ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη, 30 Μαΐου 2017

Αντωνοπούλου: Έως Οκτώβριο τα προγράμματα Κοινωνικής Οικονομίας -Τι είπε για Voucher

29/05/2017Μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουν αναπτυχθεί πλήρως τα τέσσερα χρηματοδοτικά εργαλεία του νεοσύστατου Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας, ενώ έναν μήνα νωρίτερα
θα λειτουργήσουν 80 περιφερειακά κέντρα παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών προς τις κοινωνικές επιχειρήσεις, γνωστοποίησε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει συσταθεί πλήρως το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας. Έχουμε ήδη εξασφαλίσει ένα κεφάλαιο 25 εκατ. ευρώ και εκεί θα έχουμε τέσσερα χρηματοδοτικά εργαλεία», είπε η κ.Αντωνοπούλου και διευκρίνισε: «Το πρώτο στάδιο της χρηματοδότησης είναι οι επιχορηγήσεις -αυτές που δίδονται σε μια επιχείρηση και δεν επιστρέφονται. Στο δεύτερο στάδιο, για τις επιχειρήσεις που ήδη ξεκίνησαν και ενδυναμώθηκαν, θα έχουμε επιχορηγήσεις, οι οποίες όμως θα είναι επιστρεπτέες, δηλαδή σαν να δανείζεται κάποιος με μηδενικό επιτόκιο. Στο τρίτο στάδιο θα εξασφαλίζεται δανεισμός με χαμηλότερο επιτόκιο από ό,τι στην αγορά και στο τέταρτο στάδιο, για τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν έναν μεγαλύτερο τζίρο και θέλουν να αναπτυχθούν, θα παρέχονται εγγυήσεις».
Η κ.Αντωνοπούλου εξέφρασε ικανοποίηση για τους ρυθμούς ανάπτυξης της συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας, μετά και την ψήφιση -τον περασμένο Οκτώβριο- του νέου θεσμικού πλαισίου που τη διέπει.
«Μέσα σε δύο μήνες από την ώρα που ψηφίστηκε το θεσμικό πλαίσιο προετοιμαστήκαμε και έχει συσταθεί η ειδική γραμματεία για την κοινωνική οικονομία, όπου οι πολίτες μπορούν πλέον Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή να έρχονται σε επαφή με τις υπηρεσίες και να τους απαντάμε σε οποιαδήποτε απορία έχουν πάνω στα θέματα του πώς ιδρύεται μία τέτοια επιχείρηση, τι είδους χρηματοδοτήσεις υπάρχουν κ.λπ.», σημείωσε.
‘Οπως επισήμανε, «κάθε μήνα, από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, 50 καινούριες επιχειρήσεις καταθέτουν τα χαρτιά τους για να εγγραφούν στο μητρώο κοινωνικής οικονομίας […] Κάναμε μια καταγραφή και από εκεί που πιστεύαμε ότι είχαν ιδρυθεί τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια 1.200-1.300 επιχειρήσεις, είδαμε ότι στην πραγματικότητα έχουμε μόνο 280 ενεργές. Όταν τα προηγούμενα χρόνια είχαν δημιουργηθεί 280 και τώρα μέσα σε ένα τετράμηνο έχουμε 200 επιχειρήσεις, αυτό σημαίνει ότι κάτι στο θεσμικό πλαίσιο και σε αυτά που έχουμε προγραμματίσει έχει ενθαρρύνει τον κόσμο και πλέον κινητοποιείται προς αυτή την κατεύθυνση».

Στοχευμένα προγράμματα για Voucher

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα Επιταγών Κατάρτισης (Training Voucher) η κ.Αντωνοπούλου διευκρίνισε ότι «από εδώ και πέρα στηρίζεται στη διάγνωση των αναγκών της αγοράς εργασίας». Στο παρελθόν είχαμε κατασπατάληση πόρων, διότι καταρτιζόντουσαν χιλιάδες άνθρωποι, αλλά στη συνέχεια δεν έβρισκαν μια θέση εργασίας, γιατί δεν ήταν στοχευμένη η κατάρτιση. Πλέον βγάζουμε άκρως στοχευμένα προγράμματα, συνεργαζόμαστε με τους κοινωνικούς εταίρους, τα επιμελητήρια και τον ιδιωτικό τομέα, μας καταγράφουν πρώτα τι θέσεις χρειάζονται και ποιες ειδικότητες λείπουν και έτσι βγάζουμε ένα -ένα τα προγράμματα» εξήγησε.

ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη