ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Ξεμπλοκάρουν συντάξεις και εφάπαξ

4/1/2017

 

 

 

Τη δυνατότητα μερικής καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών τους δίνει πλέον σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες το υπουργείο Εργασίας, επισήμαναν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εφη Αχτσιόγλου, ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος και ο διοικητής του ΕΦΚΑ Θανάσης Μπακαλέξης.

Η προσαύξηση για την καθυστέρηση των εισφορών θα επιβάλλεται μόνο στο υπόλοιπο που δεν αποπληρώθηκε και όχι στο σύνολο του ποσού, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.
Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι ως το τέλος του τρέχοντος μηνός θα έχουν σταλεί τα πρώτα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ με τις εισφορές Ιανουαρίου του 2017 σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες που θα πρέπει να καταβάλουν τα αντίστοιχα πόσα μέσω τραπέζης ως το τέλος Φεβρουαρίου.
Στο μεταξύ, ενεργοποιείται για πρώτη φορά η διαδικασία μηνιαίας είσπραξης των εισφορών, που διαμορφώνονται σε 20% για σύνταξη, 6,95% για ασθένεια, 7% για επικουρικό και 4% για όσους κλάδους είχαν υποχρέωση εφάπαξ.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου ενιαίου ασφαλιστικού φορέα (ΕΦKΑ), ο οποίος ενσωματώνει εννέα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, η ηγεσία του υπουργείου έθεσε τους στόχους: χαμηλότερες εισφορές για όσους δηλώνουν χαμηλότερα εισοδήματα, κατάργηση της γραφειοκρατίας με καθιέρωση ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης για σειρά συναλλαγών (π.χ. κατάθεση αίτησης συνταξιοδότησης) και έκδοση συντάξεων εντός τριμήνου από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο δεσμεύτηκε ότι ως τον Οκτώβριο του 2017 θα έχει απονεμηθεί το σύνολο των συντάξεων που εκκρεμούν. Ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε ότι στις 31/12/2014 εκκρεμούσαν 160.551 κύριες συντάξεις και εκτίμησε ότι με την ολοκλήρωση της ενοποίησης οι πληρωμές των εξ ολοκλήρου νέων συντάξεων θα φτάσει να γίνονται το πολύ εντός 18 ημερών!

Παράλληλα ως τις 31/12 θα έχουν καταβληθεί όλα τα εκκρεμή εφάπαξ (26.800) και τα μερίσματα.
Ακόμη αναφέρθηκε ότι θα θεσπιστεί ρύθμιση για τις οφειλόμενες εισφορές του 2016. Το θέμα αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους που θα κληθούν να πληρώσουν μαζί τις εισφορές του 2016 και τις νέες, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους δικηγόρους που δεν έχουν καταβάλει καθόλου εισφορές το 2016 και τους αγρότες που θα πρέπει να πληρώσουν μαζί με τις τρέχουσες εισφορές και τις εισφορές του β' εξαμήνου του περασμένου έτους.
Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε επίσης ότι θα λειτουργήσει ειδική πλατφόρμα αναγγελίας και ελέγχου των συμβάσεων πληρωμής εργαζομένων με «μπλοκάκι», ώστε να διαπιστώνεται αν υπάρχει απασχόληση σε έναν έως δύο εργοδότες και, κατά συνέπεια, υποχρέωση καταβολής εργοδοτικής εισφοράς όπως προκύπτει από τον νόμο Κατρούγκαλου, ενώ υπήρξε δέσμευση για απρόσκοπτη λειτουργία των ηλεκτρονικών και άλλων βασικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ μέσα στους επόμενους μήνες.
Παράλληλα, θα ενισχυθούν οι έλεγχοι για την αδήλωτη και την υποδηλωμένη εργασία, καθώς αναμένεται διόγκωση της εισφοροδιαφυγής. Το σχέδιο προβλέπει τη λειτουργία 11 περιφερειακών ελεγκτικών κέντρων ασφάλισης με 1.000 ελεγκτές.
Μιλώντας για τη λειτουργία του νέου φορέα, η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «η επίθεση που δέχτηκε το συλλογικό εργατικό δίκαιο στα χρόνια της κρίσης και οδήγησε στην κατάρρευση του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων αφήνει μεγάλες πληγές στα ασφαλιστικά ταμεία. Η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η οποία οξύνθηκε μέσα στην κρίση χωρίς προφανώς να αποτελεί δικό της παιδί, υπονομεύει τη δυνατότητα της κοινωνικής ασφάλισης να έχει τους απαραίτητους πόρους. Γι' αυτό τον λόγο η μάχη που δίνουμε σήμερα για την επαναφορά των θεσμών του συλλογικού εργατικού δικαίου, ώστε να σταματήσει η Ελλάδα να αποτελεί εξαίρεση από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, είναι μια μάχη που θα συμβάλει ουσιαστικά στη στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης. Η λειτουργία του ΕΦΚΑ φιλοδοξούμε να αποτελέσει μια νέα σελίδα για την κοινωνική ασφάλιση στη χώρα μας. Αποτελεί ένα μεγάλο βήμα στη δύσκολη προσπάθεια να στήσουμε ξανά στα πόδια του ένα σύγχρονο σύστημα δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης».

Το προφίλ του νέου φορέα
 
Ο ΕΦΚΑ ενσωματώνει εννέα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, καλύπτει 4,2 εκατ. ασφαλισμένους και 2,6 εκατ. συνταξιούχους, ενώ απασχολεί 8.642 εργαζομένους. Τηλεφωνικός αριθμός επικοινωνίας είναι το 1555 (ώρες 08:00-16:00) και ιστοσελίδα το www.efka.gov.gr.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Prorata τον περασμένο Δεκέμβριο σε δείγμα 1.000 ατόμων, το 76% τάσσεται υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, το 67% υποστηρίζει τη λειτουργία ενιαίου ασφαλιστικού συστήματος και το 72% την ύπαρξη ενιαίων κανόνων.

ΑΠΟ http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...