ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 8 Μαΐου 2016

ΣΔΙΤ ή τοπική διαχείριση: Ελεύθερη επιλογή για τα σκουπίδια της Πελοποννήσου

Σάββατο, 07 Μάιος 2016 






Τη δυνατότητα να διαχειριστούν τοπικά τα απορρίμματά τους εάν κρίνουν τη λύση αυτή βιώσιμη, ή εναλλακτικά να ενταχθούν στη ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την ΤΕΡΝΑ, φαίνεται να δίνει η κυβέρνηση στους δήμους, μετά τη χθεσινή πολύωρη σύσκεψη στο
Μέγαρο Μαξίμου. 
Μέχρι όμως να φτάσουμε στο καθεστώς οριστικής διαχείρισης οι δήμοι θα πρέπει με διαδικασίες-εξπρές να προχωρήσουν σε συνθήκες προσωρινής διαχείρισης, με βοήθεια από το ΕΣΠΑ και παράλληλη αποκατάσταση των ΧΑΔΑ. Το αργότερο εντός ενός μήνα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τόσο ο ΠΕΣΔΑ όσο και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τον ΦΟΔΣΑ. Οσον αφορά τη χρηματοδότηση της προσωρινής διαχείρισης, ήδη από την Πέμπτη έχει βγει πρόσκληση μέσω ΕΣΠΑ για την προμήθεια τεχνικού εξοπλισμού κομποστοποίησης.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με εκτιμήσεις φαίνεται ότι υπάρχουν δύο μέτωπα σε επίπεδο δήμων: Από τη μία οι λεγόμενοι μεγάλοι, δηλαδή οι Δήμοι Καλαμάτας, Τρίπολης, Αργους-Μυκηνών και Κορινθίων, φαίνεται να στρέφονται προς την επιλογή της τοπικής διαχείρισης, ενώ όλοι οι υπόλοιποι τείνουν προς την ένταξη στη ΣΔΙΤ, κυρίως λόγω του βραχνά της χωροθέτησης σημείων για την εναπόθεση του υπολείμματος. Εντασσόμενοι στη ΣΔΙΤ, το υπόλειμμα θα το δίνουν προς επεξεργασία στην ΤΕΡΝΑ.
Ερωτηματικό παραμένει πάντως το εάν οι δήμοι που θα επιλέξουν τη λύση της τοπικής διαχείρισης θα επεξεργάζονται το σύνολο της ποσότητας των απορριμμάτων που παράγουν ή εάν θα υποχρεούνται να δίνουν ένα μέρος του (ακόμα και το 50%) στη διαχείριση μέσω ΣΔΙΤ.  
Κι αυτό γιατί η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα που πρέπει να παραλαμβάνει η ΤΕΡΝΑ φαίνεται να έχει συμφωνηθεί στους 100.000 τόνοι απορριμμάτων ετησίως, τη στιγμή που οι 26 δήμοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου παράγουν συνολικά περίπου 270.000 τόνους.
Στη σύσκεψη της Παρασκευής, που διήρκεσε 3 ώρες, προήδρευσε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο αναπληρωτής υπουργός Πειρβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης και γενικοί γραμματείς. Τη Μεσσηνία εκπροσώπησαν οι δήμαρχοι Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, Δυτικής Μάνης Γιάννης Μαραμπέας και Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος, ενώ τον Δήμο Πύλου-Νέστορος εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Παναγιώτης Πετρόπουλος.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...