ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Τσακαλώτος: Μείωση των φόρων από τα έσοδα της φοροδιαφυγής

06/02/2017







Τα έσοδα απο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς θα μας βοηθήσουν να μειώσουμε τους
φορολογικούς συντελεστές και να υλοποιήσουμε το κοινωνικό προγραμμά μας δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την τελετή – παράδοσης παλαβής του νέου επικεφαλής του ΣΔΟΕ Σταύρου Θωμαδάκη στη θέση του Κώστα Χρήστου που αναλαμβάνει γενικός γραμματέας καταπολέμησης της διαφθοράς.
Απο την πλευρά της η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου αναφέρθηκε στον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο του ΣΔΟΕ στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και στην πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να ενισχύσει τον ρόλο του αυτόν.
Ειδικότερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αφού ευχαρίστηκε τον απερχόμενο ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Κώστα Χρήστου για το έργο του αναφερόμενος στον νέο ειδικό γραμματέα Σταύρο Θωμαδάκη είπε οτι «εμείς είχαμε υποσχεθεί οτι θα εμπιστευτούμε τον δημόσιο τομέα και τους ανθρώπους του. Είμαι πολύ ευχαριστημένος απο την επιλογή του κ θωμαδάκη, είναι εντελώς έντιμος και αποτελεσματικός και έχει ένα όραμα για το ΣΔΟΕ. Ενα όραμα που συμμερίζομαι εγώ και η Κατερίνα Παπανάτσιου. Είμαστε στη φάση αλλαγών στα οργανογράμματα του υπουργείου. Το ΣΔΟΕ έχει σημαντικό ρόλο και για μένα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση«.
Ο υπουργός πρόσθεσε οτι απόδοση των μη παραμετρικών μέτρων οπως τα έσοδα απο τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά δεν λαμβάνονται υπόψη απο τους θεσμούς για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Ωστόσο, όπως είπε, «είναι ιδιαίτερα σημαντικά γιατί θα μας βοηθήσουν να μειώσουμε φορολογικούς συντελεστές και να υλοποιήσουμε το κοινωνικό πρόγραμμά μας«.
Η υφυπουργός Οιονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου ανέφερε οτι: Το ΣΔΟΕ έχει ιδιαίτερα υψηλό κύρος λόγω της δράσης που είχε στην καταστολή της οικονομικής παραβατικότητας τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Υπάρχει βούληση της πολιτικής ηγεσίας το ΣΔΟΕ να ενισχυθεί περαιτέρω. Στο νέο πλαίσιο το ΣΔΟΕ καλείται να επικεντρώσει την δράση του στην καταπολέμηση της διαφθοράς, της διακίνησης των ναρκωτικών, του σοβαρού οικονομικού έγκλήματος, των απειλών κατα της πνευματικής ιδιοκτησίας. Η ειδική γραμματεία του ΣΔΟΕ θα πρέπει να εστιάσει στους τομείς αυτοούς. Στο νέο οργανόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών θα αποτυπώνεται ο ιδαίτερα σημαντικός ρόλος του ΣΔΟΕ. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα είναι δίπλα του αρωγός σε όλες τι προσπάθειές του«.
Ο νέος ειδικός γραμματεάς του ΣΔΟΕ Σταύρος Θωμαδάκης δήλωσε οτι «Θα κάνω οτι είναι δυνατόν για να εκτελέσω τα καθήκοντά μου. Η παρουσία και μόνο σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας στη σημερινή εκδήλωση εκπέμπει το μήνυμα οτι το ΣΔΟΕ θα συνεχίσει να υπάρχει και να εργάζεται. Κάτω απο αντίξοες συνθήκες οι εργαζόμενοι του ΣΔΟΕ το κράτησαν δυνατό. Είσαστε μαχητές και θα τα καταφέρουμε. Στο τέλος θα είμαστε νικητές. Θα κάνω οτι περνάει απο το χέριο μου ώστε να υπάρχει ούριος άνεμος στα πανιά μας».
«Το ΣΔΟΕ είναι εδώ, θα παραμείνει εδώ και θα πάει όπου χρειάζεται» δήλωσε απο την πλευρά ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παγγελόπουλος.
Ο απερχόμενος ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Κώστας Χρήστου στις δηλώσεις του ανέφερε ότι: » Δέχθηκα πιέσεις και παρεμβάσεις. Ομως όλες ήταν στην κατεύθυνση της ειτάχυνσης του ελέγχου και της αποκάλυψης μεγάλων σκανδάλων. Είναι αλήθεια οτι η ύπαρξη του ΣΔΟΕ ενοχλεί. Είναι επίσης αλήθεια οτι αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης η σύγκρουση με τη διαφθορά. Μερικά απο τα πεπραγμένα μας είναι 1.400 έλεγχοι σε νέες υποθέσιες, 160 αναφορές προς του εισαγγελείς, 85 απαντήσεις σε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, 7.600 καταγγελίες«.

ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...