ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Δεκαεξάχρονοι επιχειρηματίες ελπίδα για την Ελλάδα

Δεκαέξι μαθητές, δεκαέξι χρονών μπαίνουν δυναμικά στην παραγωγή τροφίμων μέσω μιας εταιρίας που θα παράγει μπάρες δημητριακών από ζέα

Τη μόνη διέξοδο από την κρίση που δεν είναι άλλη από την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, αναδεικνύει μία παρέα δεκαεξάχρονων που έγιναν
επιχειρηματίες από τα... θρανία, ιδρύοντας την Project-Z.

AdTech Ad


Παίρνοντας δυναμικά τη ζωή στα χέρια τους, έχοντας όραμα να μείνουν και να μεγαλουργήσουν στην Ελλάδα, οι ανήλικοι αυτοί επιχειρηματίες αποτελούν πηγή αισιοδοξίας για το μέλλον και στέλνουν ηχηρά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις: στους πολιτικούς που χαράσσουν την αναπτυξιακή στρατηγική και το όραμα για το μέλλον της χώρας, στον επιχειρηματικό κόσμο και τις τράπεζες ώστε να αναδείξουν τον νέο και υγιή παραγωγικό ιστό της Οικονομίας, σε όσους νέους ζουν ακόμη με το όνειρο της θέσης στο Δημόσιο, σε όσους παραιτούνται ή αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους.

Το Capital.gr συνομίλησε με τον πρόεδρο και γενικό διευθυντή της εταιρείας Project-Z, τον δεκαεξάχρονο Μενέλαο Γεωργίου, ο οποίος εντυπωσιάζει με την δημιουργική ορμή και τους στόχους ενός νέου επιχειρηματία. 

Ποια είναι ακριβώς η εταιρία Project-Z;   

"Η εταιρία μας, Project-Z, είναι μια νεοσυσταθείσα  επιχείρηση 16 μαθητών  της Β' Αρσάκειου Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης, η οποία μπαίνει δυναμικά στην παραγωγή τροφίμων. Σκοπός μας είναι η ανάδειξη της Ελλάδας και η επαναφορά της Ζέας στην διατροφή μας. 

Η παραπάνω επιχείρηση αναπτύχθηκε μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος της "Εικονικής Επιχείρησης" του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων του Junior Achievement Greece, που πραγματοποιείται στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Στόχος της επιχείρησής μας είναι η προβολή τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, ελληνικών τροφίμων. Έχοντας ως έμπνευση τη φράση του Ιπποκράτη "Η τροφή σου είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου είναι η τροφή σου", η εταιρεία μας αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί στο σχεδιασμό, την παραγωγή και την εμπορία ελληνικών τροφίμων με πρώτη ύλη το δίκοκκο σιτάρι που φημολογείται ότι είναι η Ζέα, ένα πανάρχαιο ελληνικό δημητριακό που  χρησιμοποιούσαν στη διατροφή τους οι αρχαίοι Έλληνες. 

Το προϊόν μας είναι μπάρες δημητριακών με βάση τη Ζέα. Στη βάση αυτή προσθέσαμε μπισκότο για ωραία γεύση και ταχίνι για ενέργεια, συνδυασμό, στον οποίο καταλήξαμε μετά από έρευνα της συγκεκριμένης αγοράς. Πρόκειται για προϊόν ελληνικής παραγωγής με συστατικά προϊόντων Ελλήνων παραγωγών τροφίμων. Τα παραπάνω συστατικά, καθιστούν το προϊόν μας καινοτόμο αλλά και μοναδικό στην κατηγορία του, από τη στιγμή που παρόμοιο του δεν κυκλοφορεί, τόσο από την ελληνική όσο και από στη διεθνή βιομηχανία τροφίμων".

Πώς ονομάζεται το προϊόν της εταιρείας σας;

"Το Brand name του προϊόντος μας είναι "Zedoro" από το Ζείδωρο, λέξη που συναντούμε στην Αρχαιότητα αλλά και στα Ομηρικά Έπη και σημαίνει Δώρο Ζέας – Δώρο Ζωής). Η Ζειά ή Ζέα προέρχεται από τη λέξη "Ζείδωρος" (αυτός που δωρίζει ζωή). Η πόλη της Αθήνας ονομαζόταν Ζείδωρος γιατί τα εδάφη της χάριζαν στους κατοίκους το ντόπιο αυτό δημητριακό. Ακόμα, η μαρίνα της Ζέας στον Πειραιά ονομάστηκε έτσι επειδή από εκεί γινόταν η διακίνηση της Ζέας προς τα άλλα λιμάνια.

Με βάση, λοιπόν, τη Ζέα και αξιοποιώντας τα θρεπτικά συστατικά της, αλλά και το ταχίνι, προωθούμε στην αγορά δύο προϊόντα με το σήμα Zedoro, κατόπιν έρευνας αγοράς και των καταναλωτικών τάσεων:

Zedoro zea bars  με μπισκότο και ταχίνι και Zedoro zea bites με ξηρούς καρπούς".

Πώς είχατε την ιδέα να φτιάξετε μία επιχείρηση;

"Τo Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων Junior Achievement Greece αποτελεί το φορέα του Junior Achievement Europe και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα που προάγουν την επιχειρηματική σκέψη των νέων και δημιουργούν δεσμούς ανάμεσα στα σχολεία και τις επιχειρήσεις.  Με κίνητρο τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα αυτό, δημιουργήσαμε και εμείς τη δική μας επιχείρηση  που στοχεύει στην παραγωγή ελληνικών τροφίμων,  θέλοντας να αξιοποιήσουμε τον πλούτο της ελληνικής γης. 

Η επιχείρησή μας δομήθηκε από 16 μαθητές του Β' Αρσακείου Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης σε συνεργασία με την υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος και με την υποστήριξη του εθελοντή συμβούλου του ΣΕΝ. Στη συνέχεια τοποθετήσαμε τα σωστά άτομα στις σωστές θέσεις σε ένα πλήρες οργανόγραμμα: πρόεδρος, γενικός διευθυντής, διευθυντής οικονομικών, διευθύντρια μάρκετινγκ, υπεύθυνη έρευνας και ανάπτυξης κ.ο.κ.".

Και πώς χρηματοδοτηθήκατε;

"Η αρχική κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έγινε με την έκδοση ονομαστικών μετοχών και στη συνέχεια υποστηρίχθηκε οικονομικά από χορηγίες (σε είδος  και σε χρήμα)".

Ποιες επαφές κάνατε για να στήσετε την εταιρεία;

"Οι επαφές που κάναμε για να υλοποιήσουμε τον στόχο μας ήταν πάρα πολλές και μας έφεραν σε επικοινωνία με τους χορηγούς μας. 

Η πρώτη επαφή μας ήταν για την παραγωγή του προϊόντος. Η παραγωγή του προϊόντος μας  έγινε μετά από πολλές δοκιμές συνταγών και όταν  καταλήξαμε στο τελικό προϊόν, το  παρήξαμε σε συνεργασία με Έλληνα παραγωγό.

Έπειτα είχαμε επαφές για  τη συσκευασία του, για τη διαφήμισή του, για την ιστοσελίδα του, για την επίσημη παρουσίασή του.

Επαφές με τον χορηγό της πρώτης ύλης, με τον δικηγόρο για την κατοχύρωση του σήματος, με τον ΣΕΒΤ (Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων Τροφίμων) για να είναι το project  υπό την αιγίδα του, κ.ά. Όπως καταλαβαίνετε, τίποτα δεν έγινε τυχαία στην παραγωγή του Zedoro. Για την προώθηση του Zedoro θα πραγματοποιήσουμε ειδική εκδήλωση στο Saint George Lucabettus  στην αίθουσα "Φαίδρα"  την Κυριακή 20 Μαρτίου στις 6.30 μ.μ.".

Γιατί αποφασίσατε αυτή τη δράση;

"Ακούμε καθημερινά, ότι η χώρα μας για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση πρέπει να οδηγηθεί στην οικονομική ανάπτυξη. Η οικονομική ανάπτυξη έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του όγκου της παραγωγής, τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, την ευημερία. Όλα τα παραπάνω όμως, μπορούν να πραγματοποιηθούν, με τη δημιουργία επιχειρήσεων. Έτσι και εμείς, κατανοώντας τη λειτουργία αυτή, θέλαμε να αποκτήσουμε  προσωπική εμπειρία στην ίδρυση και  λειτουργία μιας επιχείρησης, να βιώσουμε όλες τις δυσκολίες και τις ικανοποιήσεις αυτού του δημιουργικού επαγγέλματος και παράλληλα να το γνωρίσουμε, για να ασχοληθούμε με αυτό στο μέλλον. Έτσι λοιπόν, επιλέξαμε να παράγουμε ένα προϊόν που έχει σχέση με το τρόφιμο, χρησιμοποιώντας πρώτες ύλες από Έλληνες παραγωγούς τροφίμων. Έτσι  προσφέρουμε στην ελληνική αγορά και γιατί όχι  στο μέλλον, στις αγορές του εξωτερικού, ένα ελληνικό προϊόν σε όλο του το DNA (πρώτες ύλες, υλικά συσκευασίας, brand name)". 

Τι μήνυμα θέλετε να δώσετε;

"Μένουμε και στηρίζουμε Ελλάδα. Είμαστε νέοι, θέτουμε υψηλούς στόχους και παλεύουμε για τα όνειρά μας και  το μέλλον της χώρας μας".

Τα παιδιά που συμμετέχουν στην Project-Z είναι:

Μενέλαος Γεωργίου – Chairman

Ελενα Μαρκοπούλου – Managing Director

Αγγέλικα Ευσταθοπούλου – Marketing Director

Κωνσταντίνα Καρά – Sales Director

Αγης Παπαδόπουλος – Financial Director

Χρύσα Αναστασίου – Digital & Social Media Manager

Μυρτώ Γαλανοπούλου – PR Manager

Ελπίδα Δαλιάνη – Creative Manager

Σοφία-Ζωή Ζήτση – Logistic Manager

Αριάδνη Μάκαρη – Production Manager

Aγγελική Παντελίδου – Creative Manager

Γωγώ Σταρίδα – R&D and Quality Manager

Μαρία Τσαπατσάρη – Εxport Sales Manager

Υακίνθη Φωτοπούλου – Creative Manager

Μάρα Ψύχα – Personel Manager - Financial Assistant

Μαριέττα Γκίκα – Assistant to Top Management Team

Πηγή: Capital.gr
ΑΠΟ  http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: