ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Σκωτσέζικο οικόσημο σε ελαιώνα των Γαργαλιάνων

Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2017 





Η παράδοση της Σκωτίας συναντά το εξαιρετικό ελαιόλαδο της Μεσσηνίας στους Γαργαλιάνους, καθώς από χθες το μεσημέρι ένα από τα ελαιοπερίβολα της περιοχής φέρει το οικόσημο μιας από τις μεγαλύτερες σκωτσέζικες οικογένειες που οι ρίζες της φτάνουν
μέχρι το 14ο αιώνα.

Λιτή αλλά συνάμα πολύ σημαντική ήταν η χθεσινή τελετή στο κτήμα του Κώστα Γιαννίμπα, που πλέον φέρει το οικόσημο της οικογένειας Paisley. Συνδετικός κρίκος, ο Γιάννης Κατσικαρώνης με καταγωγή από τις Καρυές Τριφυλίας, ο οποίος επί πολλά χρόνια ζει στη Σκωτία και έχει γίνει μέλος της οικογένειας Paisley και πρόεδρος του συλλόγου της συγκεκριμένης οικογένειας. Ενός συλλόγου που σκοπό έχει τη διατήρηση και τη διάδοση της μακράς οικογενειακής παράδοσης.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, από το συγκεκριμένο ελαιοπερίβολο, όπου η καλλιέργεια της ελιάς γίνεται με ιδιαίτερη φροντίδα και ακολουθώντας τα πρότυπα της ολοκληρωμένης διαχείρισης, παράγεται ένα εξαιρετικό ελαιόλαδο, την προώθηση του οποίου έχει αναλάβει ο κ. Κατσικαρώνης με την επωνυμία «Golden pithari». Ως μέλος όμως και της συγκεκριμένης οικογένειας στη Σκωτία όπου ζει, ζήτησε από τον αρχηγό της, τον βαρόνο Ντάνκαν Πέσλεϊ του Γουέστερλι, να μπει το οικόσημο στο συγκεκριμένο λάδι. Κάτι τέτοιο, όπως μας εξήγησαν στη χθεσινή τελετή, δεν ήταν εύκολο καθώς δεν έχει ξαναγίνει - όμως βρέθηκε η νομική φόρμουλα, και αφού το αγρόκτημα φέρει πλέον το οικόσημο της οικογένειας, μπορεί να ακολουθήσει και το τελικό προϊόν, που είναι το λάδι.
Ετσι με μια αμφίδρομη σχέση, αφού από τη μια το συγκεκριμένο λάδι αποκτά ένα οικόσημο με πολύ μεγάλη σημασία για τη Σκωτία και όχι μόνο -καθώς ρίζες της οικογένειας υπάρχουν σε πολλές ακόμη χώρες, όπως Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Αμερική κ.α.- ενώ από την άλλη για την οικογένεια θεωρείται μεγάλη τιμή να έχει στην παραγωγή της ένα τέτοιο προϊόν, όπως είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της συγκεκριμένης καλλιέργειας. Ελαιόλαδο το οποίο πρέπει να τονίσουμε ότι παράγεται με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρεί όλα τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά του.

Χθες έγινε η τελετή όπου ο ίδιος ο βαρόνος Ντάνκαν Πέσλεϊ έκανε τα αποκαλυπτήρια του οικόσημου στο συγκεκριμένο κτήμα με μεγάλη χαρά, όπως ανέφερε ο ίδιος. Σημείωσε ότι η συγκεκριμένη οικογένεια είναι από τις πιο οργανωμένες και μεγαλύτερες στη Σκωτία και εργάζεται για την προώθηση της σκωτσέζικης παράδοσης. Εξέφρασε την περηφάνια του για τη δουλειά που έχει γίνει στο συγκεκριμένο κτήμα στο Λιβάρτζι Γαργαλιάνων. Αναφέρθηκε στη σχέση της οικογένειάς του με τον Γιάννη Κατσικαρώνη και τόνισε πως «αυτό που γίνεται σήμερα εδώ είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης κουβέντας που είχαμε για το πώς θα προωθήσουμε το συγκεκριμένο προϊόν». Αναφέρθηκε ακόμη στην πολύ καλή σχέση που έχει η Σκωτία με την Ελλάδα διαχρονικά, αλλά και στο πώς ξεπεράστηκαν τα εμπόδια για να χρησιμοποιηθεί το έμβλημα της οικογένειας - για να καταλήξει λέγοντας πως αυτό που γίνεται είναι ιδιαίτερο και μοναδικό στον κόσμο. Σημείωσε τέλος πως πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, γιατί δεν έχει ξαναγίνει ελαιόλαδο να έχει το έμβλημα της οικογένειάς του.

Από την πλευρά του ο κ. Κατσικαρώνης ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους και στάθηκε στην ανάγκη συνεργασίας - λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όταν πηγαίνουμε σαν μονάδες χανόμαστε». Γι' αυτό είπε ότι εδώ και καιρό είχε σκοπό να δημιουργήσει τις καταστάσεις ώστε να οργανωθούν και «αντί να σπρώχνουμε μόνοι μας το τρένο που λέγεται προώθηση των προϊόντων να το κάνουμε όλοι μαζί», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Με συνεργασίες, είπε, μπορούμε να κάνουμε πολλά, και τόνισε πρέπει να είναι το νόημα και της σημερινής ημέρας.

Τέλος ο παραγωγός Κώστας Γιαννίμπας επισήμανε ότι «κάνουμε όλοι μια κοινή προσπάθεια για το καλύτερο, και σε τοπικό επίπεδο αλλά και σε ευρύτερο φάσμα. Ηρθαμε να παντρέψουμε τη μια κουλτούρα με την άλλη, να ανοίξουμε νέους ορίζοντες, νέες αγορές και συνεργασίες, πάνω από όλα συνεργασίες. Εχουμε ξεχάσει τι πάει να πει συνεργασία. Μέχρι τώρα βάζουμε πάνω από όλα το "εγώ"». Συμπλήρωσε δε για την καλλιέργεια πως «η αγάπη για αυτό που κάνουμε είναι που κάνει το λάδι ξεχωριστό, πρέπει να ξέρεις τι θέλεις και τι ζητάς».

Κ.Μπ.

Δείτε το βίντεο στο https://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: