ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Πριν τα Χριστούγεννα το υπόλοιπο της επιδότησης

Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2016 








Τις επόμενες ημέρες και πάντως πριν τα Χριστούγεννα αναμένεται να κατατεθούν στους λογαριασμούς των αγροτών η εκκαθαριστική δόση της
ενιαίας ενίσχυσης - υπόλοιπα βασικής και πρασίσνισμα. 
Σύμφωνα με  πληροφορίες του AgroNews, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι έλεγχοι των καταστάσεων έχουν ολοκληρωθεί, χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, κι αυτό που μένει είναι κατά βάση ο συντονισμός με το υπουργείο Οικονομικών για την υπογραφή της σχετικής απόφασης και φυσικά η ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας από την Τράπεζα Πειραιώς.
Η επεξεργασία των στοιχείων δείχνει μια πληρωμή άνω του ενός δισ. ευρώ, (περίπου όσο ήταν και η προκαταβολή) και περιλαμβάνει κατ’ αρχήν τα υπόλοιπα της βασικής 412.879.000 ευρώ και το πρασίνισμα 569.748.000 ευρώ. Ακόμα αναμένεται να πιστωθούν περί τα 15 εκατ. ευρώ που αφορούν τους Νέους Γεωργούς, όπως και οι μικροενισχύσεις που αθροίζουν ποσό άνω των 250 ευρώ κατά δικαιούχο.
Με βάση τα παραπάνω αναμένεται να βρουν χρήματα στους λογαριασμούς τους και οι τακτοποιημένες, μετά τον σχετικό έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών, περιπτώσεις 1.800 αγροτών που εμφανίσθηκαν αρχικά να μην πληρούν το κριτήριο του ενεργού αγρότη. Η ενίσχυση θα πληρωθεί επίσης σε 850 νομικά πρόσωπα για τα οποία δεν είχε γίνει εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: