ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Οκτώ υποτροφίες από τη Μητρόπολη Μεσσηνίας

Πέμπτη, 01 Σεπτέμβριος 2016






Οκτώ υποτροφίες σε νεοεισαχθέντες προπτυχιακούς φοιτητές στην  τριτοβάθμια εκπαίδευση προκηρύσσει και φέτος το Ταμείο Αρωγής Απόρων Μεσσηνίων Φοιτητών της Μητρόπολης Μεσσηνίας, για το ακαδημαϊκό έτος 2016 - 2017. Με την προκήρυξη αυτή οι υποτροφίες που έχει χορηγήσει σε
άπορους φοιτητές από το 2010 η Εκκλησία της Μεσσηνίας με προεστώτα τον μητροπολίτη Χρυσόστομο, είναι 50.
Το χρηματικό ποσό που έχει διατεθεί ανέρχεται στα 620.000 ευρώ.
Αναλυτικά δικαίωμα υποβολής αιτήσεως έχουν οι παρακάτω κατηγορίες φοιτητών: 
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α': Χορηγούνται 4 υποτροφίες ετησίως σε προπτυχιακούς φοιτητές με οικονομικές δυσκολίες, που φοιτούν σε ελληνικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (πλην των Θεολογικών Σχολών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), οι οποίοι κατάγονται από τις επαρχίες της Μητρόπολης Μεσσηνίας και έως την εισαγωγή τους στο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης διαμένουν εντός των ορίων της Μητρόπολης Μεσσηνίας.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β': Χορηγούνται 2 υποτροφίες ετησίως σε προπτυχιακούς φοιτητές με οικονομικές δυσκολίες, που φοιτούν στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και οι οποίοι κατάγονται από τις επαρχίες της Μητρόπολης Μεσσηνίας και έως την εισαγωγή τους σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης διαμένουν εντός των ορίων της Μητρόπολης Μεσσηνίας
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ': Χορηγούνται 2 υποτροφίες ετησίως σε προπτυχιακούς φοιτητές με οικονομικές δυσκολίες, που φοιτούν στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και διαμένουν εντός των ορίων της Μητρόπολης Μεσσηνίας.
Οι αιτήσεις κατατίθενται αυτοπροσώπως τις παρακάτω ημερομηνίες και ώρες στη Γραμματεία του Ταμείου στη Μητρόπολη Μεσσηνίας: Μητροπολίτου Μελετίου 13, ΤΚ 24100, Καλαμάτα, Σάββατο 1 Οκτωβρίου 10 π.μ. - 12 μ., Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 5 - 7 μ.μ., Σάββατο 8 Οκτωβρίου 10 π.μ.- 12 μ. Εκτός των συγκεκριμένων ημερομηνιών και ωρών καμία αίτηση δεν θα γίνεται δεκτή, η δε 8η Οκτωβρίου 2016 είναι η καταληκτική ημερομηνία και πέραν αυτής δεν θα γίνονται δεκτές αιτήσεις.
Για επικοινωνία: 6937-482151, taamfimm@yahoo.gr. 
Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται είναι:
- Αίτηση (να αναφέρονται τα προσωπικά στοιχεία του αιτούντος: ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνα επικοινωνίας να αναγράφονται όλα ευκρινώς, η κατηγορία υποτροφίας την οποία αιτείται, καθώς και τα συνημμένα δικαιολογητικά που προσκομίζει ο αιτών ή η αιτούσα). Το πρότυπο της αιτήσεως χορηγείται από τη Γραμματεία του Ταμείου.
- Απολυτήριο λυκείου (επικυρωμένο φωτοαντίγραφο)
- Βεβαίωση συμμετοχής στις πανελλήνιες εξετάσεις (επικυρωμένο φωτοαντίγραφο)
- Βεβαίωση εγγραφής στο ΑΕΙ εισαγωγής (πρωτότυπη).
Ακόμη:
- Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο εκκαθαριστικού Εφορίας του προηγουμένου οικονομικού έτους, που να φαίνεται το οικογενειακό και ατομικό εισόδημα του αιτούντος. (Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ατομικό εισόδημα, τότε κατατίθεται βεβαίωση από την ΔΟΥ ότι δεν καταθέτει φορολογική και υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι δεν κατέθεσε ο αιτών ή οι γονείς του φορολογική δήλωση κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος).
- Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (Ε9) οικογενειακή και ατομική η οποία θα συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνεται ότι είναι η τελευταία υποβληθείσα εις την οικεία ΔΟΥ. (Σε περίπτωση που δεν υπάρχει περιουσιακή κατάσταση, τότε κατατίθεται βεβαίωση από την ΔΟΥ ότι δεν καταθέτει Ε9 και υπεύθυνη δήλωση, στην οποία δηλώνεται ότι δεν υποβάλλει ο αιτών ή οι γονείς του Ε9).
- Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, από το οποίο θα προκύπτει: α) η ελληνική ιθαγένεια, β) η ηλικία (όχι μεγαλύτερη των 30 ετών) και γ) η καταγωγή και μόνιμη κατοικία (πρωτότυπο).
- Υπεύθυνη δήλωση του/της υποψηφίου ότι δεν λαμβάνει ή δεν πρόκειται να λάβει άλλη υποτροφία από άλλη πηγή (πρωτότυπη). Βεβαίωση από τον εφημέριο της ενορίας ότι ο/η αιτών/ούσα είναι κάτοικος της Μητρόπολης Μεσσηνίας κατά την ημερομηνία εισαγωγής του στην ανωτάτη εκπαίδευση (πρωτότυπη).
- Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του Αστυνομικού Δελτίου Ταυτότητος.
- Κάθε άλλο δικαιολογητικό το οποίο κατά την κρίση του/της αιτούντος θα βοηθούσε στην καλύτερη αξιολόγηση, καθώς και κάθε άλλο δικαιολογητικό ήθελε ζητηθεί από την Γραμματεία του Ιδρύματος.
Για να γίνει δεκτή η αίτηση πρέπει να υπάρχουν όλα τα ανωτέρω δικαιολογητικά και να κατατεθεί από τον/την ίδιο/α τον φοιτητή/φοιτήτρια. Ο δικαιούχος υπότροφος δύναται να συνεχίσει να λαμβάνει την υποτροφία έως τη λήψη του πτυχίου του, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα εξάμηνα σπουδών του τμήματος φοιτήσεώς του, εφόσον πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: