ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Οριστικό «αντίο» στο ραδιόφωνο FM – Ποια χώρα έκανε την αρχή

Οριστικό «αντίο» στο ραδιόφωνο FM λέει η Νορβηγία, η πρώτη στον κόσμο χώρα
που μέσα στο 2017 θα «κατεβάσει» το δίκτυο των FM και οι ακροατές θα μπορούν να ακούν μόνο ψηφιακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Η βόρεια περιφέρεια της χώρας, η Νορδλάνδη, σταματά τις αναλογικές FM εκπομπές από τις 11 Ιανουαρίου, ενώ σταδιακά θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με το “New Scientist”.
Και άλλες χώρες σκέφτονται να κάνουν το ίδιο, αλλά η Νορβηγία – λόγω ενός δυσμενούς συνδυασμού γεωγραφικών παραγόντων και πεπαλαιωμένου εξοπλισμού- βιάστηκε να υιοθετήσει το σύστημα των ψηφιακών εκπομπών (Digital Audio Broadcasting-DAB). Οι πολλές κοιλάδες και τα πολλά βουνά δυσκόλευαν την απρόσκοπτη μετάδοση του σήματος στα FM, ενώ το ψηφιακό σήμα -που έχει και καλύτερη ποιότητα ήχου- δεν θα αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα, τουλάχιστον όχι τόσο πολλά. Η νορβηγική κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα εξοικονομεί περίπου 200 εκατομμύρια νορβηγικές κορώνες ετησίως (πάνω από 20 εκατ. ευρώ) χάρη στην εγκατάλειψη των FM.
Επίσης, η υιοθέτηση του DAB θα επιτρέψει να υπάρχουν πλέον περισσότεροι ραδιοφωνικοί σταθμοί, καθώς το δίκτυο DAB έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα από το FM. Σήμερα η Νορβηγία έχει πέντε σταθμούς FM εθνικής εμβέλειας, που μπορούν να γίνουν περίπου 40 με το DAB.
Όμως εκατομμύρια κάτοικοι της Νορβηγίας θα πρέπει να αγοράσουν νέα ψηφιακά ραδιόφωνα, ενώ μόνο το 20% των ραδιοφώνων στα αυτοκίνητα πιάνουν ψηφιακό σήμα. Και ενώ οι επιτραπέζιες ή φορητές συσκευές ψηφιακού ραδιοφώνου δεν είναι πολύ ακριβές, η μετατροπή ενός ραδιοφώνου αυτοκινήτου από αναλογικό σε ψηφιακό μπορεί να αποδειχθεί δαπανηρή υπόθεση (κόστους σχεδόν 200 ευρώ).
Δεν είναι έτσι παράξενο που τα δύο τρίτα του νορβηγικού πληθυσμού δηλώνουν αντίθετοι στη «σίγαση» των FM και μόνο το 16% την υποστηρίζουν σαφώς, σύμφωνα με έρευνα της νορβηγικής εφημερίδας Dagbladet. Προς το παρόν, καμία άλλη χώρα δεν έχει ανακοινώσει επίσημα ότι θα εγκαταλείψει τα FM, αλλά η Ελβετία αναμένεται να είναι επόμενη.

ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: