ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Μετατάξεις fast-track: Ποιοι υπάλληλοι μπορούν να μετακινηθούν με μια αίτηση

14/02/2017






Η δυνατότητα να μεταταχθούν μόνιμα -με συνοπτικές διαδικασίες- στις υπηρεσίες όπου εργάζονται σήμερα προσφέρεται σε αποσπασμένους δημόσιους υπαλλήλους εν όψει της πλήρης
εφαρμογής του νέου συστήματος
κινητικότητας.
Η πρόβλεψη αυτή αφορά όλων των ειδών τις αποσπάσεις και προωθείται με διάταξη του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, με τίτλο «Συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (EE, EΥPATOM) 1141/2014 περί Ευρωπαϊκών Πολιτικών Κομμάτων και Ιδρυμάτων, μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις».
Ειδικότερα, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι κατά τις 2 Δεκεμβρίου 2016 (ημέρα δημοσίευσης του νόμου για την κινητικότητα σε ΦΕΚ) είναι αποσπασμένοι, μπορούν με αίτησή τους έως τις 15 Μαρτίου 2017 να μεταταχθούν στην υπηρεσία που έχουν αποσπασθεί. Με μοναδική απαίτηση την σύμφωνη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου του φορέα υποδοχής, «εφόσον αυτό υφίσταται» σύμφωνα με τη διάταξη, η μετάταξη διενεργείται σε όμοια κενή θέση – εάν δεν υπάρχει, με μεταφορά της θέσης που κατέχει ο υπάλληλος.
Η μετάταξη ολοκληρώνεται με κοινή απόφαση των οικείων υπουργών. Όσοι έχουν ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες απόσπασης με προκηρύξεις που ανακοινώθηκαν πριν τις 2 Δεκεμβρίου 2016, μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις έως τις 30 Απριλίου 2017 – με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.
«Όσοι υπάλληλοι υποβάλλουν αίτηση ή δεν επιλεγούν προς μετάταξη, επιστρέφουν στην υπηρεσία στην οποία ανήκει η οργανικής τους θέση με τη λήξη της απόσπασης και σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 15/4/2018», αναφέρει η διάταξη.
Το προϊσχύον καθεστώς των αποσπάσεων, θα εξακολουθεί να ισχύει μέχρι τις 15 Απριλίου 2017 – οπότε ξεκινά η εφαρμογή της κινητικότητας. Σε καμία περίπτωση δεν θίγονται όσοι είναι αποσπασμένοι για λόγους συνυπηρέτησης.
Το προϊσχύον καθεστώς των μετατάξεων θα παραμείνει ως έχει για όσες μετατάξεις ξεκινήσουν βάσει όσων ανακοινώσεων/προσκλήσεων έχουν εκδοθεί ή αιτήσεων δημοσίων υπαλλήλων έχουν υποβληθεί έως τις 15 Μαρτίου 2017.

Περισσότερα στο  http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: