ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

ΚΕΔΕ: Να αποσυρθούν οι δασικοί χάρτες -Είναι φωτο του 1945!

17/02/2017








Τα προβλήματα που προκαλούνται από την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση
του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ.
Κατά  τη διάρκεια της συζήτησης διαπιστώθηκε ότι με την σημερινή ανάρτηση των Δασικών Χαρτών, τα προβλήματα που προκαλούνται δεν συμβάλλουν στην εξυπηρέτηση του σκοπού αυτού καθ΄ αυτού του έργου, που είναι να συμβάλλει στην ουσιαστική ανάπτυξη της χώρας, να υποστηρίξει τον ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό και να προστατεύσει το περιβάλλον. Τονίστηκε επίσης ότι τα προβλήματα προκλήθηκαν  διότι:
Πρώτον, οι χάρτες δεν πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις, καθώς οι αεροφωτογραφίες που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι του έτους 1945, ενώ σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει ευκρίνεια χρησιμοποιούνται αεροφωτογραφίες του έτους 1960.
Δεύτερον, οι χάρτες δεν έχουν θεωρημένα από τις πολεοδομικές υπηρεσίες τα σχέδια πόλης και τα όρια των οικισμών, δεν υπάρχει θεώρηση των ορίων των εποικιστικών εκτάσεων και δεν λαμβάνονται υπόψη οι αναδασμοί.
Τρίτον, οι δασικές υπηρεσίες ανά την Ελλάδα δεν περιέλαβαν στα περιγράμματα των αναδασωτέων εκτάσεων εκτάσεις ανέκαθεν γεωργικού χαρακτήρα, χαρακτηρίζοντας τις αναδασωτέες, υποχρεώνοντας τον πολίτη να υποβάλλει ένσταση σε μια έκταση την οποία η επιτροπή εξέτασης των αντιρρήσεων θα απορρίψει λόγω αναρμοδιότητας.
Τρίτον, οι ημερομηνίες υποβολής των ενστάσεων και ολοκλήρωσης της διαδικασίας είναι πολύ πιεστικές.
Στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, τόνισε:
«Η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι οι δασικοί χάρτες επρόκειτο να συμβάλλουν στην κατάρτιση του σωστού χωροταξικού σχεδιασμού, στη διευκόλυνση της ολοκλήρωσης του κτηματολογίου με εξασφάλιση της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας και στη βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών. Γεγονός που δεν εξασφαλίζεται με τα σημερινά δεδομένα που έχουμε. Ως εκ τούτου ζητάμε:
  • Την αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών και επανεκκίνησής της, αφού εξασφαλιστεί η χρήση απεικονίσεων που αποτυπώνουν τη σημερινή κατάσταση.
  • Να ληφθούν υπόψη οι εποικιστικές εκτάσεις και οι αναδασμοί.
  • Να δοθεί παράταση της υποβολής αντιρρήσεων από δύο μήνες σε έξι μήνες.
  • Να μειωθεί το παράβολο, το οποίο να έχει συμβολικό χαρακτήρα.
  • Να συμμετέχουν εκπρόσωποι των δήμων, με γεωπόνο ή μηχανικό, στην Επιτροπή Αξιολόγησης Αντιρρήσεων που πρόκειται να συσταθεί».
ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: