ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Εξιχνιάστηκε «νιγηριανή» απάτη στο Internet

 15/1/2017

 

 

 

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή, μέσω διαδικτύου.

Σχηματίσθηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας για τα παραπάνω αδικήματα σε βάρος (2) αλλοδαπών, ενώ ερευνάται η συμμετοχή (1) ακόμη αλλοδαπού.
Για τη διερεύνηση της υπόθεσης προηγήθηκε καταγγελία ημεδαπού τραπεζικού ιδρύματος, σύμφωνα με την οποία ιδιώτες δέχονταν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία ανέφεραν ότι ήταν τυχεροί κλήρωσης που κέρδιζε χρηματικό ποσό.
Προκειμένου να παραλάβουν το χρηματικό ποσό θα έπρεπε να συμπληρώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση, η οποία παρουσιαζόταν ψευδώς ότι ανήκει σε υπάλληλο της παραπάνω Τράπεζας.
Στη συνέχεια, και εφόσον τα θύματα απαντούσαν, πείθονταν μετά από τηλεφωνική επικοινωνία να αποστείλουν συγκεκριμένα χρηματικά ποσά, μέσω εταιρείας ταχυμεταφοράς χρημάτων, για τα υποτιθέμενα διαχειριστικά έξοδα, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία εκταμίευσης των χρημάτων.
Τα ανωτέρω καταγγελλόμενα τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία παρήγγειλε τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης.
Στο πλαίσιο αυτό εξακριβώθηκε το επίμαχο όνομα χώρου (domain name), η ονομασία του οποίου προσομοίαζε με αυτή του παραπάνω τραπεζικού ιδρύματος.
Ακολούθησε ενδελεχής αστυνομική και ψηφιακή έρευνα, καθώς και επικοινωνία με τους αρμόδιους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και τηλεπικοινωνιών και τις αρμόδιες αλλοδαπές αρχές, από την οποία προέκυψε η εμπλοκή στην υπόθεση των (2) αλλοδαπών, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή (1) ακόμη αλλοδαπού.
Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν οι δράστες με τη συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης ανέρχεται στις (15.000) ευρώ.
Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος τρόπος δράσης αποτελεί παγκόσμιο είδος διάπραξης απατών, οι οποίες είναι γνωστές ως «Νιγηριανές απάτες», μέσω διαδικτύου.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αλλοδαπές Αρχές.
Η έρευνα για τυχόν συμμετοχή των δραστών και σε άλλες παρόμοιες πράξεις συνεχίζεται.

ΑΠΟ http://www.ethnos.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: