ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Ο ουρανός κάνει... πάρτι: Έρχονται 6 εβδομάδες γεμάτες πεφταστέρια

Τρίτη, 11 Οκτώβριος 2016
Αν και ο ουρανός της Αθήνας δεν είναι από τους καταλληλότερους για την παρατήρηση αστεριών, ειδικά

με γυμνό μάτι, οι νύχτες των επόμενων εβδομάδων πρόκειται να γίνουν λίγο πιο
εντυπωσιακές από ότι συνήθως.
Από τώρα έως και τα τέλη του Νοέμβρη ο νυχτερινός ουρανός, θα γίνει πεδίο... διέλευσης πεφταστεριών. Οι στιγμιαίες φωτεινές γραμμές που χαράζουν τον νυχτερινό ουρανό, θα εμφανίζονται όλο και συχνότερα μέσα στο φθινόπωρο, στο νότιο ημισφαίριο που περιλαμβάνει και την Ελλάδα.
Πρώτες στην σειρά ήταν οι Δρακοντίδες, μια βροχή μετεωριτών η οποία έφτασε στο πικ της το βράδυ της 8ης Οκτωβρίου. Το... μενού όμως δεν σταματάει στους διάττοντες αστέρες του αστερισμού του Δράκοντα.
Σειρά παίρνουν οι Ωριωνίδες, τα πεφταστέρια από τον αστερισμό του Ωρίωνα. Τα θραύσματα από τον κομήτη Halley που κάθε Οκτώβρη δημιουργούν μαγικές στιγμές πάνω στον ουρανό, είναι ήδη ορατά και στα δύο ημισφαίρια, ενώ κάθε μέρα που περνάει η συχνότητα τους θα αυξάνεται. Στις 21 Οκτωβρίου αυτό το φαινόμενο θα πιάσει... ταβάνι, με τον ουρανό να γεμίζει από πεφταστέρια.
Την ώρα που οι Ωριωνίδες θα είναι ακόμα εμφανείς, η προσοχή θα στραφεί σε μια άλλη βροχή αστεριών. Την βροχή που πριν από ακριβώς μισό αιώνα χάρισε ένα από τα πιο εντυπωσιακά θεάματα που έχουν παρατηρηθεί ποτέ από τον γήινο ουρανό.
Ηταν 17η Νοεμβρίου του 1966, όταν οι Λεοντίδες, η βροχή διαττόντων που οφείλονται στον κομήτη 55P/Tempel-Tuttle, επί 20 λεπτά μετατράπηκε σε μια από τις μαγικότερες καταιγίδες που έχει δει ο άνθρωπος. Στην διάρκεια αυτή καταγράφηκαν περίπου 200 πεφταστέρια το δευτερόλεπτο! Μια ακόμα εντυπωσιακότερη βραδιά, ήταν αυτή της 13ης Νοεμβρίου του 1833 όταν το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε, αν και σε μικρότερη ένταση, επί σειρά ωρών.
Υπολογίζεται πως το πικ στο φαινόμενο της πτώσης των Λεοντίδων εμφανίζεται το βράδυ της 17ης Νοέμβρη. Αυτό που μένει λοιπόν, είναι να απολαύσουμε αυτό αυτές τις έξι εβδομάδες, ελπίζοντας πως στα μέσα Νοέμβρη θα βιώσουμε και εμείς μια... απρόσμενη καταιγίδα.

Πηγή: iefimerida.gr
ΑΠΟ http://www.best-tv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: