ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Η Απόφαση – Ψήφισμα που επέδωσαν οι Αγρότες της Τριφυλίας στο Δασαρχείο Κυπαρισσίας

6 Φεβρουαρίου 2017







Αγρότες της Τριφυλίας συγκεντρώθηκαν το πρωί της Δευτέρας στο Δασαρχείο της Κυπαρισσίας,
προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την ανάρτηση των Δασικών χαρτών.
Απέκλεισαν για λίγη ώρα τον δρόμο και στην συνέχεια αντιπροσωπεία των αγροτών, επέδωσε Απόφαση – Ψήφισμα στον Δασάρχη με τα αιτήματά τους, ώστε να μεταφερθούν στους ανωτέρους του.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ
 
Οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Δήμου Τριφυλίας, στη Γενική Συνέλευση στη Μπρίσκειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων, συζήτησαν μεταξύ άλλων θεμάτων και για το θέμα της ανάρτησης των δασικών χαρτών, που από την περασμένη Παρασκευή απασχολεί όλο τον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας.
Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη μαζική παρουσία αγροτών από τους Γαργαλιάνους και τα Φιλιατρά.
Μετά από την εισήγηση των Προέδρων των Συλλόγων, την ενημέρωση που έγινε από ειδικούς καθώς και τη διαλογική συζήτηση που ακολούθησε με τις τοποθετήσεις των μελών και των παρισταμένων, η Γενική Συνέλευση κατέληξε ομόφωνα στα εξής συμπεράσματα:
Στις περιοχές των Γαργαλιάνων και των Φιλιατρών και την ευρύτερη περιοχή των τοπικών κοινοτήτων των πρώην Δήμου Γαργαλιάνων και Φιλιατρών στην ανάρτηση των δασικών χαρτών, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εδαφών κυρίως με ελαιόδεντρα τα οποία εμφανίζονται ως δασικές εκτάσεις και ιδιοκτησία του Δημοσίου.
Τις εκτάσεις αυτές οι αγρότες τις αγρότες τις καλλιεργούν πολλές δεκαετίες, τις δηλώνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στην εφορία στο Ε9, στις τράπεζες ως φυτικό κεφάλαιο, λαμβάνουν επιδοτήσεις, φορολογούνται για αυτές τις εκτάσεις και για το εισόδημα που προέρχεται από αυτές. Πως είναι δυνατόν να λαμβάνονται ως βάση τις Α/Φ του 1945 οι εκτάσεις αυτές που καλλιεργούνται για δεκαετίςς, να εμφανίζονται σήμερα ως δασικές και κατ’ επέκταση ως ιδιοκτησία του δημοσίου;
Ο τρόπος και οι διαδικασίες ανάρτησης των δασικών χαρτών που θεσπίστηκαν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο τον περασμένο χρόνο με το Ν. 4389/2016 που προβλέπει ασφυκτική προθεσμία δύο μηνών για την υποβολή ενστάσεων, προθεσμία 45 ημερών για την κύρωση των δασικών γραμμών, όπου δεν υποβληθούν ενστάσεις, θυμίζει εποχές τρομοκρατίας όχι με σωματική βία αλλά με σύγχρονα «ηλεκτρονικά όπλα» και ψυχολογικό πόλεμο, ότι από τη μια στιγμή στην άλλη, οι αγρότες θα χάσουμε τη γη που καλλιεργούμε εδώ και δεκαετίες.
Οι διαδικασίες αυτές είναι απαράδεκτες για τη χώρα που θέλει να λέγεται δημοκρατική. Η ανάρτηση για την περιοχή μας είναι γεμάτη από λάθη, παραλήψεις και ανακρίβειες που σχετίζονται με τα όρια των σχεδίων πόλης και οικισμών, με εκτάσεις που υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις χαρακτηρισμού ως μη δασικές, με εκτάσεις που δεν είναι δασικές ενώ είναι αναδασωτέες, με εκτάσεις που στις Α/Φ δεν είναι δασικές και στο χάρτη φαίνονται δασικές και πολλά άλλα.
Χαρακτηρίζουμε ως απαράδεκτο και φοροεισπρακτικό το λεγόμενο «τέλος» που η πληρωμή του είναι απαραίτητη προκειμένου κάποιος να υποβάλλει ένσταση. Το τέλος αυτό, όπως και η ασφυκτική προθεσμία των δύο μηνών για υποβολή ενστάσεων έχει σκοπό να αποθαρρύνει τους αγρότες από το να υποβάλλουν ενστάσεις, δηλαδή από το να εναντιωθούν στις μεθοδεύσεις του κράτους, που θα έχουν σαν συνέπεια εντός 45 ημερών, μετά τη λήξη της προθεσμίας να χάσουν τη γη τους.
Κατηγορούμε την Κυβέρνηση, ότι εφαρμόζει τη δασική νομοθεσία επιλεκτικά, αφού με το Ν. 4280/2014 στο άρθρο 47 απαγορεύεται η «…εκχέρσωση δασών προς απόδοση σε αγροτική οποιασδήποτε φύσης καλλιέργεια…» ενώ στο άρθρο 49 «…επιτρέπεται η επέμβαση σε δημόσια δάση, δημόσιες δασικές εκτάσεις για τη δημιουργία ξενοδοχειακών καταλυμάτων…» 

ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ
 
1. Ζητάμε την αναστολή της ανάρτησης των δασικών χαρτών με σκοπό την αναμόρφωσή τους για το δασικό τους χαρακτήρα με άλλα κριτήρια και όχι με αεροφωτογραφίες του 1945, αλλά με πρόσφατες. Να τροποποιηθεί ο Ν.998/1979 

2. Ζητάμε την κατάργηση του τέλους υποβολής αντιρρήσεων. Η υποβολή των ενστάσεων να είναι χωρίς «χαράτσι» 

3. Ζητάμε να διορθωθούν όλα τα λάθη και οι παραλήψεις πριν τη νέα ανάρτησή τους αφού αυτά έγιναν με ευθύνη της διοίκησης 

4. Ζητάμε να δοθεί παράταση πάνω από έξι μήνες για όλες τις προτεινόμενες αλλαγές και διαδικασίες, καθώς επίσης να γίνει σωστή και κατανοητή ενημέρωση στον κόσμο. 

5. Ζητάμε να μην ληφθούν υπόψη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι χάρτες αυτοί και γίνει αντιπαραβολή με τους χάρτες του ΟΠΕΚΕΠΕ, γιατί θα αλλάξουν τα δεδομένα και θα χαθούν πολλά χρήματα από τις επιδοτήσεις. 

ΑΠΟ http://filiatranet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: