ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

ΕΝΠΕ: Ζητά την αναστολή της ανάρτησης των δασικών χαρτών και συνάντηση με Τσίπρα

13/02/2017








Την αναστολή της ανάρτησης των δασικών χαρτών και συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους
υπουργούς, ζητά το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) εξ αιτίας των μεγάλων προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί.
Σύμφωνα με την απόφαση της ΕΝΠΕ, οι εκτάσεις που στις αεροφωτογραφίες των ετών 1945 και 1960 είχαν αγροτικό χαρακτήρα, πρέπει να παραμείνουν αγροτικές και να μην χάσουν αυτό το χαρακτηρισμό τους. Το ίδιο επίσης να ισχύσει και για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις, που ορίζονται ως τέτοιες (βοσκοτόπια και αντίστοιχα είναι καταγεγραμμένες στον ΟΠΕΚΕΠΕ).
Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, που αποφάσισε ομόφωνα ότι είναι αναγκαία η αναστολή της ανάρτησης των χαρτών, έως ότου αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με νομοθετική ρύθμιση.
Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, επισήμανε ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση είναι αντίθετη με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και είχε προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες. Ο εισηγητής, περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, προειδοποίησε ότι αν δεν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και προχωρήσει η ανάρτησή τους, «οι επιπτώσεις, ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα, θα είναι τεράστιες και θα πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας».

ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: