ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Διατήρηση υποθηκοφυλακείου στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας

Τρίτη, 12 Ιούλιος 2016





Μετά από συνάντηση της Κοζομπόλη με τον τοπικό Δικηγορικό Σύλλογο
Θετικά αντιμετωπίζεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης η διατήρηση ενός υποθηκοφυλακείου στη διοικητική περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας, όπως τόνισε η βουλευτής Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη στη συνάντηση που είχε χθες το πρωί με το Δικηγορικό Σύλλογο Κυπαρισσίας, όπου κυριάρχησε το συγκεκριμένο ζήτημα.
Επίσης συζητήθηκαν και άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με το Πρωτοδικείο της περιοχής και τη στελέχωση όπως και για το νομοσχέδιο που αφορά το δικηγορικό κόσμο.
Σχετικά με το ζήτημα των υποθηκοφυλακείων η κ. Κοζομπόλη επισήμανε: «Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας με έγγραφό του είχε ζητήσει η συγχώνευση να γίνει ανά πρωτοδικείο. Αυτή η πρόταση του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας σχεδόν έχει γίνει αποδεκτή, το υπουργείο την εξετάζει να την υλοποιήσει, οπότε εμείς σήμερα συζητήσαμε ποια υποθηκοφυλακεία θα συγχωνευτούν σε αυτό το ενδεχόμενο, πού θα στεγαστεί το νέο υποθηκοφυλακείο και θέματα που αφορούν τη λειτουργία του και πώς θα γίνει μέχρι το 2020 που τα υποθηκοφυλακεία θα είναι εν ισχύ, γιατί όπως είναι γνωστό μέχρι το 2020 πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιμιλιανός Σεκλός υπογράμμισε: «Εχουμε ζητήσει την αρωγή της για τη διατήρηση ενός ενιαίου υποθηκοφυλακείου στην έδρα του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας. Δηλαδή να διατηρηθεί το Υποθηκοφυλακείο Κυπαρισσίας στο οποίο να ενσωματωθούν τα Υποθηκοφυλακεία Φιγαλείας, Δωρίου, Εράνης, Πλαταμώδους και Φλεσσιάδος, ώστε να μην μείνει το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας χωρίς υποθηκοφυλακείο διότι είναι εντελώς ακατανόητο να συμβεί κάτι τέτοιο. Η κ. Κοζομπόλη πράγματι έχει δραστηριοποιηθεί και μας διαβεβαιώνει ότι το βλέπουν με θετικό τρόπο στο υπουργείο Δικαιοσύνης οι αρμόδιοι παράγοντες ούτως ώστε να διατηρηθούν υποθηκοφυλακεία ενιαιοποιημένα, όπου εδρεύουν πρωτοδικεία. Δηλαδή το κάθε πρωτοδικείο να έχει το υποθηκοφυλακείο του».
Να σημειώσουμε ότι η κ. Κοζομπόλη στη συνέχεια επισκέφθηκε και τις αστυνομικές υπηρεσίες Κυπαρισσίας όπου είχε συνάντηση με τον διοικητή του Α.Τ. Γιώργο Κρυοβρυσανάκη και τον υποδιοικητή του Τμήματος Τροχαίας Ανδρέα Φωκά και συζήτησαν θέματα που αφορούν τις υπηρεσίες.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: