Ποιοι είναι οι κυριότεροι τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου του
cyberbullying; Ας δούμε μερικές συμβουλές.
Είδαμε σε προηγούμενο άρθρο αναλυτικά τι είναι το cyberbullying, ένα φαινόμενο που στις μέρες μας, με την άνθιση της τεχνολογίας των υπολογιστών και του internet, τείνει να λάβει τρομακτικές διαστάσεις.
Όπως γίνεται αντιληπτό, ο εκφοβισμός μέσω διαδικτύου είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, τόσο στον εντοπισμό, όσο και στην αντιμετώπισή της.
Παρόλα αυτά υπάρχουν πράγματα που μπορούν να κάνουν τόσο οι γονείς όσο και τα ίδια τα θύματα για να προστατευτούν.
Με άλλα λόγια υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου, καθώς και κάποια μέτρα που μπορούν να ληφθούν αρκεί να υπάρχει σωστή ενημέρωση.
Ας δούμε λοιπόν ορισμένες συμβουλές για το πως αντιμετωπίζεται το cyberbullying.
Τι μπορούν να κάνουν όσοι έχουν πέσει θύμα cyberbullying
Τα θύματα του cyberbullying μπορούν να κάνουν μια σειρά από κινήσεις αν πέσουν θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού.Μια σωστή κίνηση θα ήταν να απαιτήσουν με αποφασιστικό τρόπο από αυτόν που τους παρενοχλεί να σταματήσει.
Ανεξάρτητα από αυτό ή αν αυτό δεν λειτουργήσει, μπορούν ακόμη να αγνοήσουν τις επιθέσεις ή ακόμη και να αποκλείσουν την επικοινωνία με αυτόν που τους ενοχλεί (μπλοκάρισμα).
Σίγουρα όμως, αυτό που μπορούν και πρέπει να κάνουν είναι να ζητήσουν βοήθεια είτε από τους γονείς τους είτε από την αστυνομία, είτε από τους ειδικούς οργανισμούς που υπάρχουν για το cyberbullying ή την προστασία των παιδιών.
Τι μπορεί να κάνει ο περίγυρος
Οι γονείς από την μεριά τους, αν υποπτεύονται ότι το παιδί τους έχει πέσει θύμα εκφοβισμού μπορούν να πάρουν κάποια μέτρα όπως το να συζητήσουν και να ενημερώσουν τα παιδιά τους για το θέμα αυτό εξηγώντας ότι δεν είναι κάτι που πρέπει να ανεχτούν.Επίσης μπορούν να τοποθετήσουν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σε ένα χώρο που το παιδί δεν θα βρίσκεται μόνο του, π.χ. στο σαλόνι αντί του παιδικού δωματίου για να έχουν καλύτερο έλεγχο και φυσικά να εγκαταστήσουν ειδικά φίλτρα ελέγχου που διαθέτουν τα περισσότερα antivirus.
Το πιο σημαντικό όμως είναι να έχουν επικοινωνία με τα παιδιά τους και να συμβουλευτούν κάποιον ειδικό αν καταλάβουν ότι κάτι δεν πάει καλά.
Επίσης το ευρύτερο φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον ενός υποψηφίου θύματος μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας με το να καταγγείλει οτιδήποτε πέσει στην αντίληψη του.
Για παράδειγμα αν ένα παιδί βλέπει ότι ένας φίλος του πέφτει θύμα επιθέσεων πρέπει να το πει στους γονείς ή στους δασκάλους του ώστε αυτοί με την σειρά τους να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα.
Επομένως, αυτό που χρειάζεται είναι σωστή ενημέρωση τόσο των παιδιών, όσο και των ενηλίκων, ώστε τα κρούσματα του cyberbullying αφενός να εντοπίζονται και αφετέρου να αντιμετωπίζονται.
ΑΠΟ http://coolweb.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου