ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2017

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τον ιό του Δυτικού Νείλου» σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας

Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2017Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στη Μεσσηνία για τον ιό του Δυτικού Νείλου, ενώ δεν έχει διαγνωστεί κρούσμα, ούτε υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μετάδοσής του.

Αυτό βεβαιώνουν η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Μεσσηνίας και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου στο νομό, Μιχάλης Μιχαήλ.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται από το κοινό κουνούπι και οι δείκτες επικινδυνότητας στη Μεσσηνία δεν είναι υψηλοί, αντίθετα με άλλες περιοχές για τις οποίες υπάρχει και προειδοποίηση για τέτοιο κίνδυνο από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Στο μεταξύ, η Π.Ε. Μεσσηνίας παίρνει μέτρα προστασίας και καθημερινά, σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρεία που κάνει την κουνουποκτονία, πέντε διαφορετικά συνεργεία βγαίνουν και ψεκάζουν. Αυτό όμως από μόνο του δεν αρκεί, θα πρέπει να τηρούνται και ατομικά προληπτικά μέτρα, όπως επισημαίνει μιλώντας στην "Ε" ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Μιχάλης Μιχαήλ. Τα μέτρα αυτά είναι τα συνήθη μέτρα προφύλαξης από τα τσιμπήματα των κουνουπιών: χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά και ανεμιστήρες, καίμε φιδάκια και προσέχουμε να μην υπάρχει στάσιμο νερό έστω και σε μικρή ποσότητα στον περιβάλλοντα χώρο, γιατί εκεί μαζεύονται οι προνύμφες. Γι' αυτό και ελέγχουμε να μην μένει νερό στις γλάστρες, τις υδρορροές, το γκαζόν ή γενικότερα να μην υπάρχουν τριγύρω λιμνάζοντα νερά. 

ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ

Ο Μιχάλης Μιχαήλ μιλώντας στην "Ε" επεσήμανε ότι υπάρχει πλήρης ανακοίνωση, την οποία έχει βγάλει το ΚΕΕΛΠΝΟ και η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας. Ο ίδιος αναφέρθηκε στη σημασία να παίρνονται προληπτικά μέτρα, όπως να μπαίνουν σήτες στα παράθυρα και να γίνεται καταπολέμηση με εντομοαπωθητικά. Αναφορικά με το περιστατικό θανάτου ηλικιωμένης στο Αργος, ο κ. Μιχαήλ μίλησε για μεμονωμένο περιστατικό και διαβεβαίωσε ότι η Μεσσηνία δεν είναι σε επιφυλακή γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται στις περιοχές υψηλής επικινδυνότητας, όπως είναι για παράδειγμα ο Δήμος Ευρώτα στη Λακωνία, όπου εκεί έχει εκδηλωθεί και περιστατικό ελονοσίας. Παρόλα αυτά βεβαίωσε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας βρίσκεται σε εγρήγορση και ακολουθεί τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ. 

ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙ

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται από το απλό οικιακό κουνούπι και ο συνήθης ξενιστής του είναι τα πτηνά. Η εμφάνισή του -λένε οι ειδικοί- δεν είναι κάτι το παράδοξο, καθώς κάθε 3 με 4 χρόνια παρουσιάζεται μια συρροή κρουσμάτων, διαγράφει κάποιο κύκλο και υποχωρεί. 
Εν τω μεταξύ στο νομό η κουνουποκτονία έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο και συνεχίζεται. Καθημερινά στη Μεσσηνία βγαίνουν για ψεκασμούς 5 συνεργεία, στη Γιάλοβα, τον κάμπο της Μεσσήνης και τον κάμπο της Καλαμάτας και εναλλάξ σε αστικές περιοχές σε διαφορετικές δημοτικές ενότητες του νομού. 

Οδηγίες προφύλαξης
 • Η ατομική προστασία είναι ιδιαίτερα σημαντική, υπογραμμίζουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουν:
 • Ενδυση με κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα.
 • Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.
 • Χρήση εντομοαπωθητικών σε ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης).
 • Αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού.
 • Χρήση κουνουπιέρας, ειδικά για βρέφη και έγκυες γυναίκες.
 • Χρήση εντομοκτόνων αέρος, σύμφωνα με τις οδηγίες των συσκευασιών τους.
 • Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών που απομακρύνουν τα κουνούπια.
 • Τοποθέτηση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος στους εξωτερικούς χώρους καθώς προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια.
 • Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών όπου βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια.
 •  Πότισμα κήπου κατά τις πρωινές ώρες.
 • Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από όλες τις πιθανές εστίες, π.χ. γλάστρες, βάζα, υδρορροές κ.λπ., καθώς σε αυτά τα σημεία συνήθως αφήνουν τα αυγά τους τα κουνούπια.
Πώς μεταδίδεται ο ιός και ποια τα συμπτώματα της νόσου

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, συνήθως των κοινών κουνουπιών. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, δηλαδή δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα. Το 20% αυτών που μολύνονται εμφανίζουν την ήπια μορφή της νόσου, και εμφανίζουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, δηλαδή πυρετό, πονοκέφαλο, καταβολή δυνάμεων, πόνο στους μυς και τις αρθρώσεις. Επίσης, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (ναυτία, εμετός, διάρροια, πόνος στην κοιλιά, ανορεξία), το δέρμα και να διογκωθούν οι λεμφαδένες. Στην ήπια μορφή της νόσου τα συμπτώματα υποχωρούν μέσα σε 3 έως 6 ημέρες. Λιγότερο από το 1% αυτών που μολύνονται παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών), ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
Εμβόλιο και ειδική θεραπεία για τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.

Ν.Κ.

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ελεύθερη είσοδος την ερχόμενη Τρίτη στο Μουσείο Ακρόπολης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR 15/05/2021  09:14 Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον ψηφιακό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που διοργανώνετα...