ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Ελπίδες για πάνω από 4 ευρώ το λάδι

Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017






Η αγωνία των ελαιοπαραγωγών για τις επιπτώσεις από την παρατεταμένη ανομβρία παρατείνεται, με τους ειδικούς να μιλούν για βέβαιη ζημιά,
χωρίς όμως να μπορεί να εκτιμηθεί το μέγεθός της.
Βροχές ακόμα δεν έχουν πέσει, και κάθε μέρα που περνά το πρόβλημα επιδεινώνεται. Σε κάθε περίπτωση, σε πολλές περιοχές οι ελιές έχουν ήδη μαυρίσει: ένδειξη ότι εκεί δεν θα υπάρξει αναστροφή ως προς την απόδοσή τους, και στους παραγωγούς μένει πλέον η απόφαση για το πότε είναι καλύτερο να ξεκινήσει η συγκομιδή.
Την ίδια ώρα, με 4 ευρώ το κιλό έκανε την πρώτη πράξη αγοράς τριών τόνων έξτρα παρθένου ελαιόλαδου νέας εσοδείας ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσσηνίας «Ενωση», στις 13 Οκτωβρίου, δίνοντας τον τόνο για την έναρξη της φετινής ελαιοκομικής σεζόν. Να σημειωθεί ότι πέρσι το μεσσηνιακό ελαιόλαδο κινήθηκε από 3,70 έως 4 ευρώ το κιλό, και το ΠΟΠ Καλαμάτας έφτασε τα 4 ευρώ το κιλό. Φέτος, το υψηλό άνοιγμα της αγοράς με το αγουρέλαιο στα 4,60 με 4,70 ευρώ το κιλό, σε συνδυασμό με τα χαμηλά αποθέματα και τις προβλέψεις από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου (IOC) και την Κομισιόν για αυξημένη διεθνή κατανάλωση τη σεζόν 2017-2018, δημιουργούν ένα θετικό κλίμα για το πώς θα εξελιχθούν στη συνέχεια οι τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

ΣΥΝ 12% Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟ 2017-2018

Η παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου αναμένεται να φτάσει τους 2,854 εκατομμύρια τόνους κατά την ελαιοκομική περίοδο 2017-2018 (από το Σεπτέμβριο του 2017 έως τον Αύγουστο του 2018), σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιόλαδου.
Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί μια αύξηση της τάξης του 12% σε σχέση με την παραγωγή της προηγούμενης χρονιάς, η οποία έφτασε τους 2,538 εκατομμύρια τόνους, σημειώνει ο IOC.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Συμβουλίου, η παραγωγή της Ελλάδας αναμένεται να ανέλθει σε 300.000 τόνους, αυξημένη κατά 54%.
Για την κορυφαία ελαιοπαραγωγό χώρα, την Ισπανία, η πρόβλεψη δείχνει 1,5 εκατ. τόνους - δηλαδή μείωση κατά 10% σε σχέση με την προηγούμενη εμπορική σεζόν. Αντίστοιχα, η δεύτερη σε όγκο παραγωγής χώρα, η Ιταλία, προβλέπεται να έχει παραγωγή 320.000 τόνους: αύξηση 75% σε σχέση με τα κακά αποτελέσματα της προηγούμενης περιόδου κυρίως λόγω του βακτηρίου Xylella.
Γενικότερα, τα στοιχεία δείχνουν μέτρια απόδοση σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων 5 ετών, ο οποίος υπολογίζεται στους 2,945 εκατομμύρια τόνους. Αιτίες, τα κύματα ζέστης και ξηρασίας που επηρέασαν ορισμένες περιοχές κατά τη διάρκεια του θέρους.
Οσον αφορά την κατανάλωση, οι εκτιμήσεις κυμαίνονται στο επίπεδο των 2,889 εκατομμυρίων τόνων ελαιόλαδου φέτος, τιμή που είναι ίδια με την αντίστοιχη του 2003 - με τη χαρακτηριστική αντίφαση όμως, ότι τότε υπήρχαν 1,2 δισεκατομμύρια λιγότεροι άνθρωποι στον πλανήτη, όπως καταλήγει το Συμβούλιο.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΟΜΒΡΙΑΣ

Η ανομβρία έχει επηρεάσει καρπούς αλλά και δέντρα. Αν τις επόμενες ημέρες αρχίσουν βροχοπτώσεις, εκφράζεται αισιοδοξία ότι κάποιες ελιές που δεν έχουν διψάσει πολύ θα "γυρίσουν”. Στις περισσότερες των περιπτώσεων όμως οι καρποί έχουν αλλάξει χρώμα, ενώ έχουν επηρεαστεί και τα δέντρα, αφήνοντας ελάχιστες ελπίδες για διάσωση της παραγωγής. Χαρακτηριστικές είναι οι επισημάνσεις που δίνονται από τον Βασίλη Φραντζολά, M.Sc. Tμήμα Τεχνολογίας Ελαιολάδου - Oliveoilseminars.com: «Κατόπιν ανταλλαγής απόψεων με τον συνεργάτη μας, Dr. Augusti Romero, του Ερευνητικού Κέντρου I.R.T.A. στην Καταλονία, σχετικά με την παρατεταμένη ξηρασία που παρατηρείται και στην Καταλονία αλλά και σε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως Δυτική Πελοπόννησο, Αττική, Ανατολική Κρήτη όπως και σε άλλες περιοχές, όπου οι καρποί, κυρίως της ποικιλίας Κορωνέικη, έχουν αρχίσει να αλλάζουν πρώιμα, με γρήγορο ρυθμό, το χρώμα τους σε έντονο μοβ, ενημερώνουμε τους παραγωγούς με τα εξής, εν όψει και της πρόβλεψης έλλειψης ικανοποιητικών βροχοπτώσεων τουλάχιστον για τις επόμενες δέκα ημέρες.

1. Η συγκέντρωση ελαιολάδου μέσα στον καρπό αναμένεται μειωμένη, αλλά έχει πλέον ολοκληρωθεί, ήδη από την εβδομάδα όπου έχει αρχίσει σε μη αρδευόμενους ελαιώνες η αλλαγή του χρώματος των καρπών από πρασινοκίτρινος σε ελαφρά μοβ. Μελλοντικές βροχές δεν θα αυξήσουν την ελαιοπεριεκτικότητα αλλά μόνο το μέγεθος και βάρος των καρπών.

2. Η ελαιοποίηση καρπών, οι οποίοι την περίοδο αυτή εμφανίζονται λόγω της ξηρασίας να έχουν ζαρώσει εξωτερικά, είναι πολύ πιθανόν να εμφανίσουν στο ελαιόλαδο το οργανοληπτικό ελάττωμα “ξερό ξύλο”, το οποίο μειώνει σημαντικά την αξία των ελαιολάδων, εφόσον γίνεται αντιληπτό.

3. Η ελαιοποίηση, αυτή την εποχή, θα δώσει ελαιόλαδα με πιο έντονα του συνήθους γευστικά χαρακτηριστικά του πικρού και του πικάντικου.

3. Για την παραγωγή αγουρέλαιου, συνιστάται η δοκιμαστική ελαιοποίηση σε έναν μαλακτήρα, και ο έλεγχος των δειγμάτων ελαιόλαδου από πιστοποιημένα πάνελ γευσιγνωσίας ή δοκιμαστές ελαιόλαδου. Αν το οργανοληπτικό πρόβλημα είναι έντονο είναι θέμα του παραγωγού να αποφασίσει περαιτέρω, κρίνοντας από την προβλεπόμενη εξέλιξη της ξηρασίας και της κατάστασης των καρπών.

4. Τα ελαιοτριβεία πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους ότι οι καρποί λόγω της ξηρασίας θα περιέχουν χαμηλό ποσοστό υγρασίας, με κίνδυνο την μεγάλη ανύψωση της θερμοκρασίας στον σπαστήρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, λαμβανομένου υπόψη και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών του περιβάλλοντος αυτήν την περίοδο. Κατάλληλες τεχνικές μπορούν να μειώσουν αυτόν τον κίνδυνο.

5. Λόγω της κρίσιμης, όπως εξελίσσεται, κατάστασης, τα Oliveoilseminars.com διαθέτουν την εμπειρία τους στη διάθεση των παραγωγών, απαντώντας σε όλα τα έγγραφα σχετικά ερωτήματα, τα οποία θα υποβληθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@oliveoilseminars.com».

ΑΠΟ www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.