ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Η επιχειρηματική ιδέα τεσσάρων φίλων και το εγχείρημα που αψήφησε την κρίση

23/7/2017








Τα σαπούνια της Sapoon είναι φτιαγμένα με πολλή φροντίδα. Επαγγελματισμό που φαίνεται στην ευλαβική τήρηση των προϋποθέσεων
που θέτει ο ΕΟΦ στην παρασκευή τους αλλά και με το μεράκι ερασιτέχνη, που εξακολουθεί να παθιάζεται με το αντικείμενό του. Το καταλαβαίνει κανείς συνομιλώντας με τους τέσσερις φίλους που αποτελούν την εταιρεία, βλέποντας το λιτό, πεντακάθαρο και λειτουργικό εργαστήριό τους, στο Μοσχάτο, αλλά και πιάνοντας στα χέρια του ένα σαπούνι τους. Από τη σύσταση έως την παραγωγή, κι από το design έως την τελική συσκευασία, είναι όλα προσεγμένα σε κάθε τους λεπτομέρεια.
Άλλωστε οι Σεραφείμ Σεραφειμίδης, Σταμάτης Σουεντίε, Μαρία Τσιμητάκη και Alberto Lozano Ballesteros, που είναι και οι ιδρυτές της Sapoon, αποφάσισαν να ασχοληθούν με τη σαπωνοποιία πρωτίστως από αγάπη προς το αντικείμενο. Την αρχή έκαναν ο Σεραφείμ και η Μαρία, πριν από σχεδόν δέκα χρόνια, παρατηρώντας την τάση προς την επιλογή φυσικών προϊόντων διατροφής κι ανακαλύπτοντας παράλληλα και τον φυσικό τρόπο περιποίησης και καθαρισμού της επιδερμίδας.
«Έχοντας οι περισσότεροι από εμάς περιπτώσεις ερεθισμών στο δέρμα, θέλαμε να περιορίσουμε στην καθημερινότητα μας εκείνες τις χημικές και βλαβερές ουσίες της βιομηχανικής παραγωγής, όπως τα επιφανειοδραστικά και πολλά άλλα επικίνδυνα αναγραφόμενα συντηρητικά» εξηγεί στο newsbeast.gr ο Σεραφείμ. «Οι προσωπικές σχέσεις και η συζήτηση πάνω σε κοινούς προβληματισμούς κατέληξε στην ιδέα να δημιουργηθεί η SΑPOON ΙΚΕ το 2014. Από τότε συνεχίζουμε αδιάλειπτα να προβάλλουμε τις αρχές και τις αξίες μας μέσω της Sapoon» συμπληρώνει ο Σταμάτης.
Μέσα στην καρδιά της κρίσης, οι τέσσερις φίλοι άρχισαν να «παλεύουν» με τα τέρατα της γραφειοκρατίας, των πιθανών κι απίθανων προϋποθέσεων για τη λειτουργία του εργαστηρίου τους. Αν υπήρξε κάποια βοήθεια από το κράτος στην προσπάθειά τους; «Ποιο κράτος;» είναι η χαρακτηριστική απάντηση του Σταμάτη. Δεν το έβαλαν όμως κάτω. Ξεκινώντας από το μηδέν, μελετώντας- οι τρεις από τους τέσσερις είναι χημικοί μηχανικοί- ψάχνοντας, εγκρίνοντας και απορρίπτοντας πράγματα που ταίριαζαν ή όχι με αυτό που είχαν οραματιστεί, κατάφεραν να ξεκινήσουν τη Sapoon. Μένοντας προσηλωμένοι στις αρχές τους, συνδυάζοντας το παραδοσιακό με το σύγχρονο και κάνοντας πράξη το μότο της εταιρείας: «In the Natural Story We Trust», που περιγράφει τη διαδρομή του προϊόντος μέχρι να φτάσει στον τελικό παραλήπτη, το κοινό. «Life- respect- health- care».

- Τα σαπούνια σας είναι χειροποίητα και με μόνο φυσικά συστατικά, κάτι που προφανώς αναβαθμίζει την ποιότητά τους- και πιθανώς και το κόστος τους; Πώς κάνατε αυτή τη δύσκολη επιλογή;


Σεραφείμ:  Στη συγκεκριμένη μέθοδο παραγωγής απαιτείται εξειδίκευση. Κατευθυνθήκαμε στην ψυχρή μέθοδο σαπωνοποίησης διότι έχει επιστημονική τεκμηρίωση και είναι σύγχρονη. Το προϊόν που γνωρίζουμε ιστορικά ως μπάρα σαπουνιού, έγινε αντικείμενο μελέτης και τελικά ευθύνης. Το στοιχείο του «Handmade» είναι σημαντικό για την παραγωγή μας. Η ίδια η διαδικασία της ψυχρής σαπωνοποίησης αποδίδει στον ανθρώπινο παράγοντα κομβικό ρόλο. Η βασική αξία, ωστόσο, είναι στην εξ’ ολοκλήρου φυσική σύστασή τους. Να επισημάνω ότι τα χειροποίητα προϊόντα δεν είναι κατ’ ανάγκη και φυσικά μιας και μπορούν να παρασκευαστούν και με χημικά επεξεργασμένες πρώτες ύλες. Ιδού το πλεονέκτημα, η ψυχρή μέθοδος σαπωνοποίησης με τη σωστή επιλογή συστατικών εγγυάται το φυσικό αποτέλεσμα. Είναι η πιο αγνή μέθοδος παρασκευής καλλυντικών υψηλής ποιότητας.
Όσον αφορά το δεύτερο κομμάτι της ερώτησης, θεωρούμε ότι πραγματικά αξίζει η επιλογή. Είμαστε στην Ελλάδα, με την ιδιαιτέρως πλούσια μεσογειακή γη. Στη Sapoon η βάση είναι το  βιολογικό παρθένο ελαιόλαδό μας, που στην παραγωγή μας αποτελεί πάνω από το 50% των συνολικά φυσικών και φυτικών συστατικών που χρησιμοποιούμε. Η επένδυσή μας βασίζεται στην κάλυψη ενός κενού στην αγορά, καλύπτει τις ανάγκες ενός όλο και μεγαλύτερου, λόγω της ενημέρωσης, απαιτητικού κοινού παγκοσμίως, που γνωρίζει τις μακροχρόνιες συνέπειες των δραστικών χημικών συστατικών των καλλυντικών, δεν συμβιβάζεται με τις γνωστές και ευρέως προτεινόμενες λύσεις και εκτιμά την «αξία» σε ποιότητα.

- Το εργαστήριό σας βασίζεται στους Κανόνες Ορθής Παραγωγής καλλυντικών προϊόντων που ζητά ο ΕΟΦ, και οι οποίοι περιλαμβάνουν και τη μέριμνα για το περιβάλλον. Τι σημαίνει αυτό, πρακτικά, στη διαδικασία της παραγωγής των προϊόντων σας;

Σταμάτης: Οι κανόνες τίθενται για να διασφαλίσουν την ελάχιστη αποδεκτή ποιότητα του τελικού προϊόντος, που στην περίπτωση των καλλυντικών έρχονται σε άμεση και παρατεταμένη επαφή με το σώμα μας. Στους κανόνες περιλαμβάνονται επίσης και ορισμένα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, κυρίως όσον αφορά τη διαχείριση των υπολειμμάτων των διεργασιών. Στη Sapoon η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί συνειδητή επιλογή και καθημερινότητα. Από την επιλογή αποκλειστικά της διεργασίας ψυχρής σαπωνοποίησης, που δεν απαιτεί ενέργεια για θέρμανση των ελαίων, στη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας, έως και στην επιλογή περιβαλλοντικά φιλικών μεθόδων αποστολής των ηλεκτρονικών παραγγελιών.

- Εκτός από το ίδιο το σαπούνι, τη σύστασή του, ασχολείστε πολύ και με το design, αναβαθμίζοντας το τελικό προϊόν.

Σεραφείμ: Πρωτίστως κοιτάξαμε στο packaging τη σωστή διαφύλαξη του προϊόντος, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα υλικά συσκευασίας με βάση της προδιαγραφές που ισχύουν στη χώρα μας και κατ’ επέκταση στην ΕΕ. Επιλέξαμε κάτι εκτός λογικής φασόν από κάποιο παρασκευαστήριο. Στη δική μας ιδέα για το τελικό προϊόν της Sapoon, η διάσταση του design είναι πολύ σημαντική. Η απολύτως  επιτυχημένη συμβολή της φίλης και αρχιτέκτονα – γραφίστριας Ελ. Χρονοπούλου, έπειτα από πολλή εργασία και συζητήσεις με την ομάδα της Sapoon, προσέδωσε χαρακτήρα μοναδικό για την εταιρεία μας. Συνυπάρχουν παράλληλα η αφοσίωση μας στην παράδοση σε συνδυασμό με την εξέλιξη των προδιαγραφών. Αυτό αποτυπώνεται σε μια νέα και ιδιαίτερη παρουσίαση ενώ διατηρώντας τη handmade επιλογή σε όλη τη γραμμή συσκευασίας, προσδίδεται κάτι αισθητικά ιδιαίτερο, που έχει ως απαραίτητο τη συμβολή της ανθρώπινης δεξιοτεχνίας. Στοιχείο μας σε αυτό το πλαίσιο η αναφορά στο crocket. Η σκέψη μας να ντύσει αλλά και να προστατεύσει το πολύτιμο περιεχόμενο προϊόν έφερε αυτή την καινοτόμα συσκευασία της Sapoon, που το σαπούνι επιστρέφει, μετά από κάποια προσεκτική χρήση, στη συσκευασία και γίνεται έτσι ένα προσωπικό προϊόν καθαρισμού και φροντίδας που μας ακολουθεί στους ρυθμούς της καθημερινότητάς μας.

- Προμηθευτές σας είναι Έλληνες ή και ξένοι παραγωγοί;

Σταμάτης: Το βιολογικό παρθένο ελαιόλαδό μας, που είναι η βάση μας, όπως και πολλά άλλα συστατικά, προέρχονται από τον πλούτο της ελληνικής γης. Μαστίχα, κρόκος, πρόπολη, δάφνη, πάντα με τα κατάλληλα συνοδευτικά πιστοποιητικά χημικής ανάλυσης. Έχουμε στη λίστα προμηθευτών μας και ξένους παραγωγούς που μας καλύπτουν τις ανάγκες σε ιδιαίτερα καλλυντικά λάδια παγκοσμίου φήμης κατευθείαν και με τις αναγκαίες πιστοποιήσεις.
Στη συνέχεια διασφαλίζουμε την ποιότητα των πρώτων υλών μας με τον εσωτερικό ποιοτικό τους έλεγχο κατά την παραλαβή τους, ως δικλείδα ασφαλείας, και πολλούς ποιοτικούς και μικροβιολογικούς ελέγχους μέχρι και την τελική συσκευασία.

- Τι προσφέρει στο τελικό αποτέλεσμα η μέθοδος της ψυχρής σαπωνοποίησης  που εφαρμόζετε;

Μαρία: Η διαδικασία λαμβάνει χώρο στο αδειοδοτημένο από τον ΕΟΦ εργαστήριό μας, που λειτουργεί κάτω από συγκεκριμένους τρόπους παραγωγής. Η φύση της  ψυχρής μεθόδου σαπωνοποίησης εξασφαλίζει τη μη αλλοίωση των θρεπτικών υλών που επιλέγουμε. Η σαπωνοποίηση γίνεται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ανάμειξης των συστατικών (σχεδόν θερμοκρασίες περιβάλλοντος), ώστε να μην επηρεάζονται οι ιδιότητες τους. Φυσικές πρώτες ύλες, φυσικός τρόπος παρασκευής, χωρίς βρασμούς και επιταχυντές. Στη συνέχεια τα σαπούνια αφήνονται στη διαδικασία της φυσικής ωρίμανσης, μέχρι να είναι έτοιμα, και πάλι έπειτα από ελέγχους, να διατεθούν. Το αποτέλεσμα είναι ένα απολύτως αγνό καλλυντικό.

- Το σαπούνι είναι καλλυντικό ή απαραίτητο συστατικό της καθημερινής καθαριότητας;

Σεραφείμ: Θα ξεκινήσω θέτοντας το προαπαιτούμενο από τον ΕΟΦ εγκεκριμένο εργαστήριο παρασκευής καλλυντικού σαπουνιού, που δεν απασχολεί πια μόνο την περιφέρεια. Και επιπλέον  την ευρωπαϊκή οδηγία που περιλαμβάνει την μπάρα σαπουνιού στα καλλυντικά. Η στέρεη μπάρα σαπουνιού είναι προϊόν πρώτης ανάγκης, απαραίτητο κομμάτι της καθημερινής καθαριότητας. Με την απαραίτητη προσοχή και επιλογή μπορεί να αντικαταστήσει από  μόνο του πολλά προϊόντα που χρησιμοποιούμε, αμφιβόλου προέλευσης και σύστασης. Καθαριστικό, δραστικό μπορεί να είναι οποιοδήποτε προϊόν, όπως και οι μπάρες οι απλές, που κυκλοφορούν στο εμπόριο, βιομηχανικού τύπου. Δεν είναι όμως και καλλυντικές.
Τα προϊόντα της Sαpoon παράγονται από υψηλής ποιότητας φυσικές πρώτες ύλες, με βάση το βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο και επιπλέον καλλυντικά και αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται στον τομέα της κοσμετολογίας και της φυσικής περιποίησης, σύμφωνα με έγκυρες επιστημονικές μελέτες. Με την τεχνογνωσία που διαθέτουμε αλλά και τη διαρκή μας μελέτη επί των φυσικοχημικών ιδιοτήτων της κάθε πρώτης ύλης, αξιολογήσαμε και δημιουργήσαμε τους ιδανικότερους συνδυασμούς καλλυντικών ελαίων και αιθέριων ελαίων που θα αναδείξουν τις ενυδατικές και περιποιητικές ιδιότητες του σαπουνιού. Τα προϊόντα μας είναι ιδανικά για όλες τις ευαίσθητες επιδερμίδες και αποτελούν μέσο πρόληψης δερματολογικών προβλημάτων, έχουν άδεια να πωλούνται νόμιμα σε φαρμακεία, μιας και είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ, ενώ έχουν υποβληθεί και στους αντίστοιχους δερματολογικούς ελέγχους. Για τη Sapoon το κύριο μέλημα επικεντρώνεται στην έννοια της πρόληψης. Με τη συνεχή επιμέλεια και καθαρισμό της επιδερμίδα μας, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα φυσικά προϊόντα, προστατεύουμε τη φυσική χλωρίδα του δέρματος και κατακτούμε την καθημερινή υγιεινή για τη θωράκιση και την ευεξία του οργανισμού μας.

- Υπάρχει ενδιαφέρον για το χειροποίητο φυσικό σαπούνι; Τι ανταπόκριση βλέπετε από τους πελάτες σας; Έχετε πελάτες στο εξωτερικό;

Σεραφείμ: Το χειροποίητο φυσικό σαπούνι ψυχρής μεθόδου αποτελεί ένα φυσικό καλλυντικό, που προσφέρει μια μοναδική εμπειρία φυσική περιποίησης και καθαρισμού της επιδερμίδας. Η ιδιαιτερότητα της ψυχρής σαπωνοποίησης, η οποία ωθεί σε χρήση ιδιαίτερα ποιοτικών πρώτων υλών, αφού τα ευεργετικά συστατικά τους διατηρούνται αναλλοίωτα, σε συνδυασμό με τη μακρά φυσική ωρίμανση του σαπουνιού, κάνει τη διεργασία κοστοβόρα και βιομηχανικά μη-αξιοποιήσιμη, με αποτέλεσμα μια τιμή αισθητά υψηλότερη από αυτή των βιομηχανοποιημένων καλλυντικών σαπουνιών. Ωστόσο, ο λόγος ποιότητας/κόστους παραμένει σε κάθε περίπτωση πολύ υψηλότερος από τον αντίστοιχο των βιομηχανοποιημένων προϊόντων. Αυτό γίνεται αντιληπτό από ένα διαρκώς διογκούμενο ακροατήριο, που συνειδητά επιλέγει φυσικά σαπούνια για την καθημερινή φροντίδα και καθαριότητα της επιδερμίδας. Υπάρχει ένα κοινό που μετράει την «αξία» σε ποιότητα, όπως είπαμε. Στο εξωτερικό, προς το παρόν, οι πελάτες λιανικής περιορίζονται στην Λευκωσία, στη Μαδρίτη και στη Βιέννη, όμως στοχεύουμε σε αύξηση χάρη στις επερχόμενες συνεργασίες μας με καταστήματα καλλυντικών και delicatessen στην Ευρώπη.

- Ποια είναι τα επόμενα βήματα της Sapoon;

Σταμάτης: Έως τώρα η εξωστρέφεια της Sapoon περιοριζόταν στις εμπορικές συνεργασίες με τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στο e-shop. H αγορά του κλάδου μας κατακλύζεται από προϊόντα με ασάφειες ως προς τη συνολική σύσταση τεχνητών και φυτικών στοιχείων ενώ τοποθετείται εύκολα η ταμπέλα του natural, pure 100%, κτλ. Είμαστε στην κατεύθυνση ενημέρωσης, επιμόρφωσης και προβολής της εταιρείας μας σε διαρκώς μεγαλύτερη κλίμακα. Το φθινόπωρο θα ταξιδέψουμε στη Σουηδία, στην έκθεση φυσικών & βιολογικών προϊόντων Natural Products, με εμβέλεια όλη τη Σκανδιναβία, τη Δανία και την Ισλανδία. Στόχος μας είναι η προσέλκυση τοπικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των φυσικών καλλυντικών και σύναψη συνεργασιών για την εισαγωγή και διάθεση των προϊόντων μας στις παραπάνω αγορές.

ΑΠΟ http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.