ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Η φλόγα των αιμοδοτών στην Τριφυλία

Δευτέρα, 19 Σεπτέμβριος 2016








Την φλόγα της 14η Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας  Εθελοντών Αιμοδοτών, την οποία διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, για την ανάπτυξη και τη διάδοση της Εθελοντικής Αιμοδοσίας, υποδέχθηκε το απόγευμα του Σαββάτου ο Δήμος
Τριφυλίας.
Με την συμμετοχή του αυτή ο δήμος έθεσε και το δικό του στόχο για την  ίδρυση τράπεζας αίματος για όλους τους πολίτες του δήμου. Επισημάνθηκε ότι η ανάγκη για αίμα σε συνανθρώπους μας που το χρειάζονται είναι πολύ μεγάλη, ενώ η προσφορά του είναι πολύ απλή αφού απαιτεί μόνο λίγα λεπτά από το χρόνο μας.
Σε μια συμβολική κίνηση στην λαμπαδηδρομία συμμετείχε και ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, αθλητές σωματείων της περιοχής, όπως και αρκετοί πολίτες.
Η υποδοχή της φλόγας έγινε αρχικά νωρίς το απόγευμα στην Κυπαρισσία. Από την πλευρά του ο δήμαρχος επισήμανε ότι, «χρειάζεται βασικές αρχές που διαπνέουν στην κοινωνία μας να ξανάρθουν στην επιφάνεια. Να μιλήσουμε για δωρεά ζωής, να μιλήσουμε για δωρεά ιστών, για δωρεά οργάνων, κυρίως και πρωτίστως να γίνουμε δωρητές αίματος σε μια κοινωνία που έχει ανάγκη, σε  ένα σύστημα υγείας που χρειάζεται την παρουσία όλων μας» υπογραμμίζοντας πως για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται περίσσια ψυχή και η Τριφυλία την έχει.
Από την πλευρά του ο διοικητής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας Παναγιώτης Μπασάκος, αφού συνεχάρη όλους όσοι στηρίζουν αυτή την προσπάθεια, αναφέρθηκε στις ανάγκες που υπάρχουν στην χώρα μας σε αίμα και κάλεσε τους πολίτες να αφιερώσουν λίγο χρόνο από τη ζωή τους προσφέροντας αίμα, τονίζοντας ότι μια φιάλη αίμα μπορεί να σώσει μέχρι 3 ζωές.
Χαιρετισμό απεύθυνε ο διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Κυπαρισσίας Βασίλης Παρασκευόπουλος, τονίζοντας ότι το αίμα είναι το πιο πολύτιμο αγαθό και μοναδική πηγή είναι ο ίδιος ο άνθρωπος για τον οποίο προορίζεται κιόλας. Χρειάζεται ευαισθητοποίηση όλων τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΛΑΣ στηρίζει τέτοιες προσπάθειες.
Η πορεία της φλόγας συνεχίστηκε στα Φιλιατρά, όπου και εκεί έγινε υποδοχή και κατέληξε στους Γαργαλιάνους που μετά την υποδοχή της άναψε ο βωμός στο πάρκο της πόλης και χθες το πρωί συνέχισε το ταξίδι της.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.