ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Τα μυστικά των αρχαίων Ελλήνων αποκαλύπτονται με ακτίνες Χ -Κρυφές στρώσεις σε βάζο 2.500 ετών [εικόνες]







Οταν βλέπει κανείς ένα αρχαίο ελληνικό αγγείο με παραστάσεις αυτό που σκέφτεται είναι πως απλά ο καλλιτέχνης πήρε στα χέρια του το
αντικείμενο και ξεκίνησε να ζωγραφίζει.
Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει.
Ερευνητές, έχοντας ως εργαλείο ακτίνες Χ, ανακάλυψαν πως υπάρχουν στρώματα κρυφών χρωμάτων κάτω από την επιφάνεια.
Η μελέτη του φοιτητή Κέβιν Τσόου, στο πλαίσιο συνεργασίας του Κέντρου Τεχνών Κάντορ και του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, έριξε μια βαθύτερη ματιά στις τεχνικές της αρχαίας ελληνικής αγγειοπλαστικής. Επικεντρώθηκε σε μια αθηναϊκή λήκυθο, η οποία χρησίμευε για την τοποθέτηση ελαιολάδου και χρονολογείται στο 500-480 π.Χ..
«Κάτω από αυτό που νομίζαμε για στρώση βρήκαμε και άλλες τεχνικές ζωγραφικής, που με γυμνό μάτι δεν ήταν φανερές», αναφέρει η Τζόντι Μάξιμ, που εποπτεύει τη μελέτη του φοιτητή, και προσθέτει:
«Ηταν συναρπαστικό να μάθουμε πως ένα ταπεινό βάζο -εκατοντάδες από αυτά που παράγονταν για την Γιορτή της Αθηνάς κάθε τέσσερα χρόνια- παρουσιάζει ορισμένα πρότυπα αισθητικής τελειότητας».

Από τη σάρωση με τις ακτίνες Χ διαπιστώθηκε, ακόμη, πως υπήρξε ένα πρόσθετο με βάση το ασβέστιο χρησιμοποιήθηκε για λευκό, το οποίο είναι ένα ακόμη βήμα.
Η μελέτη, πλέον, εγείρει ερωτήματα για το ποια ακριβώς ήταν η διαδικασία αγγειοπλαστικής, αλλά και σχετικά με την διαδικασία ψησίματος, λόγω της απουσίας ψευδαργύρου, κάτι που είναι βασικό στοιχείο στην δημιουργία μαύρου χρώματος κατά τη διαδικασία θέρμανσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: