ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Δείτε τις γενετικές τροποποιήσεις για να επιβιώσουμε στο Διάστημα

 29/12/2016





Στην ιστορία του πλανήτη μας πέντε μεγάλα γεγονότα έχουν προκαλέσει μαζική εξαφάνιση της ζωής. Σύμφωνα με επιστήμονες του Χάρβαρντ, ο μόνος τρόπος να καταφέρει να επιβιώσει ο
άνθρωπος από την επόμενη μεγάλη καταστροφή είναι να τροποποιηθεί γενετικά, έτσι ώστε να αφήσει τη Γη για να μπορέσει να ζήσει σε άλλους πλανήτες.

Παρά τις ανησυχίες ότι κάθε τεχνητή «αναβάθμιση» του ανθρώπινου γονιδιώματος φέρει τον κίνδυνο δημιουργίας μιας νέας τάξης «υπερανθρώπων», ο ερευνητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Χουάν Ενρίκες, τόνισε σε ομιλία του στο κορυφαίο συνέδριο TED στις ΗΠΑ ότι η βελτίωση του οργανισμού μας είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε μια μέρα να εγκαταλείψουμε τον πλανήτη μας.
Oραμα της επιστημονικής ομάδας του Ενρίκες είναι η δημιουργία κυττάρων που θα διορθώνουν βλάβες, θα αμύνονται απέναντι σε φονικούς ιούς και θα επιτρέπουν στον άνθρωπο αντανακλαστικά «Matrix», όπως την ικανότητα να αποφεύγει ακόμα και σφαίρες. «Αν πιστεύετε ότι οι μαζικές εξαφανίσεις ζωής είναι φυσιολογικές και συμβαίνουν περιοδικά, τότε επιβάλλεται να διαφοροποιήσουμε το είδος μας.
Αν καταστραφεί η Γη, αφανίζεται και ολόκληρη η ανθρωπότητα» είπε ο επιστήμονας στην ομιλία του και ανέφερε: «Θα είναι πολύ δύσκολο να ζήσουμε στον Αρη αν δεν τροποποιήσουμε το ανθρώπινο σώμα. Η γενετική τροποποίηση θα μας επιτρέψει να φτάσουμε, να εξερευνήσουμε και τελικά να ζήσουμε σε κόσμους μακριά από τη Γη, σε κόσμους που σήμερα δεν φανταζόμαστε καν ότι υπάρχουν ή ότι θα μπορούσαμε να ζήσουμε εκεί».
Μία από τις τροποποιήσεις οι οποίες θα πρέπει να γίνουν πριν από τη γέννηση ενός ατόμου θα μπορούσε να είναι, σύμφωνα με τον Ενρίκες, η αύξηση της διαμέτρου των νευρώνων του εγκεφάλου που θα προσφέρει καλύτερα αντανακλαστικά.
Οι πνεύμονες και οι ιστοί θα μπορούσαν να βελτιωθούν με τρόπο που να αντλούν περισσότερο οξυγόνο στις ατμόσφαιρες άλλων πλανητών ή να φιλτράρουν τον αέρα από τις τοξίνες. Γενετικά επαναπρογραμματισμένα κύτταρα θα επουλώνουν τις βλάβες που προκαλεί η ακτινοβολία στον Κόκκινο Πλανήτη.

ΑΠΟ http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: