ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Μεσσηνιακές συμμετοχές στο Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου

Πέμπτη, 06 Απριλίου 2017 





Το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου ανακοινώθηκε προχθές και όπως φάνηκε, το καλοκαίρι αυτό θα μετέχουν αρκετοί Μεσσήνιοι στις δράσεις του. 
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που
ανακοίνωσε ο πρόεδρος Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, το κοινό θα δει τους παρακάτω καλλιτέχνες, στις εξής δράσεις:

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Ο τ. καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας Σταύρος Τσακίρης σκηνοθετεί την παράσταση "Οιδίπους επί Κολωνώ" του Σοφοκλή, με τον Κώστα Καζάκο στον ομώνυμο ρόλο [7 - 8 Ιουλίου]

Στην "Αλκηστη" του Ευριπίδη πρωταγωνιστεί ο Νίκος Κουρής, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου [28 – 29 Ιουλίου]

"Εδώ είν’ αλώνι για χορό!" είναι ο τίτλος της γιορτή λήξης, όπου το Φεστιβάλ Επιδαύρου τιμά τη μουσικοχορευτική παράδοση του Μοριά. Η καλλιτεχνική – μουσική επιμέλεια είναι του Λάμπρου Λιάβα και στην παράσταση συνεργάζεται το Λύκειον των Ελληνίδων Καλαμάτας [19 Αυγούστου]
Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

Το νέο ηθοποιό Γιώργο Δικαίο θα δούμε στην παράσταση της Ιώς Βουλγαράκη "Αφιξις", δίπλα στους Αλέξανδρο Λογοθέτη, Αργύρη Ξάφη.
Λύκειο Επιδαύρου - Διεθνές Θερινό Σχολείο Αρχαίου Δράματος [
4 - 19 Ιουλίου].

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί αυτή την πρώτη χρονιά λειτουργίας του Λυκείου στις ρίζες του αρχαίου θεάτρου, σε αρχετυπικές δομές κοινές σε παλαιούς πολιτισμούς, όπως ο ελληνικός, ο ινδικός, ο κινεζικός, και στον τρόπο με τον οποίο οι δομές αυτές εκφράζονται δημιουργικά στη σύγχρονη σκηνή. Οι RootlessRoot (Λίντα Καπετανέα και Γιόζεφ Φρούτσεκ), δημιουργοί της μεθόδου Fighting Monkey τοποθετούνται για την έρευνα αξιών και αισθητικών απόψεων μέσω του χορού και της κίνησης. Το Λύκειο Επιδαύρου υλοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. 
Η Μάρθα Φριντζήλα παρουσιάζει τις "Βάκχες", με τη συμμετοχή των σπουδαστών του Λυκείου Επιδαύρου. Η χορογραφία είναι των RootlessRoot (Λίντα Καπετανέα, Γιόζεφ Φρούτσεκ) [Aρχαίο Στάδιο Επιδαύρου, 18 Ιουλίου].

Αλλες εκδηλώσεις

"Αρχείων Τάξις" Γιάννης Γονατίδης – Χρήστος Χρυσανθόπουλος "Πειραιολογία". Συναντήσεις μνήμης: άνθρωποι με αφηγήσεις, φωτογραφίες, αντικείμενα, αρχεία, γεύματα σε δημόσιους χώρους διαμορφώνουν ένα πλαίσιο διαλόγου ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν. Ενα ζωντανό μουσείο για την καταγωγή, το φύλο και τη θρησκεία μέσα στην πόλη του Πειραιά [Προσφυγικά Νίκαιας, Πάρκο Δηλαβέρη, Πλατεία Καστέλλας, Μανιάτικα].
Στην παράσταση του Ενκε Φεζολλάρι "Ορκισμένη παρθένα" θα δούμε τη Γιούλικα Σκαφιδά και στο αφιέρωμα στη μνήμη του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου "Αμύντας", το Θανάση Κουρλαμπά.
Στο Θέατρο Πειραιώς 260 οι "RootlessRoot" / Λίντα Καπετανέα – Jozef FruCek θα παρουσιάσουν επίσης το "Οταν χίμηξαν τα σκυλιά". 
Σε αφιέρωμα για τον Μανώλη Ρασούλη θα λάβει μέρος ο Μπάμπης Στόκας, ενώ τη δική της μουσική παράσταση "Από τη Δύση ως την Απω Ανατολή" θα δώσει η Ανδριάνα Μπάμπαλη και το κουαρτέτο της. 
Γ.Σαρ.

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...