ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα, 29 Μαΐου 2017

Καλές τιμές για το καρπούζι της Τριφυλίας

Κυριακή, 28 Μαΐου 2017Στα μισά έχει φτάσει η συγκομιδή καρπουζιού στην περιοχή της Τριφυλίας, σε μια από τις πιο πρώιμες χρονιές που η ζήτηση είναι σε καλά επίπεδα - πράγμα που ευνοεί και τις
τιμές του προϊόντος.
Ωστόσο μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις, από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας συστήνεται προσοχή για τυχόν μυκητολογικές προσβολές από την αυξημένη υγρασία του εδάφους.
Υπολογίζεται ότι έχει μαζευτεί το 55% της συνολικής παραγωγής καρπουζιού, όπως μας είπε ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, δηλαδή περίπου 20.000 τόνοι από τους 40.000 που αναμένεται να μαζευτούν στην περιοχή από την έκταση των 6.000 στρεμμάτων που καλλιεργούνται, με τη συντριπτική πλειοψηφία να έχει κατευθυνθεί στην εξαγωγή. Οι αναγγελίες που έχουν γίνει στην υπηρεσία για εξαγωγές και ποιοτικό έλεγχο έχουν φτάσει τους 5.000 τόνους, καθώς οι μεγαλύτερες ποσότητες διακινούνται από εμπόρους άλλων νομών και κυρίως της Ηλείας που έχουν πιστοποίηση ελεγκτή ποιότητας.
Η ποιότητα της παραγωγής, επισήμανε ο κ. Παρασκευόπουλος, είναι πολύ καλή και σε αυτό έχουν βοηθήσει οι καιρικές συνθήκες. Επίσης οι αποδόσεις είναι καλές αν και δεν φτάνουν επίπεδα άλλων χρόνων. Επίσης υπάρχει μια σταθερή ζήτηση για το προϊόν που διαμορφώνει και τις τιμές σε καλά επίπεδα. 
Πάμντως, όπως υπογράμμισε ο διευθυντής, οι παραγωγοί μετά τις τελευταίες βροχές πρέπει να επισκεφθούν τα χωράφια τους και να κάνουν ελέγχους για τυχόν μυκητολογικές ασθένειες στα καρπούζια, λόγω της υγρασίας, και κυρίως για τυχόν προσβολές από σκληρωτίωση (αστεράκι). Αν διαπιστωθούν τέτοιες προσβολές πρέπει να γίνεται καθαρισμός του σημείου επαφής με το έδαφος και ελαφρά μετακίνηση του καρπουζιού.

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη