ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή, 19 Μαρτίου 2017

20 χρόνια στον Αλβανό που λήστεψε τον πρώην δήμαρχο Φιλιατρών

Σάββατο, 18 Μαρτίου 2017
Ποινή κάθειρξης 20 χρόνων επέβαλε το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων σε έναν φυγόδικο 48χρονο Αλβανό κατηγορούμενο, ο οποίος
καταδικάστηκε χθες ερήμην, ως ένας από τους δύο δράστες για τη ληστεία στο σπίτι του πρώην δημάρχου Φιλιατρών Γιάννη Γκότση, στις 21 Ιουνίου του 2012.
Οι δύο ληστές είχαν φερθεί με βαρβαρότητα στον 68χρονο τότε πρώην δήμαρχο και τη σύζυγό του. «Ξαφνικά ένιωσα ένα χέρι στο στόμα μου, μετά να μου σφίγγει το λαιμό», περιέγραψε η ίδια χθες στο δικαστήριο όπου παρέστη και κατέθεσε ως πολιτικώς ενάγουσα. 
Η παθούσα μίλησε για δύο άνδρες οι οποίοι μιλούσαν σπαστά ελληνικά και της ζητούσαν επίμονα να τους πει πού έχει τα χρήματα. Είπε ακόμα ότι προσπαθούσαν να την καθησυχάσουν, λέγοντάς της «μη φωνάζεις, δεν θα σε πειράξουμε». Την ίδια ώρα, ο σύζυγός της περνούσε μαρτυρικές στιγμές στα χέρια τους, ο ένας από αυτούς βρισκόταν στο διπλανό δωμάτιο μαζί του και τον χτυπούσε με ένα σιδηρολοστό. «Ο άνδρας μου πονούσε πολύ, φοβήθηκα μην πάθει τίποτα», κατέθεσε η μάρτυρας. Οι ληστές εισέβαλαν στο σπίτι τους λίγο πριν από τις 3 το πρωί και έφυγαν με το που άρχισε να ξημερώνει. Σύμφωνα με την ίδια, εκείνο το τρίωρο που τους κράτησαν όμηρους μέσα στο σπίτι τους, οι δράστες δεν σταματούσαν να μιλάνε στο τηλέφωνο - μάλιστα πιστεύει πως πρέπει να ήταν κι άλλος μαζί τους, αν και δεν τον είδε. 

ΤΟ DNA ΣΤΟ ΣΕΝΤΟΝΙ

Οι δράστες δεν ανακάτωσαν τίποτα μέσα στο σπίτι, με τη βία εξανάγκασαν τη σύζυγο του πρώην δημάρχου να τους υποδείξει που είχε τα λεφτά, ενώ τη ρωτούσαν πιεστικά για μια καραμπίνα του γιου της. Οση ώρα έμειναν εκεί, ο ένας μιλούσε συνεχώς στο τηλέφωνο και έπαιρνε οδηγίες, όπως κατέθεσε η μάρτυρας. Κάποια στιγμή σκίσανε τα σεντόνια για να δέσουν αυτήν και τον άνδρα της· πάνω στις λωρίδες του υφάσματος τα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας βρήκαν το DNA του κατηγορούμενου. Με τα σκισμένα πανιά οι ληστές δέσανε τα πόδια του ζευγαριού και πριν φύγουν με τα χρήματα, τα χρυσαφικά, δυο κινητά τηλέφωνα και την καραμπίνα, άνοιξαν την ντουλάπα και πήραν από μέσα δύο πουκάμισα για να τους φιμώσουν. «Ο ένας έσφιγγε το πουκάμισο, ο άλλος το χαλάρωνε», είπε η μάρτυρας στο δικαστήριο και πρόσθεσε ότι παρακάλεσε να φωνάξουν έναν γιατρό για τον άνδρα της - ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα με την υγεία του και μετά την ταλαιπωρία και τα βασανιστήρια των δύο ληστών η κατάστασή του επιδεινώθηκε. 

ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑΤΑ

Οι ληστές έφυγαν αφήνοντας δεμένο και φιμωμένο το ζευγάρι. Από το δρόμο χρησιμοποίησαν το κινητό τηλέφωνο της συζύγου για να καλέσουν τον κουμπάρο του ζευγαριού. Οπως ο ίδιος κατέθεσε, ήταν στο κτήμα του και αρχικά παραξενεύτηκε που η κουμπάρα του τον έπαιρνε τηλέφωνο λίγο πριν τις 8 το πρωί. Μόλις απάντησε, η έκπληξή του ήταν μεγαλύτερη, ακούγοντας μια άγνωστη σε αυτόν φωνή να του λέει: «Γρήγορα, αυτή τη στιγμή πήγαινε στο σπίτι του κουμπάρου σου, του Γιάννη Γκότση - τον χτύπησαν άσχημα και αν δεν πας γρήγορα, θα πεθάνει». Ο μάρτυρας πάνω στο σοκ, κάλεσε στο τηλέφωνο τον αδελφό της κουμπάρας του και εκείνος του είπε πως το ζευγάρι είναι στο Κέντρο Υγείας της περιοχής για τις πρώτες βοήθειες. Πριν φύγουν οι ληστές από το σπίτι είχαν πει στην γυναίκα «μη στενοχωριέσαι, θα ειδοποιήσουμε δικό σας άνθρωπο για να σας σώσει». Το ζευγάρι ωστόσο κατάφερε με μεγάλη δυσκολία να λυθεί και να ειδοποιήσει μόνο του για βοήθεια. 
Οπως κατέθεσε και αστυνομικός, η άρση τηλεφωνικού απορρήτου οδήγησε την έρευνα της Αστυνομίας στα ίχνη των ληστών. Ο καταδικασθείς μάλιστα προδόθηκε από ένα τηλεφώνημα δευτερολέπτων που του έκανε η σύζυγός του, ενώ ήταν ακόμα μέσα στο σπίτι του ζευγαριού. Υστερα, από την ενεργοποίηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, φάνηκε πως το τηλέφωνο της παθούσας το οποίο πήραν μαζί τους, ενεργοποίησε μια κεραία στην περιοχή της Ελευσίνας και μετέπειτα του Σκαραμαγκά. Τα στοιχεία από την άρση απορρήτου και αυτά που είχαν συλλέξει αστυνομικοί από μια άλλη παρόμοια ληστεία στις Σπέτσες, οδήγησαν στον καταδικασθέντα. Οταν έγινε λήψη DNA από τον κατηγορούμενο, ταυτοποιήθηκε με αυτό που είχαν βρει τα εγκληματολογικά εργαστήρια πάνω στο σεντόνι.

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εστίαση: Επιδότηση επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ

  Πέμπτη, 13 Μαϊος 2021 14:51 Ξεκινούν την Παρασκευή, 14 Μαΐου οι αιτήσεις για την επιδότηση των επιχειρήσεων εστίασης μέσω της δρά...