ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Πτήση Καλαμάτα - Βελιγράδι ανακοίνωσε η AirSerbia

Τετάρτη, 01 Μαρτίου 2017 






Αεροπορική σύνδεση της Καλαμάτας με το Βελιγράδι ξεκινάει φέτος από τα μέσα Ιουνίου.
Η είδηση αυτή προέκυψε στο πλαίσιο
της Διεθνούς Εκθεσης Τουρισμού IFT, που έγινε το προγούμενο διάστημα στη σερβική πρωτεύουσα και έλαβε μέρος η "Μυθική Πελοπόννησος". Οπως έγινε γνωστό μετά από συνάντηση που είχαν οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Ντίνα Νικολάκου και Περικλής Μαντάς με την product manager της Odeon World Travel Ljubica Todorovic  η σύνδεση της Καλαμάτας με το Βελιγράδι θα γίνεται από τις 15 Ιουνίου έως και τις 27 Σεπτεμβρίου 2017 και πρόκειται για την πρώτη φορά, που η Πελοπόννησος συνδέεται αεροπορικά με την Σερβία. 

Παράλληλα οι εκπρόσωποι της Πελοποννήσου συναντήθηκαν με τον πρέσβη της Ελλάδας στο Βελιγράδι Ηλία Ηλιάδη και τη Διευθύντρια του Γραφείου Ε.Ο.Τ στο Βελιγράδι Σοφία Λαζαρίδου, με τους οποίους υπήρξε συνεννόηση στο πλαίσιο εκδηλώσεων που διοργανώνει η Πρεσβεία ώστε να υπάρξει ένα διήμερο αφιερωμένο στον πολιτισμό- τουρισμό της Πελοποννήσου, με έμφαση στο θρησκευτικό και προσκυνηματικό περιεχόμενο. Συνάντηση πραγματοποιήθηκε και με τους μεγάλους τουριστικούς πράκτορες της Σέρβικης αγοράς Odeon World Travel, Filip Travel, Ponte Travel και Eurojet, που θα υποστηρίξουν τη νέα πτήση από Σερβία σε συνεργασία με την HighConnect. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι το πρόγραμμα των Σέρβων τουριστικών πρακτόρων θα εκτείνεται στο μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου, ενώ ήδη προωθούν και διαφημίζουν στα πακέτα τους το νέο προορισμό. 
Οι εκπρόσωποι τους ζήτησαν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου να συνδράμει στο άνοιγμα της αγοράς με τη διενέργεια ταξιδιού γνωριμίας τον Απρίλιο για 25 Σέρβους τουριστικούς συντάκτες (press trip) καθώς και εκδήλωση παρουσίασης, πρόταση η οποία έγινε αποδεκτή. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκπρόσωποι των μεγάλων τουριστικών πρακτόρων είχαν επισκεφθεί την Πελοπόννησο πριν από δυο εβδομάδες αποκομίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις για τον προορισμό.
Κατά την διάρκεια της έκθεσης οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες συναντήθηκαν και με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα,  όπου στο πλαίσιο της συνεργασίας των δυο Περιφερειών συμφωνήθηκε κοινή εκδήλωση στη Σερβία. Στόχος πέραν της δημιουργίας οικονομιών κλίμακας είναι κυρίως να παρουσιαστούν μαζί ο ώριμος για τους Σέρβους προορισμός της Βόρειας Ελλάδας με τον νέο προορισμό της Νότιας Ελλάδας την Πελοπόννησο. 

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: