ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Μεγάλη καθυστέρηση στην καταπολέμηση των κουνουπιών στην Πελοπόννησο

Πέμπτη, 07 Ιούλιος 2016





Ανάδοχο για την καταπολέμηση των κουνουπιών στους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου ανέδειξε, επιτέλους, η Πελοπόννησος Α.Ε., για φέτος και το 2017.
Είναι η εταιρεία "Κοινοπραξία: Βιοεφαρμογές Ελευθερίου και Σία Ε.Ε.  - Οικοανάπτυξη Α.Ε. - ΙΝΣΕΚΟ Ε.Ε." και η σύμβαση μαζί της υπογράφηκε τη
Δευτέρα 4 Ιουλίου.

Η ανακήρυξη καθυστέρησε, γιατί πραγματοποιήθηκε διεθνής ηλεκτρονικός διαγωνισμός με δημοσίευση της προκήρυξής του στον Τύπο στις 14 Απριλίου, με αποτέλεσμα να πάνε πίσω και όλες οι άλλες διαδικασίες που έχουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και προθεσμίες.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πελοπόννησος Α.Ε., «το έργο εκτελείται με την μέθοδο της προνυμφοκτονίας και συνοπτικά περιλαμβάνει τις εξής επιχειρησιακές εφαρμογές: Χαρτογράφηση εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών - δημιουργία επιχειρησιακών χαρτών. Καθορισμός δειγματοληπτικών θέσεων. Ελεγχος και δειγματοληψίες προνυμφών κουνουπιών. Ψεκαστικές παρεμβάσεις προνυμφοκτονίας από εδάφους και από αέρος στις παραγωγικές εστίες αναπαραγωγής. Δειγματοληψίες ακμαίων κουνουπιών με την τοποθέτηση παγίδων διοξειδίου του άνθρακα. Διενέργεια υπολειμματικών ψεκασμών εσωτερικών χώρων (IRS) σε 9 οικισμούς του Δήμου Ευρώτα».
Η εταιρεία υπενθυμίζει ότι «για την επιτυχία του έργου είναι απαραίτητη η συμβολή όλων μας. Πολλά από τα κουνούπια που μας ταλαιπωρούν προέρχονται από ιδιόκτητους χώρους, όπως είναι οι αυλές και οι βεράντες των σπιτιών μας. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν δύο ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε, ώστε να προστατέψουμε τόσο τον εαυτό μας όσο και τους συνανθρώπους μας: Περιορίζουμε στο χώρο μας όλες εκείνες τις επιφάνειες όπου λιμνάζουν νερά και λαμβάνουμε τα απαραίτητα ατομικά μέτρα προστασίας».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.