ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Τράπεζες: Στο κυνήγι των «άφαντων» δανειοληπτών

05/04/2017







Οι μη συνεργάσιμοι δανειολήπτες και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές μοιραία θα μπουν με ακόμα πιο εμφατικό τρόπο στο στόχαστρο των τραπεζών το
προσεχές χρονικό διάστημα. Αλλωστε, αυτό αποτέλεσε για ακόμα μία φορά «ντιρεκτίβα» της επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί, η οποία στην πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα ζήτησε την επιτάχυνση των δράσεων αναδιάρθρωσης των κόκκινων δανείων.
Υπό την πίεση αυτή, οι τράπεζες ετοιμάζουν μπαράζ νομικών ενεργειών κατά των οφειλετών που αποφεύγουν την τακτοποίηση των υποχρεώσεών τους.
Την ίδια στιγμή, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι επαφές με funds για τις πρώτες πωλήσεις πακέτων προβληματικών χορηγήσεων, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το αργότερο έως και το τέλος του 2017, θέτοντας τις βάσεις για τη δημιουργία δευτερογενούς αγοράς επισφαλών απαιτήσεων.
Με τις κινήσεις αυτές οι συστημικοί όμιλοι θα επιχειρήσουν να αντιστρέψουν τις αρνητικές επιδόσεις των πρώτων μηνών του 2017 στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι οποίες αποδίδονται στο κλίμα αβεβαιότητας που δημιουργεί η καθυστέρηση της αξιολόγησης αλλά και στις ελλείψεις του νομοθετικού πλαισίου (εξωδικαστικός συμβιβασμός, ηλεκτρονική πλειστηριασμοί, νομική κάλυψη τραπεζικών στελεχών).
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο των τραπεζών θα βρεθούν τους επόμενους μήνες δεκάδες ή, μάλλον, καλύτερα, εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες, μεταξύ αυτών νοικοκυριά, επαγγελματίες, ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις, που παραμένουν εξαφανισμένοι, παρά τις διαδοχικές εκκλήσεις για ρύθμιση των χρεών τους.
Στους συγκεκριμένους δανειολήπτες έχουν ήδη σταλεί τρεις επιστολές με τις οποίες καλούνται για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης. Ωστόσο, αγνόησαν τις τράπεζες.
Κατά συνέπεια, αναμένεται σταδιακά να «φύγει» από τις τράπεζες «κύμα» με καταγγελίες των συμβάσεων, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει, ώστε να σταλεί ένα σαφές μήνυμα σε όσους χρωστούν, αλλά παραμένουν άφαντοι.
Βέβαια, αφήνοντας στην άκρη τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, προς τους οποίους οι τράπεζες θα έχουν σαφώς πιο… επιθετική διάθεση, οι τράπεζες δεν θα ασκήσουν την ίδια πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις. Υπό την έννοια ότι σε όσους πραγματικά αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του χρέους τους θα είναι διαλλακτικότερες και… «φιλικότερες», δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα δάνειά τους με καλύτερους όρους.

ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: