ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017

ΚΕΔΕ: Υπόθεση των Δήμων και όχι των Περιφερειών οι λαϊκές αγορές

10/10/2017


Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος εκφράζει τη διαφωνία της με το περιεχόμενο του σχεδίου Νόμου του
Υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης με τίτλο «Άσκηση Υπαίθριων Εμπορικών Δραστηριοτήτων, εκσυγχρονισμός της επιμελητηριακής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις».

Η διαφωνία αυτή εστιάζεται στο γεγονός ότι ο συντάκτης του Νομοσχεδίου δεν έλαβε υπόψη την επίσημα διατυπωμένη και τεκμηριωμένη θέση της ΚΕΔΕ, ότι το υπαίθριο εμπόριο και οι λαϊκές αγορές αποτελούν τοπική υπόθεση,  άρα ως αρμοδιότητα πρέπει να ανήκουν στους Δήμους.
Εκτός λογικής η μεταφορά της αρμοδιότητας από τους Δήμους στις Περιφέρειες

Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε, επιχειρείται η αναμόρφωση της νομοθεσίας που αφορά στο υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές. Αν και γίνεται προσπάθεια εκσυγχρονισμού του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, αυτή στην πράξη ακυρώνεται εξαιτίας του λανθασμένου επανακαθορισμού των αρμοδιοτήτων μεταξύ α’ και β’ βαθμού αυτοδιοίκησης.
Συγκεκριμένα, με την οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων του υπαίθριου εμπορίου και των λαϊκών αγορών οι Περιφέρειες αναλαμβάνουν ρόλο σε βάρος των Δήμων.

Τοπική, άρα Δημοτική υπόθεση, το υπαίθριο εμπόριο

Το υπαίθριο εμπόριο και οι λαϊκές αγορές είναι ξεκάθαρα τοπική υπόθεση και με βάση την αρχή της εγγύτητας θα έπρεπε από πλευράς διαδικασιών και αρμοδιοτήτων οι Δήμοι να έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα.
Οι λαϊκές αγορές αποτελούν «τοπικό» θεσμό που είναι συνδεδεμένος με την καθημερινή ζωή των πολιτών και έχει καθοριστική αλληλοεπίδραση με την τοπική κοινωνία. Η ΚΕΔΕ διαχρονικά έχει υποστηρίξει ότι οι Δήμοι πρέπει να είναι αποκλειστικά αρμόδιοι για τους όρους τις προϋποθέσεις χορήγησης αδειών των εμπορικών δραστηριοτήτων χωρίς να γίνεται καμία διάκριση σε δήμους που ανήκουν στις περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης.
Δεν είναι συνταγματικά επιτρεπτό για κατεξοχήν τοπικές υποθέσεις και δραστηριότητες, όπως είναι η λειτουργία των λαϊκών αγορών, εμποροπανηγύρεων, χριστουγεννιάτικων και πασχαλινών αγορών, κινητές καντίνες κλπ. να εμπλέκονται, εκτός των δήμων οι Περιφέρειες και άλλα διοικητικά όργανα, διότι με τον τρόπο αυτό παραβιάζεται η βασική αρχή της εγγύτητας.

Θεσμικό ατόπημα η υπο-εκπροσώπηση των αιρετών της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης

Ταυτόχρονα υπογραμμίζουμε ότι με βάση το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε, προβλέπεται ότι οι επιτροπές λαϊκών αγορών θα συγκροτούνται από τις περιφέρειες και θα προεδρεύονται από αντιπεριφερειάρχη. Μάλιστα στη σύνθεση των 13μελών επιτροπών Αττικής και Θεσσαλονίκης προβλέπεται μόνον ένας εκπρόσωπος της αντίστοιχης ΠΕΔ, ενώ θα έπρεπε, πέραν των παραγωγών και πολιτών, μέλη να είναι μόνον αιρετοί της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης και να προεδρεύονται από εκπρόσωπο της ΠΕΔ ή από το δήμαρχο της έδρας της περιφερειακής ενότητας.
Αφαιρούνται σημαντικοί πόροι από τους Δήμους, προς όφελος των Περιφερειών

Καθ’ όσον αφορά το ημερήσιο τέλος που καταβάλλουν οι επαγγελματίες στις λαϊκές αγορές,  η ΚΕΔΕ εκφράζει την πλήρη διαφωνία της,  αφού το τέλος αυτό δεν θα καταβάλλεται εξ’ ολοκλήρου στους Δήμους, αλλά μόνον μέρος αυτού.
Η  θέση της ΚΕΔΕ είναι ότι το ημερήσιο τέλος πρέπει να καταβάλλεται στο σύνολό του στους ΟΤΑ, αφενός γιατί οι Δήμοι έχουν την ευθύνη της αποκομιδής των απορριμμάτων και της καθαριότητας στους χώρους άσκησης του υπαίθριου εμπορίου και των λαϊκών αγορών. Αφετέρου, διότι στο σχέδιο νόμου προτείνεται η κατάργηση του τέλους καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων που εισέπρατταν μέχρι τώρα οι Δήμοι.  

Αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί ως έχει, θα κληθούν οι Δήμοι να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες που μέχρι σήμερα προσφέρουν, έναντι όμως πολύ χαμηλότερου τιμήματος. Γεγονός που οδηγεί ουσιαστικά στην επιβάρυνση των δημοτών τους.

ΑΠΟ  http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη