο το δυνατόν λιγότερη εικόνα από κοινόχρηστους χώρους.

ΑΠΟ  http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...