ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Πως αντιμετωπίζεται το cyberbullying


Ποιοι είναι οι κυριότεροι τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου του
cyberbullying; Ας δούμε μερικές συμβουλές.


Είδαμε σε προηγούμενο άρθρο αναλυτικά τι είναι το cyberbullying, ένα φαινόμενο που στις μέρες μας, με την άνθιση της τεχνολογίας των υπολογιστών και του internet, τείνει να λάβει τρομακτικές διαστάσεις.

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο εκφοβισμός μέσω διαδικτύου είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, τόσο στον εντοπισμό, όσο και στην αντιμετώπισή της.

Παρόλα αυτά υπάρχουν πράγματα που μπορούν να κάνουν τόσο οι γονείς όσο και τα ίδια τα θύματα για να προστατευτούν.

Με άλλα λόγια υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου, καθώς και κάποια μέτρα που μπορούν να ληφθούν αρκεί να υπάρχει σωστή ενημέρωση.

Ας δούμε λοιπόν ορισμένες συμβουλές για το πως αντιμετωπίζεται το cyberbullying.

Τι μπορούν να κάνουν όσοι έχουν πέσει θύμα cyberbullying
Τα θύματα του cyberbullying μπορούν να κάνουν μια σειρά από κινήσεις αν πέσουν θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού.

Μια σωστή κίνηση θα ήταν να απαιτήσουν με αποφασιστικό τρόπο από αυτόν που τους παρενοχλεί να σταματήσει.

Ανεξάρτητα από αυτό ή αν αυτό δεν λειτουργήσει, μπορούν ακόμη να αγνοήσουν τις επιθέσεις ή ακόμη και να αποκλείσουν την επικοινωνία με αυτόν που τους ενοχλεί (μπλοκάρισμα).

Σίγουρα όμως, αυτό που μπορούν και πρέπει να κάνουν είναι να ζητήσουν βοήθεια είτε από τους γονείς τους είτε από την αστυνομία, είτε από τους ειδικούς οργανισμούς που υπάρχουν για το cyberbullying ή την προστασία των παιδιών.


Τι μπορεί να κάνει ο περίγυρος
Οι γονείς από την μεριά τους, αν υποπτεύονται ότι το παιδί τους έχει πέσει θύμα εκφοβισμού μπορούν να πάρουν κάποια μέτρα όπως το να συζητήσουν και να ενημερώσουν τα παιδιά τους για το θέμα αυτό εξηγώντας ότι δεν είναι κάτι που πρέπει να ανεχτούν.

Επίσης μπορούν να τοποθετήσουν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σε ένα χώρο που το παιδί δεν θα βρίσκεται μόνο του, π.χ. στο σαλόνι αντί του παιδικού δωματίου για να έχουν καλύτερο έλεγχο και φυσικά να εγκαταστήσουν ειδικά φίλτρα ελέγχου που διαθέτουν τα περισσότερα antivirus.

Το πιο σημαντικό όμως είναι να έχουν επικοινωνία με τα παιδιά τους και να συμβουλευτούν κάποιον ειδικό αν καταλάβουν ότι κάτι δεν πάει καλά.

Επίσης το ευρύτερο φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον ενός υποψηφίου θύματος μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας με το να καταγγείλει οτιδήποτε πέσει στην αντίληψη του.

Για παράδειγμα αν ένα παιδί βλέπει ότι ένας φίλος του πέφτει θύμα επιθέσεων πρέπει να το πει στους γονείς ή στους δασκάλους του ώστε αυτοί με την σειρά τους να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα.

Επομένως, αυτό που χρειάζεται είναι σωστή ενημέρωση τόσο των παιδιών, όσο και των ενηλίκων, ώστε τα κρούσματα του cyberbullying αφενός να εντοπίζονται και αφετέρου να αντιμετωπίζονται. 


ΑΠΟ http://coolweb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: