ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017

Περισσότερα από 1 δισ. ευρώ τα κεφάλαια από το πρόγραμμα «Xρυσή βίζα»

Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017Κεφάλαια πάνω από 1,1 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι έχουν εισρεύσει στην ελληνική αγορά ακινήτων, ως
αποτέλεσμα του προγράμματος «Χρυσή βίζα», που παρέχει άδειες παραμονής σε όσους επενδυτές από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αγοράσουν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ.


Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από τον οργανισμό Enterprise Greece, με το πέρας του φετινού 9μηνου ο συνολικός αριθμός των αδειών που έχουν χορηγηθεί σε ξένους επενδυτές - ιδιοκτήτες ακινήτων από την έναρξη του προγράμματος στα μέσα του 2013 ανέρχεται σε 2.014, έναντι 1.550 στο τέλος του 2016.

Εν ολίγοις, φέτος έχουν λάβει άδειες παραμονής 464 νέοι επενδυτές και ενώ ακόμα εκκρεμεί η ολοκλήρωση της αδειοδότησης εκατοντάδων ακόμη, οι οποίοι προχώρησαν σε αγορές εξοχικών και μη ακινήτων κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού.

Υπενθυμίζεται ότι το 2016 είχαν χορηγηθεί 586 άδειες παραμονής. Συνολικά, πέραν των 2.014 αδειών προς επενδυτές, έχουν χορηγηθεί και επιπλέον 2.948 άδειες στα μέλη των οικογενειών τους, με αποτέλεσμα από το 2013 μέχρι σήμερα να ανέρχονται σε 4.962 άδειες.

Με βάση τα στοιχεία του Enterprise Greece, αναφορικά με τις χώρες προέλευσης των επενδυτών, η Κίνα έρχεται πρώτη με 850 άδειες και μάλιστα με σημαντική διαφορά από τη δεύτερη Ρωσία, που ακολουθεί με 388 άδειες. Στην τρίτη θέση βρίσκεται πλέον η Τουρκία με 161 άδειες παραμονής, έχοντας ξεπεράσει την Αίγυπτο που καταλάμβανε μέχρι πρότινος την τρίτη θέση. Επιβεβαιώνεται έτσι, σύμφωνα με την «Καθημερινή» η τάση του τελευταίου 12μήνου, κατά τη διάρκεια του οποίου διαπιστώνεται κατακόρυφη αύξηση του ρεύματος αγοραστών από την Τουρκία, ως αποτέλεσμα της ανασφάλειας που επικρατεί στη γειτονική χώρα από το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του προέδρου Ερντογάν και έπειτα.

Άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο που συνάγεται αφορά και τη μέση αξία της κάθε επένδυσης αγοράς ακινήτου.Σε σχετικά στοιχεία που είχε ανακοινώσει τον φετινό Ιούνιο ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, είχε αναφέρει ότι με το πέρας του φετινού τετραμήνου οι άδειες ήταν συνολικά 1.684 και τα έσοδα προσέγγιζαν το 1 δισ. ευρώ. Αυτό που προκύπτει με βάση τα παραπάνω είναι ότι η μέση δαπάνη ανά επενδυτή διαμορφώνεται πέριξ των 550.000-600.000 ευρώ, υπερβαίνοντας κατά πολύ το ελάχιστο όριο των 250.000 ευρώ. Πρόκειται για σαφές δείγμα ότι προτιμώνται πολυτελέστερα και μεγαλύτερα ακίνητα, αρκετά εκ των οποίων κοστίζουν σήμερα αισθητά λιγότερα χρήματα απ’ ό,τι στην αρχή της οικονομικής κρίσης το 2010, δεδομένου ότι η μέση πτώση των αξιών διαμορφώνεται στο 45%.

Όπως σημειώνουν φορείς της αγοράς ακινήτων, μεγάλη ώθηση στη σχετική δραστηριότητα έχει παράσχει η αυξημένη ζήτηση πολυτελών εξοχικών κατοικιών, δηλαδή ακινήτων που υπερβαίνουν κατά πολύ το ελάχιστο όριο των 250.000 ευρώ και κατά κανόνα πωλούνται αντί ποσών της τάξεως του 1-2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα δε με μεσιτικά γραφεία που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη αγορά, στην πλειονότητα των περιπτώσεων των αγοραστών από περιοχές εκτός Ε.Ε., η «χρυσή βίζα» δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μάλλον ένα πρόσθετο όφελος από την πραγματοποίηση τέτοιων επενδύσεων. Εν ολίγοις, αφού δύναται να εξασφαλιστεί λόγω του ύψους του τιμήματος, συνήθως οι αγοραστές προχωρούν τη σχετική διαδικασία της λήψης άδειας παραμονής για τους ίδιους και την οικογένειά τους, προκειμένου να είναι ευκολότερη η μετάβασή τους από και προς την Ελλάδα στο μέλλον.

Πηγή: EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΑΠΟ   http://www.cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ελεύθερη είσοδος την ερχόμενη Τρίτη στο Μουσείο Ακρόπολης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR 15/05/2021  09:14 Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον ψηφιακό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που διοργανώνετα...