ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2017

Ευρω-λύση για τα κόκκινα δάνεια

31/1/2017

 

 

Τη δημιουργία ευρωπαϊκής «bad bank», για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων των τραπεζών της Ευρωζώνης, προωθεί η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή. Ο νέος φορέας θα αναλάβει να αγοράσει δάνεια ύψους 250 δισ. ευρώ στην πραγματική τους αξία, με εγγύηση των κρατών. 

Ερχεται η πανευρωπαϊκή bad bank. Η απειλή των κόκκινων δανείων δεν αφορά πλέον μόνον τις εύθραυστες οικονομίες του Νότου -Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία-, αλλά φαίνεται ότι γίνεται ορατή και για τις τράπεζες στη Γαλλία και τη Γερμανία. Ο όγκος των καθυστερούμενων δανείων ξεπερνά το 1 τρισ. ευρώ.

Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) παρουσίασε σχέδιο για τη δημιουργία μιας εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού, που θα διευκολύνει τη διαχείριση των πάνω από 1 τρισ. ευρώ κόκκινων δανείων που βρίσκονται στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός φορέα που θα αναλάβει να αγοράσει δάνεια ύψους 250 δισ. ευρώ στην πραγματική τους αξία. Τα κράτη που θα συμμετέχουν στη δημιουργία του οργανισμού αυτού θα δίνουν εγγυήσεις προκειμένου οι τράπεζες να πωλήσουν τα «κόκκινα» χωρίς να «χτυπηθούν» οι ισολογισμοί τους.
Το σχέδιο το χαιρέτισε με ενθουσιασμό ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, δήλωσε πως «η συγκρότηση μιας ευρωπαϊκής bad bank για την απορρόφηση του τεράστιου όγκου μη εξυπηρετούμενων δανείων σε διάφορες χώρες της Ευρωζώνης θα είναι ένα πολύτιμο βήμα για τη βελτίωση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ευρωζώνης».
Οι Ελληνες τραπεζίτες προς το παρόν κρατούν «μικρό καλάθι», καθώς, όπως λένε, η ανακοίνωση του σχεδίου της ΕΒΑ απέχει πολύ από την υλοποίησή του και ακόμα συμπληρώνουν πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν δρομολογήσει σειρά ενεργειών ώστε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, που ήταν συνολικού ύψους 108 δισ. ευρώ πέρυσι τον Σεπτέμβριο, να έχουν υποχωρήσει κατά 40 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019.
Οπως αναφέρει στο «Εθνος» υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, «οι χώρες που θα εγγυηθούν για τη χρηματοδότηση του οργανισμού θα έχουν για τις τράπεζές τους οφέλη από δύο πλευρές: Πρώτον, από τις πωλήσεις των δανείων θα αποκτήσουν ρευστότητα, την οποία θα μπορέσουν να διοχετεύσουν στην πραγματική οικονομία. Δεύτερον, θα μειώσουν τις κεφαλαιακές τους υποχρεώσεις σε εποπτικά κεφάλαια».

Ο Νότος
 
Σημειώνεται πως με βάση τα στοιχεία της EBA, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ισπανία είναι μεταξύ των χωρών με τα υψηλότερα επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα τώρα με όσα μετέδωσε το διεθνές πρακτορείο Reuters, o κ. Ρέγκλινγκ καλωσόρισε τα σχέδια της EBA, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για στήριξη της νέας πανευρωπαϊκής οντότητας από τα ευρωπαϊκά κράτη.
«Πιθανότατα θα χρειαστεί να αναλάβει κάποιον ρόλο ο δημόσιος τομέας», σημείωσε, προσθέτοντας πως η νέα οντότητα θα έχει ως στόχο την απόκτηση μη εξυπηρετούμενων δανείων 250 δισ. ευρώ από τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Ο επικεφαλής του ESM σημείωσε ακόμα πως τα σχέδια της EBA δεν προβλέπουν τον διαμοιρασμό του τραπεζικού ρίσκου μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΒΑ, Aντρέα Ενρία, παρουσίασε σχέδια για το πώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν να πουλήσουν ορισμένα από τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους σε μια «εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού».
Τα δάνεια θα αγοράζονται από την bad bank στην «πραγματική οικονομική τους αξία», ύστερα από due diligence. Στη συνέχεια θα πρέπει τα δάνεια να πωλούνται σε αυτή την τιμή μέσα σε διάστημα τριών ετών.
Ωστόσο η EBA δεν έχει την αρμοδιότητα να ξεκινήσει από μόνη της τις διαδικασίες για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής bad bank. Για να υλοποιηθεί, λοιπόν, το συγκεκριμένο εγχείρημα, θα πρέπει να υπάρξει στήριξη από τον δημόσιο τομέα.
«Είναι χρήσιμη κάποιου είδους κρατική παρέμβαση για να ξεκινήσει η όλη διαδικασία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ενρία. Να σημειωθεί ότι για τη δημιουργία μιας τέτοιας δευτερογενούς αγοράς απαιτούνται κάποιοι δημόσιοι πόροι, ώστε στη συνέχεια να υπάρξει προσέλκυση και ιδιωτικών κεφαλαίων. Το ζήτημα είναι η δημιουργία μιας δευτερογενούς αγοράς κόκκινων δανείων, ώστε τα δάνεια να μην αγοράζονται σε πολύ χαμηλή τιμή και οι τράπεζες εγγράφουν μεγάλες ζημιές.
Για παράδειγμα, για ένα δάνειο 100 ευρώ, που η τράπεζα έχει πάρει προβλέψεις 60 ευρώ, αν το δάνειο πωληθεί κάτω από τα 40 ευρώ, η διαφορά είναι η ζημία που θα γράψει στα βιβλία της η τράπεζα. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι τα κράτη που θα συμμετέχουν στην πανευρωπαϊκή bad bank να δίνουν εγγυήσεις ώστε τα «κόκκινα» να αγοράζονται στην πραγματική τους αξία.
Κύκλοι της αγοράς, με καλή γνώση του θέματος, σχολίαζαν πως με δεδομένο ότι η Γερμανία παγίως αντιτίθεται σε ό,τι συνιστά τραπεζικό ρίσκο -καθώς οι Γερμανοί φορολογούμενοι είναι που επιβαρύνονται περισσότερο για τη διάσωση των τραπεζών-, γίνεται κατανοητό πως το εγχείρημα είναι επιθυμητό να υιοθετηθεί πριν από τις γερμανικές εκλογές. 

ΑΠΟ http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη