ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Στην κατανάλωση αλκοόλ οφείλεται το ένα στα τρία θανατηφόρα τροχαία

29 Δεκεμβρίου 2016





Αύξηση των τροχαίων παρατηρείται τις ημέρες των γιορτών και, όπως αναφέρει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία (ΕΙΕ), περίπου ένα στα τρία θανατηφόρα τροχαία οφείλονται στην κατανάλωση αλκοόλ.

«Το κυρίως ερώτημα που επικρατεί αυτές τις ημέρες είναι το πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να φτάσει τα νόμιμα όρια κατανάλωσης αλκοόλ», αναφέρει η ΕΙΕ, προσθέτοντας ότι ο κάθε οδηγός πρέπει να γνωρίζει ότι το να φτάσει το όριο του 0,25 γραμ./λίτρο εκπνεόμενου αέρα στα αλκοτέστ που πραγματοποιούνται από την τροχαία, ή τα 0,50 γραμ./λίτρο αίματος με τη διαδικασία της αιμοληψίας, είναι πάρα πολύ εύκολο.
Η ΕΙΕ σημειώνει επίσης ότι ο επηρεασμός της οδηγικής ικανότητας ενός ατόμου εξαρτάται όχι μόνο από τη ληφθείσα ποσότητα, αλλά και από άλλα χαρακτηριστικά όπως η διατροφή κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης, άλλα νοσήματα, η χρόνια κατανάλωση, η πρόσμιξη αλκοόλ με αναψυκτικά κ.ά. «Συνεπώς η λογική "θα πιώ ένα ποτηράκι βότκα (40ml) και θα σταματήσω για να μπορώ να οδηγήσω" δεν μπορεί απόλυτα να ισχύει. Η μόνη λύση για ασφαλή οδήγηση είναι η μηδενική κατανάλωση αλκοόλης από τον οδηγό», αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΙΕ, δρ Γρηγόρης Λέων. Προσθέτει δε ότι, ειδικά φέτος που οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες, είναι σημαντικό ο οδηγός να είναι σε πλήρη νηφαλιότητα. «Μόνο με μηδενική κατανάλωση αλκοόλ θα μπορέσουμε να συμβάλουμε στη μείωση των οδικών ατυχημάτων», καταλήγει.

ΑΠΟ  http://www.madata.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: