ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Έλεγχοι της ΑΑΔΕ στις μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών

Κυριακή, 01 Οκτωβρίου 2017 






Έλεγχο στις μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων πληρωμής, φρένο στη
διαρροή εσόδων από τα λεγόμενα ηλεκτρονικά πορτοφόλια και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων (π.χ. Airbnb), υποχρεωτική δήλωση επαγγελματικών λογαριασμών από τους επαγγελματίες, αφορολόγητο νοικοκυριών, εφόσον τα χρήματα των συναλλαγών καταλήγουν σε δηλωμένους επαγγελματικούς λογαριασμούς, αλλά και ρήτρα μείωσης φοροδιαφυγής προκειμένου να ισχύσει για τις εταιρείες ενός κλάδου ο ακατάσχετος λογαριασμός, είναι ορισμένα μόνο από τα «όπλα» που διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών και πρόκειται να ρίξει στη μάχη των εσόδων.




Πρώτο μέλημα των ελεγκτικών υπηρεσιών είναι να αποκλείσουν τη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό μέσω συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών (POS εξωτερικού, ηλεκτρονικά πορτοφόλια κ.τ.λ.) που παρέχουν τη δυνατότητα σε επαγγελματίες τα χρήματα που εισπράττουν μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών να πηγαίνουν απευθείας σε λογαριασμούς της Βουλγαρίας, της Μάλτας, της Ρουμανίας ή άλλων χωρών.
Είναι πολλά τα παραδείγματα και τα στοιχεία που διαθέτουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και σύμφωνα με το Βήμα το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν μαζικές διασταυρώσεις σε συνέχεια εκείνων που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα.
Παράλληλα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει έτοιμη την απόφαση σύμφωνα με την οποία θα υποχρεώνει όλες τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες να δηλώσουν έναν ή και περισσότερους επαγγελματικούς λογαριασμούς όπου μόνο μέσω αυτών θα πραγματοποιούν συναλλαγές με πελάτες ή προμηθευτές.
Ουσιαστικά, με αυτόν τον τρόπο, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να αποκλείσει φαινόμενα όπου πελάτες των επαγγελματιών καταθέτουν χρήματα μέσω e-banking ή απευθείας στο γκισέ των τραπεζών σε προσωπικούς λογαριασμούς των επιτηδευματιών προκειμένου οι τελευταίοι να μην τα εμφανίσουν ως έσοδα από τη δραστηριότητά τους και φυσικά να μη φορολογηθούν για αυτά.

Πηγή: Shutterstock Stock Photos
ΑΠΟ http://www.cnn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: