ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Νέα γραμμή πίστωσης 2 δισ. για μικρές και νέες επιχειρήσεις

4/12/2016

 

 

 

Τετραπλό «bypass» για την παροχή ρευστότητας κοντά στα 2 δισ. στην αγορά επιχειρεί το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης. 

Ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ Κώστας Γαλιάτσος μιλώντας στην «Οικονομία» περιγράφει τα χρηματοδοτικά εργαλεία που ετοιμάζει το Ταμείο για τη χορήγηση δανείων έως 25.000 ευρώ σε πολύ μικρές νέες επιχειρήσεις, την παροχή εγγυήσεων για την απρόσκοπτη τραπεζική χρηματοδότηση εταιρειών και τη μετοχική συμμετοχή του σε επιχειρήσεις.
Η πλήρης ενεργοποίησή τους αναμένεται σε τρεις με τέσσερις μήνες.

1 Η ρευστότητα αυτή θα διατεθεί με τη δημιουργία του «Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ», το οποίο «ενισχύεται με κονδύλια του ΕΣΠΑ ύψους 400 εκατ. και για τον σκοπό αυτόν ήδη έχει βγει η πρόσκληση από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στην οποία θα υποβάλουμε την πρότασή μας για να ξεκινήσει η λειτουργία του», λέει ο κ. Γαλιάτσος.
Στόχοι του Ταμείου είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση για την ίδρυση νέων καινοτόμων, εξωστρεφών και δυναμικών επιχειρήσεων, για την ανάπτυξη υφιστάμενων μέσω του τεχνολογικού και οργανωτικού εκσυγχρονισμού τους, την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους και την εισαγωγή καινοτομιών στην οργάνωση και λειτουργία τους, καθώς και για την ενδυνάμωση επιχειρήσεων ή άλλων οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας. Το Ταμείο δύναται να επενδύσει σε περισσότερα από ένα χρηματοδοτικά μέσα, στο πλαίσιο των οποίων θα παρέχονται στους τελικούς αποδέκτες δάνεια, εγγυήσεις και μικροπιστώσεις για την επίτευξη των στόχων του.
Οι τελικοί αποδέκτες των ενισχύσεων του Ταμείου θα είναι υπό σύσταση, νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις και ιδίως πολύ Μικρές, Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις, όλων των τύπων (ΑΕ, ΕΠΕ κ.λπ.). Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε επιχειρήσεις, επενδύσεις και επενδυτικά σχήματα που σχετίζονται (κατά προτεραιότητα) με τους εννέα στρατηγικούς τομείς του προγράμματος, αφορούν σε οικονομικά βιώσιμες δραστηριότητες, ενώ θα αποκλείονται οι προβληματικές επιχειρήσεις.
Οι εννές τομείς είναι: Αγροδιατροφή/Βιομηχανία Τροφίμων, Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες, Υλικά/Κατασκευές, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Ενέργεια, Περιβάλλον, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας, Υγεία και Τουρισμός.

2 Το δεύτερο εργαλείο που θα χρησιμοποιηθεί για την παροχή χρηματοδότησης είναι «η σύσταση του υπο-ταμείου Μικροπιστώσεων, το οποίο θα υπάγεται στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ».
«Ο προϋπολογισμός του είναι 50 εκατ. Με αυτά τα χρήματα σκοπός είναι να δανειοδοτηθούν από τις τράπεζες πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζομένους και έχουν ανάγκη από χαμηλά κεφάλαια. Το ανώτατο ποσό που θα χορηγείται θα είναι τα 25.000 ευρώ, ενώ το μέσο ύψος της μικροπίστωσης ανέρχεται στα 7.000 με 8.000 ευρώ», εξηγεί ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ.

3 Το τρίτο εργαλείο που θα ανακοινωθεί σύντομα είναι η συνεργασία του ΕΤΕΑΝ με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, ώστε να συσταθεί ένα ξεχωριστό Ταμείο Χαρτοφυλακίου, το λεγόμενο και ως Fund of Funds. Ο προϋπολογισμός του είναι στα 300 εκατ. και αυτά θα χρησιμοποιηθούν ώστε τα δύο ταμεία να μπαίνουν μέτοχοι σε νέες αλλά και υφιστάμενες εταιρείες.

4 Το τέταρτο μέσο για την παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες, «με σκοπό την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας ώστε να δανειοδοτούν επιχειρήσεις», όπως σημειώνει ο κ. Γαλιάτσος, είναι η χορήγηση εγγυήσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΤΕΑΝ, το Ταμείο δυνητικά μπορεί να παρέχει εγγυήσεις άνω του 1 δισ. «Σύντομα», συνεχίζει, «θα ανακοινωθούν συνεργασίες μας με τις τράπεζες για χρηματοδότηση επιχειρήσεων με εγγυήσεις του ΕΤΕΑΝ».

ΑΠΟ http://www.ethnos.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...