ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Μεσσηνία: Ετοιμοι οι φαρμακοποιοί για ηλεκτρονικές συναλλαγές - Επιφυλάξεις γιατρών λόγω... απορρήτου

Τετάρτη, 04 Ιανουαρίου 2017 








Ετοιμοι να βάλουν το πλαστικό χρήμα στην καθημερινότητά τους είναι εδώ και καιρό οι φαρμακοποιοί της Μεσσηνίας, οι οποίοι έχουν σχεδόν στο σύνολό τους εγκαταστήσει POS για τις
συναλλαγές τους.


Το ίδιο δεν συμβαίνει όμως με τους ιδιώτες γιατρούς στο νομό· οι γιατροί με γενική συνέλευση αποφάσισαν κατά πλειοψηφία ότι δεν είναι υποχρεωτικό γι' αυτούς να αποκτήσουν τερματικά αποδοχής καρτών, γιατί η χρήση τους παραβιάζει το ιατρικό απόρρητο του ασθενή.
Οι Μεσσήνιοι οδοντίατροι από την άλλη, έχουν ενημερωθεί σχετικά από το σύλλογό τους πριν ένα χρόνο, αλλά δεν υπάρχει σαφής εικόνα σε τι ποσοστό είναι έτοιμοι να δέχονται κάρτες.
Σχετικά με το κατά πόσο έχει επεκταθεί στους παραπάνω επαγγελματικούς κλάδους η χρήση πλαστικού χρήματος, τώρα που αυτό μπαίνει δυναμικά στη ζωή μας για να κτίσουμε το αφορολόγητο, μίλησαν στην "Ε" οι πρόεδροι του Φαρμακευτικού Συλλόγου Σωτήρης Αργυρόπουλος, του Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Μιχαήλ και του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Τζίνα Θεοδωροπούλου. 

Πιο αναλυτικά λοιπόν, ήδη τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου, όπως αναφέρει ο πρόεδρός του Σωτήρης Αργυρόπουλος, έχουν προχωρήσει στην εγκατάσταση POS εδώ και ένα χρόνο - οπότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τους πελάτες των φαρμακείων της Μεσσηνίας, οι οποίοι επιλέγουν να πληρώνουν με την κάρτα τους.


Αντίθετα, για τους γιατρούς μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας (ΙΣΜ) δεν είναι απαραίτητο να έχουν εγκαταστήσει POS, ώστε -σύμφωνα με τη λογική της πλειοψηφίας- να προστατευτεί το ιατρικό απόρρητο. Να επισημάνουμε ότι από πέρυσι, όταν είχε τεθεί το ζήτημα αυτό από τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαίωνε ότι δεν θα φαίνεται στο σύστημα το όνομα και η ειδικότητα του γιατρού παρά μόνο ο προσωπικός κωδικός του - κι επομένως διασφαλίζεται το ιατρικό απόρρητο του ασθενούς. 

Ο πρόεδρος πάντως του ΙΣΜ Μιχάλης Μιχαήλ ανήκει στους μειοψηφούντες και έχει την άποψη πως η επικράτηση του πλαστικού χρήματος είναι ο μόνος τρόπος για να ελεγχθεί η φοροδιαφυγή στον κλάδο τους. Ο ίδιος πιστεύει μάλιστα ότι οι συνάδελφοί του θα αναγκαστούν να αποδεχτούν την αμοιβή με κάρτα, εφόσον οι ασθενείς θα αρχίσουν να το ζητούν. Πρόσθεσε δε πως στις 8 Φεβρουαρίου ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κάνει γενική συνέλευση, οπότε αναμένονται εξελίξεις και πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.  
 

Οσον αφορά τα οδοντιατρεία της Μεσσηνίας, η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου στο νομό Τζίνα Θεοδωροπούλου μας ενημέρωσε ότι η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία έχει προχωρήσει από πέρυσι σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για την απόκτηση των τερματικών αποδοχής καρτών (POS).
Ο σύλλογος με τη σειρά του είχε ενημερώσει σχετικά τα μέλη του, και αρκετοί ήταν οι οδοντίατροι οι οποίοι ζήτησαν περαιτέρω πληροφορίες για το ποιες τράπεζες κάνουν τις συμφερότερες συμβάσεις. Ωστόσο, δεν είναι σαφές σε τι ποσοστό τα οδοντιατρεία της Μεσσηνίας δέχονται πληρωμή με κάρτα, αν και σύμφωνα με την πρόεδρο του κλάδου η επικράτηση του πλαστικού χρήματος είναι μονόδρομος και για τους οδοντίατρους.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει από την Ομοσπονδία τους, όσοι δεν έχουν αποκτήσει POS θα πρέπει να ξέρουν ότι αμοιβές από πελάτες πάνω από 500 ευρώ γίνονται υποχρεωτικά μέσω τράπεζας. Οπότε, οι συναλλαγές με κάρτες συμφέρουν τόσο τους ίδιους όσο και τον πελάτη γιατί θα μπορούν να βάζουν άτοκες δόσεις, διασφαλίζοντας έτσι και οι ίδιοι ότι θα εισπράξουν στο ακέραιο την αμοιβή τους.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: