ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Καθορισμός περιοχών εκγύμνασης κυνηγετικών σκύλων στην περιοχή του Δασαρχείου Κυπαρισσίας. 2) Στην περιοχή των Τ.Κ. Πλάτης και Χριστιανούπολης της Δ.Ε. Φιλιατρών, του Δήμου Τριφυλίας, εμβαδού 5.067,00 στρεμ.

1 Σεπτεμβρίου 2016



Δημοσιεύτηκε στις 26 Αυγούστου 2016 στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, η Δασική ρυθμιστική διάταξη χώρων εκγύμνασης κυνηγετικών σκύλων στην περιοχή του Δασαρχείου Κυπαρισσίας.
Έτσι λαμβάνοντας υπόψη τις προφορικές απόψεις των εκπροσώπων των Κυνηγετικών Συλλόγων
Κυπαρισσίας και Γαργαλιάνων αλλά και την σχετική εισήγηση της υπεύθυνης του γραφείου θήρας του Δασαρχείου Κυπαρισσίας, καθορίστηκαν 4 περιοχές για τις ανάγκες εκγύμνασης κυνηγετικών σκύλων στην περιοχή.

Οι περιοχές αυτές είναι:
1) Στην Περιοχή των Τ.Κ, Αγαλιανής, και Προδρόμου της Δ.Ε. Αυλώνα, του Δήμου Τριφυλίας, εμβαδού 8.411,00 στρεμμάτων.
Αρχίζει από τη θέση Βουνάκι στην Ε.Ο. Πύργου – Κυπαρισσίας και ακολουθεί ανατολικά το αγροτικό δρόμο στις θέσεις Χατζηαλώνι, Κολοκυθού, όπου συναντά την Ε.Ο. προς Αγαλιανή. Διέρχεται από την Αγαλιανή και από εκεί ακολουθεί την Ε.Ο προς Τ.Κ. Προδρόμου, στη θέση Κάμπος ακολουθεί Δυτικά τον αγροτικό δρόμο προς Οικισμό Πηγαδούλια, όπου συνεχίζει έως τη συμβολή του με την Ε.Ο. Πύργου – Κυπαρισσίας, όπου ακολουθεί την Ε.Ο. νότια και κατευθύνεται στη θέση Βλασσάδα – Βουνάκι.


2) Στην περιοχή των Τ.Κ. Πλάτης και Χριστιανούπολης της Δ.Ε. Φιλιατρών, του Δήμου Τριφυλίας, εμβαδού 5.067,00 στρεμ.
Αρχίζει από την Ε.Ο Φιλιατρών – Πλάτης στη θέση Άγιος Γεώργιος Τ.Κ. Πλάτης ακολουθεί νότια, το αγροτικό δρόμο προς το σκουπιδότοπο στις θέσεις Μαύρη Λίμνα, Φιλιατρινό φράγμα, συνεχίζει έως τη συμβολή του με την Ε.Ο. Χριστιανούπολης -Πλάτης όπου ακολουθεί Βόρεια την Ε.Ο. Χριστιανούπολης – Πλάτης έως την Τ.Κ. Πλάτης την οποία διέρχεται και ακολουθεί νότια την Ε.Ο. Πλάτης – Φιλιατρών έως τη θέση Άγιος Γεώργιος.


3) Στην περιοχή των Τ.Κ. Μουζακίου, Πύργου της Δ.Ε. Γαργαλιάνων, Δήμου του Τριφυλίας της Δ.Κ. Χώρας ΔΕ. Νέστορος του Δήμου Πύλου Νέστορος, εμβαδού 5.644,00 στρεμ.
Αρχίζει από την Ε.Ο. Μουζακίου – Πύργου στη θέση Άγιοι Θεόδωροι ακολουθεί νότια την Ε.Ο. Μουζακίου – Πύργου έως τη συμβολή του με το χωματόδρομο στη θέση Τριανταφυλέικα, όπου κατευθύνεται ανατολικά στις θέσεις Μαυρόπετρα, Σκουπιδότοπος και συνεχίζει ανατολικά έως τη θέση καμίνι, όπου συναντά το αγροτικό δρόμο και συνεχίζει βόρεια, στις θέσεις Σχίνος, Μπέλκος, Αμόδια, έως τη θέση καψάλες. Από εκεί κατευθύνεται Δυτικά προς το Νεκροταφείο Μουζακίου και συνεχίζει έως τη συμβολή του με την Ε.Ο. Μουζακίου – Πύργου στη θέση Άγιοι Θεόδωροι.


4) Στην περιοχή Τ.Κ Αετού Δ.Ε Αετού του Δήμου Τριφυλίας και Τ.Κ Κόκλας Δ.Ε. Δωρίου του Δήμου Οιχαλίας εμβαδού 5.561.00 στρεμ.
Αρχίζει από την Τ.Κ. Κόκλας την οποία διέρχεται στη συνέχεια ακολουθεί το αγροτικό δρόμο δυτικά έως τη θέση Παναγιά, όπου συνεχίζει νότια έως τη συμβολή του με την Ε.Ο., προς Τ.Κ. Αετού, στη θέση Κριθάρια κατευθύνεται νοτιοανατολικά και ακολουθεί το αγροτικό δρόμο έως τη θέση Τσούγκα. Συνεχίζει στον αγροτικό δρόμο έως τη θέση Δέση όπου και ακολουθεί βόρεια το αγροτικό δρόμο έως την Τ.Κ. Κόκλα.


Η εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων, όπως προαναφέρεται, θα γίνεται καθ’ όλο το έτος, στις περιοχές που καθορίζονται με την παρούσα από το Δασαρχείο Κυπαρισσίας, με τους ακόλουθους γενικούς όρους:
  α) Τους προς εκγύμναση σκύλους θα συνοδεύουν οι ίδιοι οι κάτοχοι τους – κύριοι τους-συνοδοί τους- φυλακές τους – κυνηγοί ή κυναγωγοί χωρίς κυνηγετικό όπλο.

β) Χρονικά η εκπαίδευση επιτρέπεται καθημερινά από την ανατολή του ηλίου μέχρι την δύση του.

γ) Από τις περιοχές εκγύμνασης εξαιρούνται οι εκτάσεις που συμπεριλαμβάνουν φυτείες οπορωφόρων δένδρων, ελαιώνες, αμπέλια, περιβόλια, καλλιεργούμενους αγρούς, κ.λπ. Καθώς και χώροι σταβλικών εγκαταστάσεων που τυχόν βρίσκονται εντός των καθορισμένων με την παρούσα χώρων εκγύμνασης σκύλων.

δ) Οι εκπαιδευτές έχουν την απόλυτη ποινική και αστική ευθύνη απέναντι στο ιδιωτικό ζωικό και πτηνοτροφικό κεφάλαιο των περιοχών εκπαίδευσης και είναι υποχρεωμένοι να αποτρέπουν τους κυνηγετικούς σκύλους τους από τυχόν όχληση του. Το ίδιο υπεύθυνοι είναι ως ανωτέρω όταν προκαλούν φθορές οι ίδιοι ή τα οχήματα τους.

ε) Οι εκγυμνάζοντας κυνηγετικούς σκύλους έξω από τις εκτάσεις που παραπάνω ορίσθηκαν σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 255 παρ. 10 του Ν.δ. 86/1969 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 57 παρ. 4α του Ν. 2637/1998, διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με το άρθρο 287 παρ. 18 του Ν.δ. 86/1969 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 16 του Ν.δ. 996/1971 και άρθρο 12 του Ν. 177/1975.

Γενικοί περιορισμοί
 
– Απαγορεύεται κάθε κυκλοφορία των κυνηγετικών σκύλων κατά την νύκτα στην ύπαιθρο είτε ελεύθερα είτε υπό επιτήρηση.
– Απαγορεύεται η εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων σε οποιαδήποτε άλλη θέση εκτός των ορίων που ορίζονται με την παρούσα ή έχουν καθοριστεί με προηγούμενες αποφάσεις μας.


ΑΠΟ http://filiatranet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: