ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Αλλάζουν πάλι τη φορολογία

 






Τα πάνω-κάτω αναμένεται να έρθουν μέχρι το τέλος της χρονιάς στο πλαίσιο των αλλαγών στη φορολογία και σε τρία σημαντικά πεδία που επηρεάζουν άμεσα τις συνήθειες σχεδόν όλων των φορολογουμένων. Ο λόγος για τις
προωθούμενες ρυθμίσεις, που φαίνεται να «κλειδώνουν» τις επόμενες εβδομάδες, στα τέλη κυκλοφορίας, στην ενίσχυση των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα και στην εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων.


Έτσι, όπως όλα δείχνουν, μέσα στο επόμενο διάστημα θα κατατεθούν στη Βουλή για ψήφιση σειρά νομοσχεδίων που θα αφορούν τις παραπάνω αλλαγές.

Τέλη κυκλοφορίας

Το φιλόδοξο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θέλει την μείωση των τελών για τα οχήματα μεγάλου κυβισμού και παλαιότητας, μεγάλος αριθμός των οποίων βρίσκεται σε ακινησία, με τους ιδιοκτήτες τους να μην είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις.

Τα πάνω-κάτω αναμένεται να έρθουν μέχρι το τέλος της χρονιάς στο πλαίσιο των αλλαγών στη φορολογία και σε τρία σημαντικά πεδία που επηρεάζουν άμεσα τις συνήθειες σχεδόν όλων των φορολογουμένωνΒέβαια, ο στόχος παραμένει για έσοδα ύψους 1,088 δις ευρώ και στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η μείωση των τελών έως και 10% για τα οχήματα παλαιότητας μεγαλύτερης των 5 χρόνων και υψηλού κυβισμού.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα σενάρια, εξετάζεται η αύξηση των τελών για αυτοκίνητα μικρού και μεσαίου κυβισμού με ημερομηνία κυκλοφορίας από το 2007 έως το 2010. Σχεδιάζεται ακόμη η μείωση του ορίου απαλλαγής από τα τέλη κυκλοφορίας για τα οχήματα που πρωτοκυκλοφόρησαν από το Νοέμβριο και μετά με μειωμένες εκπομπές από τα 90 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα στα 85 ή και 80 γραμμάρια.

Πλαστικό χρήμα

Υπολογίζεται ότι από τις αρχές της νέας χρονιάς, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δαπανούν τμήμα του εισοδήματός τους, μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας, για να μπορούν να επωφελούνται ενός αφορολογήτου ορίου εάν είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι.

Ταυτόχρονα, εάν είναι επαγγελματίες ή εισοδηματίες θα μπορούν να συμμετέχουν σε κληρώσεις με «έπαθλο» χρηματικά ποσά, ΙΧ ακόμη και ακίνητα. Το ελάχιστο ποσοστό δαπανών με κάρτα θα κυμαίνεται από 10% έως 30% του εισοδήματος και εφόσον δεν πιάνεται από τον μισθωτό ή τον συνταξιούχο θα του επιβάλλεται πρόσθετος φόρος 22%.

Όλα αυτά βέβαια εξαρτώνται από τα σχέδια του ΥΠΟΙΚ για το σύστημα των αποδείξεων όπως και με την μετατροπή, μέσω νομοσχεδίου, της εγκατάστασης POS σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων

Η ρύθμιση που φαίνεται ότι βρίσκεται κοντά στο να λάβει το πράσινο φως από τους δανειστές, θα προβλέπει πληρωμή ποσοστού 50% έως 60% του ποσού που θα δηλώνεται όπως και απαλλαγή από τις ποινικές κυρώσεις για φοροδιαφυγή. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι το ποσοστό, που θα πληρώνεται επί του δηλωτέου ποσού, θα κυμαίνεται ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο φορολογικός έλεγχος του φορολογούμενου. Πάντως, η εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων συνδέεται με το καταθεσιολόγιο που βρίσκεται στα «σπάργανα».


ΑΠΟ http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.