ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Επίτιμος διδάκτορας ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος

Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016 







Σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας αναγορεύτηκε χθες το βράδυ ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, σε τελετή που έγινε στο αμφιθέατρο της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών
του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην
Καλαμάτα.
Εκ μέρους του ΠΑΠΕΛ τον κ. Αναστάσιο καλωσόρισαν ο αναπληρωτής πρύτανη Γιώργος Ανδρειωμένος, ο κοσμήτορας Αλέξιος Σαββίδης, ο πρόεδρος του τμήματος Βασίλειος Κωνσταντινόπουλος, οι επίκ. καθηγήτριες Δήμητρα Δελλή και Ελένη Βολονάκη, ενώ τον συντονισμό έκανε η Σοφία Καπετανάκη.
Ο τιμώμενος μίλησε για το "Φως του Χριστού στην Ευρώπη" δίνοντας μηνύματα αγάπης, αλληλεγγύης και ειρήνης. Πολύς κόσμος περίμενε στη συνέχεια για να τον χαιρετήσει και να ζητήσει την ευχή του. 

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 

«Για να γίνουμε πρόσωπα, πρέπει να μάθουμε να αγαπάμε», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, χθες, κατά την ανοιχτή συνάντησή του με το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, παρουσία αιρετών και υπαλλήλων του δήμου, στο νέο Δημαρχείο. Επεσήμανε τη σοφία της ταπεινοφροσύνης και σημείωσε πως «σε ποιότητα θα δώσουμε τη διαφορά μας, όχι μόνο στα έργα, αλλά και στη δουλειά μας καθημερινά».
Κατά τη χθεσινή δεύτερη μέρα της επίσκεψής του στην Καλαμάτα, ο κ. Αναστάσιος επισκέφθηκε το Μουσείο Παραδοσιακής Ενδυμασίας και Κοσμήματος του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας. Ξεναγήθηκε από την πρόεδρο του Λυκείου Βίκυ Καρέλια, η οποία τον ενημέρωσε αναλυτικά για καθεμιά ενδυμασία και τα ήθη των περιοχών, επισημαίνοντας πως πρόκειται για χειροποίητα και στο κέντημα και στο ράψιμο. Η κ. Καρέλια σημείωσε ότι «δεν υπάρχει άλλη χώρα με τέτοια ποικιλία φορεσιών. Αυτό δείχνει το ανήσυχο του πνεύματος των Ελλήνων». Και ο Μακαριώτατος συμπλήρωσε «και το δημιουργικό πνεύμα». Ο κ. Αναστάσιος έδωσε «συγχαρητήρια για την ευαισθησία» και παρατήρησε: «Αυτό είναι καταπληκτικό. Το εγκαταλελειμμένο κτήριο έγινε ένα τόσο ζωντανό πράγμα. Εχει μια ιδιαιτερότητα. Αυτά τα πλούτη πρέπει να τα μεταδώσουμε στα νέα παιδιά». Η κ. Καρέλια του απάντησε ότι «έχουμε 750 παιδιά στο Λύκειο και αυτό το θεωρώ μεγάλο επίτευγμα».
Στην ερώτηση του Αρχιεπισκόπου «πώς τα μαζέψατε όλα αυτά», επεσήμανε: «Απευθυνόμουν στην αρχή σε έγκυρους ανθρώπους και στη συνέχεια απέκτησα πείρα και γνώση. Το έκανα με αγάπη, μεράκι και πολλή υπομονή».
Ο Μακαριώτατος σχολίασε ότι «αυτό είναι η αντίσταση, αντίσταση ποιότητας. Δεν θα συμφιλιωθούμε με τη μετριότητα». Και μνημόνευσε κείμενο του Αποστόλου Παύλου πως «όταν ασθενώ, τότε είμαι δυνατός».
Στο βιβλίο εντυπώσεων του μουσείου ο Αρχιεπίσκοπος έγραψε: "Εκπληξη, θαυμασμός και αισιοδοξία γεμίζουν την καρδιά σ’ αυτό το χώρο. Ολόψυχα συγχαρητήρια, για την ευαισθησία, το μεράκι, τη δημιουργία. Η ομορφιά παραμένει, η παρουσία και σκέψη του ελληνικού πολιτισμού. Αλήθεια, αγάπη και κάλλος είναι το DNA της Ορθοδοξίας. Ο Θεός να ευλογεί τους κόπους σας. Καλή συνέχεια».

Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας (στην Παλιά Αγορά Καλαμάτας), όπου η ξενάγηση έγινε από τη διευθύντρια της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευαγγελία Μηλίτση. Ενημέρωσε το Μακαριώτατο ότι στο Μουσείο παρουσιάζεται «η ιστορία της Μεσσηνίας μέχρι το 1453, διαχρονικά η ιστορία της κάθε θέσης». Πληροφόρησε πως η ροή της έκθεσης έχει ακολουθήσει την πορεία του Παμίσου. Βλέποντας το χάρτη  της Μεσσηνίας με τους αρχαιολογικούς τόπους, ο Αρχιεπίσκοπος ρώτησε και ζήτησε να δει πού βρίσκονται η Αρχαία Μεσσήνη, η Ανδρούσα και ο Ταΰγετος. Η ξενάγηση, λόγω του πιεσμένου χρόνου του Μακαριωτάτου, έγινε, κυρίως, για την επαρχία Καλαμάτας (Φαραί, Ακοβίτικα, Θουρία), την Αρχαία Μεσσήνη και τα Ανάκτορα του Νέστορα στον Εγκλιανό. Οταν η κ. Μηλίτση του έδειχνε ευρήματα και τον ενημέρωνε για τα Ανάκτορα του Νέστορα, ο κ. Αναστάσιος παρατήρησε πως «ο Νέστορας ήταν ο αγαπημένος μου ήρωας στα παιδικά χρόνια». Στο βιβλίο εντυπώσεων έγραψε: «Με θαυμασμό και ολόψυχες ευχές».
Στο Δήμο Καλαμάτας ο δήμαρχος ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι η Καλαμάτα ανεβαίνει παρά την κρίση, χάρη στον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή.
Ο κ. Νίκας του προσέφερε ένα λεύκωμα με το τι έγραψε χθες ο τοπικός Τύπος για την πρώτη μέρα της επίσκεψής του στην Καλαμάτα, ένα βιβλίο των Γενικών Αρχείων του Κράτους για την Καλαμάτα από το 1830, τουριστικό οδηγό και ελαιόλαδο της περιοχής μας.
«Μακάριος ο μοναχός που τη χαρά και την προκοπή την αισθάνεται δική του», απάντησε ο σπουδαίος ιεράρχης και παρατήρησε πως χαίρεται μ’ αυτά που βλέπει και ζει.
«Είμαι κανονικός δημότης Καλαμάτας, όχι επίτιμος», σχολίασε ο Μακαριώτατος. Χάρισε στο δήμαρχο μια εικόνα της Ανάστασης από εργαστήριο της Αρχιεπισκοπής και βιβλία και σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Η Ανάσταση έχει γίνει για μας σλόγκαν, σύνθημα πορείας. Δουλεύουμε για τον τόπο χωρίς να ζητάμε για τον εαυτό μας. Η Εκκλησία της Αλβανίας είναι πνευματικό ανάχωμα στην περιοχή και τα Βαλκάνια».

Ολοκληρώνεται σήμερα η επίσκεψη

Ολοκληρώνεται σήμερα η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου στη Μεσσηνία.
Στις 10 το πρωί, ο Αρχιεπίσκοπος θα επισκεφθεί την Ανδρούσα (ήταν για χρόνια Επίσκοπος Ανδρούσης) και θα προσκυνήσει στον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Στη συνέχεια, και πριν αναχωρήσει από το νομό, θα μεταβεί στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης και θα ξεναγηθεί από τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη.

Δείτε φωτό κ βίντεο στο http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: