ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Πώς ο Πάρης Μουράτογλου, ο συνεταίρος του γαλλικού κολοσσού EDF εδραιώνει την παρουσία του στην Ελλάδα

Σε περαιτέρω ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού και της δραστηριότητας του στη Ελλάδα προχωρεί ο Όμιλος EREN του Ελληνογάλλου επιχειρηματία Πάρη Μουράτογλου. Πλέον από την Ελλάδα θα συντονίζεται η παρουσία του σε ξένες αγορές της νοτιοανατολικής Μεσογείου, με έμφαση στις χώρες του Αραβικού Κόλπου και των Βαλκανίων.
AdTech Ad

Ο Πάρης Μουράτογλου ο οποίος μέχρι το 2012 ήταν συνέταιρος του Γαλλικού κολοσσού EDF ΕΝ, μετά την αποχώρησή του δημιούργησε τον δικό του όμιλο, την εξαιρετικά δραστήρια EREN, η οποία, παρά το μικρό διάστημα λειτουργίας της, καταγράφει σημαντικές εξαγορές καθώς και υλοποίηση νέων επενδύσεων ανά την υφήλιο.
Όλα δείχνουν ότι ο ισχυρός επιχειρηματίας έχει επιλέξει να κάνει το σύγχρονο κτήριο που αγόρασε στις παρυφές της Ακρόπολης βάση για κάποιες τουλάχιστον από τις διεθνείς του δραστηριότητες.
Ο όμιλος συνεχίζει, εν μέσω κρίσης, να επεκτείνεται στην ελληνική αγορά, τόσο στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όσο και στους άλλους τομείς δραστηριοποίησής του, δηλαδή στην Εξοικονόμηση και στη Διαχείριση Φυσικών Πόρων.
Στον τομέα των ΑΠΕ, μετά την έναρξη λειτουργίας από τις αρχές του 2016 των δύο νέων αιολικών πάρκων στην Βοιωτία, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 82 MW, έχουν ξεκινήσει ήδη οι απαραίτητες προεργασίες για την έναρξη κατασκευής νέων αιολικών έργων, συνολικής ισχύος 120 MW στην Εύβοια και τη Βοιωτία. Με την ολοκλήρωση αυτών των έργων, τα οποία εκτιμάται ότι θα τεθούν σε λειτουργία το 2017, ο Όμιλος EREN θα διαθέτει στη Ελλάδα ένα ικανοποιητικό «πράσινο» χαρτοφυλάκιο ισχύος περί των 300MW.
Ταυτόχρονα, η ΕΡΕΝ ΕΛΛΑΣ προωθεί τα προϊόντα των υπολοίπων θυγατρικών του Ομίλου, όπως των εταιρειών OREGE, FAFCO και OSMOS. Η πρώτη επικεντρώνεται σε τεχνολογίες για τη διαχείριση της λυματολάσπης των Βιολογικών Μονάδων, και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πιλοτικό έργο στη Βόρεια Ελλάδα και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη εγκατάσταση στην Κεντρική Ελλάδα.
Η εταιρεία FAFCO δραστηριοποιείται στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, με την τεχνολογία της δεξαμενής πάγου, η οποία αξιοποιείται στις ώρες αιχμής, για την ψύξη κυρίως μεγάλων κτηριακών συγκροτημάτων υψηλής ενεργειακής ζήτησης, όπως ξενοδοχεία, αεροδρόμια κτλ. Ήδη έχει γίνει η πρώτη εγκατάσταση στην Ελλάδα, ενώ έχουν τεθεί και οι βάσεις για την διεύρυνση της αγοράς του Αραβικού Κόλπου.
Τέλος, η OSMOS HELLAS, θυγατρική της γαλλικής OSMOS GROUP, παρέχει υπηρεσίες ενόργανης δομικής παρακολούθησης όλων των τύπων κατασκευών, συμπεριλαμβανομένων τεχνικών έργων και ιστορικών μνημείων, με την πλέον σύγχρονη τεχνολογία των οπτικών ινών. Τα συστήματα οπτικών ινών, όπως εξηγούν τα στελέχη της εταιρείας, προσφέρουν απόλυτη παρακολούθηση των δομικών στοιχείων ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα τυχόν δομικές αστοχίες, ελαχιστοποιώντας έτσι τους κινδύνους και στοχεύοντας στην μέγιστη ασφάλεια της κατασκευής.
Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά σημαντικών έργων σε συνεργασία με τις ΕΓΝΑΤΙΑ, ΕΡΓΟΣΕ και άλλες εταιρείες καθώς και πιλοτικές – πρωτοποριακές εφαρμογές με τις ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, Υ.Σ.Μ.Α.
Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναπτυσσόμενη συνεργασία της OSMOS HELLAS με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για κοινή συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα. Στα άμεσα σχέδια της εταιρείας είναι η επέκταση της στα Αραβικά Εμιράτα, τη Σερβία και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

ΑΠΟ http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: