ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Kοσμοναύτες στην Κρήτη για αποκατάσταση, μετά την επιστροφή τους από το διάστημα

5/10/2016





Σε προορισμό τον οποίο επιλέγουν Ρώσοι κοσμοναύτες για την αποκατάστασή τους, όταν επιστρέφουν από το διάστημα, καθίσταται η Κρήτη, καθώς δύο ακόμα, βρίσκονται στο νησί.
Πρόκειται για τους Όλεγκ Σκρίποτσκα και Αλεξέι Οβτσίνιν, που, κατά την εκδήλωση υποδοχής τους σε ξενοδοχείο της

Γεωργιούπολης, από τις τοπικές αρχές, μίλησαν με θερμά λόγια για το νησί, το οποίο χαρακτήρισαν αγαπημένο προορισμό, καθώς, όπως είπαν, διαθέτει όλα τα πλεονεκτήματα για την αποκατάσταση της υγείας των κοσμοναυτών, όταν επιστρέφουν στη γη από το διάστημα.
Η συγκεκριμένη αποστολή Ρώσων κοσμοναυτών στην Κρήτη, είναι η τρίτη κατά σειρά, με συντονιστή του σχετικού προγράμματος αποκατάστασης υγείας Ρώσων κοσμοναυτών στην Ελλάδα, τον δημοσιογράφο Θανάση Αυγερινό. Οι δύο κοσμοναύτες επέστρεψαν στη γη στις 7 Σεπτεμβρίου, μετά από παραμονή σχεδόν 6 μηνών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Τους κοσμοναύτες καλωσόρισε στην Κρήτη ο περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό, που οι Ρώσοι κοσμοναύτες επιλέγουν το νησί για να πραγματοποιήσουν το πρόγραμμα αποκατάστασης της υγείας τους, μετά από πολύμηνη παραμονή στο διάστημα. Η Κρήτη, για άλλη μια φορά, αποδεικνύει ότι αποτελεί ένα κορυφαίο τουριστικό προορισμό. Η επίσκεψη, η διαμονή των Ρώσων κοσμοναυτών στο νησί μας, προσφέρει μεγάλη προβολή της Κρήτης, της Ελλάδας, σε όλο τον κόσμο και ειδικά στη Ρωσία, στην ανατολική Ευρώπη».
Ο κ. Αρναουτάκης πρόσφερε αναμνηστικά δώρα από την Κρήτη, βιβλία για τον πολιτισμό της, την ιστορία της, αλλά και συσκευασίες με παρθένο ελαιόλαδο. Οι κοσμοναύτες από την πλευρά τους, χάρισαν στον περιφερειάρχη, αλλά και στους παριστάμενους εκπροσώπους φορέων, μια φωτογραφία του διαστημοπλοίου με το οποίο ταξίδεψαν στο διάστημα, όπως επίσης φωτογραφικό υλικό με λήψεις από το διάστημα.
Οι κοσμοναύτες ανέφεραν στον περιφερειάρχη και στους εκπροσώπους των αρχών: «Η Κρήτη είναι ένα υπέροχο νησί, το βλέπουμε από το διάστημα και είμαστε πολύ χαρούμενοι που το επισκεπτόμαστε και απολαμβάνουμε την φιλοξενία και τις ομορφιές του». Τις ευχαριστίες του στον περιφερειάρχη και στις τοπικές αρχές, εξέφρασε ο συντονιστής του προγράμματος, Θανάσης Αυγερινός, λέγοντας ότι στόχος είναι ο αριθμός των κοσμοναυτών που έρχονται στην Κρήτη να αυξάνει κάθε χρόνο και το νησί να καταστεί κέντρο αποκατάστασης υγείας των κοσμοναυτών.
Οι δύο κοσμοναύτες θα παραμείνουν 21 ημέρες στην Κρήτη και μετά την περιοχή των Χανίων θα εγκατασταθούν στη Χερσόνησο Ηρακλείου, από όπου ξεκίνησε η υποδοχή του προγράμματος αποκατάστασης Ρώσων κοσμοναυτών το 2015. Ήδη, έχουν επισκεφθεί την πόλη των Χανίων, το Ρέθυμνο, το μουσείο της Ελεύθερνας, ενώ συμμετείχαν στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Γιούρι Γκαγκάριν, στο Ηράκλειο.

(πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΑΠΟ http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: