ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Δωρεάν κάρτα InterRail για όλους τους νέους της Ευρώπης προτείνει το ΕΚ

Τετάρτη, 05-Οκτ-2016





Η πρόταση να χαρίζεται μία κάρτα InterRail σε όλους τους νέους που κλείνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους συζητήθηκε στην ολομέλεια του ΕΚ στις 4 Οκτωβρίου. Εκατομμύρια νέοι έχουν ταξιδέψει σε ολόκληρη την Ευρώπη χρησιμοποιώντας την κάρτα InterRail τις τελευταίες δεκαετίες. Το κόστος,
ωστόσο, της κάρτας μπορεί να φτάσει μέχρι και αρκετές εκατοντάδες ευρώ.

Το InterRail

Η κάρτα InterRail επιτρέπει στους νέους να ταξιδέψουν χρησιμοποιώντας όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ευρώπης ελεύθερα για ένα μήνα.

Περίπου 300.000 άνθρωποι χρησιμοποιούν την κάρτα InterRail κάθε χρόνο για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη. Το κόστος μίας κάρτας InterRail κυμαίνεται από 20 ως 473 ευρώ για ένα μηνιαίο ταξίδι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Επίτροπος μεταφορών Violeta Bulc.
 
Η πρόταση του ΕΚ

Η ιδέα που συζητήθηκε στο ΕΚ είναι να προωθηθεί ο οικολογικός αυτός τρόπος ταξιδιού βοηθώντας παράλληλα τους νέους Ευρωπαίους να γνωρίσουν την Ευρώπη.

Η Μάλτα, η Κύπρος, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία δεν είναι μέλη του δικτύου InterRail. Για τους νέους αυτών των χωρών προτείνεται να εξεταστεί το ενδεχόμενο χρήσης άλλων μέσων μεταφοράς όπως τα λεωφορεία και τα φέριμποτ.
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει την πρόταση

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης στην ολομέλεια η Επίτροπος Violeta Bulc χαρακτήρισε την πρόταση ως μία "εξαιρετική ιδέα". Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις οι οποίες απαιτούν περαιτέρω ανάλυση. "Η Επιτροπή θα αξιολογήσει προσεκτικά τις πιθανές δαπάνες και τις πηγές χρηματοδότησης γι’ αυτήν την πρωτοβουλία, καθώς και τη διοικητική σκοπιμότητα της", συμπλήρωσε η Επίτροπος.

Ευχαρίστησε το ΕΚ για την στήριξή του στο θέμα της κινητικότητας των νέων και τόνισε ότι η ιδέα είναι σύμφωνη με τις προτεραιότητες της Επιτροπής και χρήζει περεταίρω ανάλυσης. Πρόσθεσε επίσης ότι χρειάζεται μια ρεαλιστική προσέγγιση προκειμένου να γίνει πράξη η πρωτοβουλία αυτή.

Η Επίτροπος Bulc έκανε επίσης και μια εναλλακτική πρόταση σημειώνοντας ότι "θα μπορούσαμε να εξετάσουμε πιθανές παραλλαγές αυτής της εξαιρετικής ιδέας. Μια ελκυστική πρόταση θα ήταν να οργανώνεται μία κλήρωση η οποία θα είναι ανοικτή σε όλους ή σε ειδικές κατηγορίες νέων Ευρωπαίων, μέσω της οποίας θα δίνεται ένας σημαντικός αριθμός δωρεάν καρτών".


 
Οι αντιδράσεις των πολιτικών ομάδων

Οι περισσότερες πολιτικές ομάδες τάχθηκαν υπέρ της πρότασης.

Ο Manfred Weber, από το ΕΛΚ, δήλωσε: "Πρέπει να δίνεται οι δυνατότητα στους πολίτες όλης της Ευρώπης να ανακαλύψουν τις γειτονικές τους χώρες και να ζήσουν φιλικά με τους ανθρώπους των χωρών αυτών. Θέλουμε να επενδύσουμε σε όλους τους νέους προκειμένου αυτοί να έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την ήπειρό μας. Ας έχουμε όμως τα μάτια μας ανοιχτά όσον αφορά τις δαπάνες, ώστε η πρόταση να καταστεί ρεαλιστική."

Ο Luigi Morgano εκ μέρους των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, δήλωσε τα εξής: "Το να επενδύσουμε στους νέους, να δώσουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ταξιδέψουν σε όλη την Ευρώπη κι να προωθήσουμε την καλύτερη κατανόηση και γνώση για την Ευρώπη αποτελεί μια θαυμάσια ιδέα. Θα πρέπει βέβαια να συμβαδίσει με τις άλλες πρωτοβουλίες για τη νεολαία και το Erasmus+ ενώ δεν θα πρέπει να γίνει εις βάρος του προγράμματος Εγγυήσεων για τη Νεολαία."

Ο Kosma Złotowski, από τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές, δήλωσε τα εξής: "Τα ταξίδια βοηθούν στην εκπαίδευσή μας και, ως εκ τούτου, θα ήθελα να υποστηρίξω πλήρως την πρωτοβουλία αυτή."

Ο Alexander Graf Lambsdorff, από τους Φιλελεύθερους, είπε τα εξής: "Το θέμα αυτό έχει βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων στην ομάδα μου. Υπάρχει η Ευρώπη των ‘κανονισμών’, αλλά υπάρχει και η Ευρώπη που έχει ψυχή και καρδιά και ο καλύτερος τρόπος προώθησής της είναι να δώσουμε στους νέους την ευκαιρία να την εξερευνήσουν;"

Η Kateřina Konečná από την Ευρ. Ενωτ. Αριστερά δήλωσε: "Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε στους νέους ανθρώπους την ευκαιρία να ανακαλύψουν την Ευρώπη".

Η Rebecca Harms των Πρασίνων δήλωσε τα εξής: "Στηρίζουμε πλήρως αυτήν την εξαιρετική ιδέα. Μπορούμε με χαμηλό κόστος να βοηθήσουμε τους Ευρωπαίους να γνωρίσουν τις διαφορετικές κουλτούρες και την Ευρώπη."

Η Daniela Aiuto από την ΕΕΑΔ είπε: "Είναι μία καλή πρωτοβουλία που μπορεί όντως να ενισχύσει το ευρωπαϊκό πνεύμα, αλλά υπάρχουν και κάποια σημαντικά στοιχεία που πρέπει να εξεταστούν περεταίρω. Ας προσπαθήσουμε να το κάνουμε δίκαιο για όλους."


ΑΠΟ http://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: