ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Η αγάπη νικά το Αλτσχάιμερ

Ο 28χρονος Giancarlo Mursciniano κρατά ζεστά στην αγκαλιά του, την 87χρονη
γιαγιά του Antonia, η οποία πάσχει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Η φωτογραφία αυτή τυπώνεται κατευθείαν στη μνήμη με χρώματα ανεξίτηλα.
Η λεζάντα της έχει τη δύναμη να προκαλέσει αλυσιδωτές εκρήξεις σκέψεων… «Αυτό είναι η αγάπη. Αυτό είναι ένα μέρος της καθημερινότητάς μου. Κάποια εποχή με κρατούσες εσύ στα γόνατα και τώρα είναι η σειρά μου, μικρή μου γιαγιά, χωρίς ντροπή ή φόβο και θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι τι ζωή πρέπει να την ζούμε και να δίνουμε μάχη γι’ αυτήν».
Δείτε την ανάρτηση που είχε κάνει τότε ο νεαρός Ιταλός:

Αυτή ακριβώς τη μάχη δίνει καθημερινά και το προσωπικό του Καρέλλειου Πρότυπου Κέντρου Alzheimer, το οποίο λειτουργεί υπό τη σκέπη του φιλανθρωπικού οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ιερά Μονή Πεντέλης.
Σε ένα προσεγμένο περιβάλλον στο κέντρο του Χαλανδρίου η Ολοκληρωμένη Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Alzheimer και Συναφών Παθήσεων παρέχει εξειδικευμένες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες φιλοξενίας, ψυχολογικής υποστήριξης, συμβουλευτικής και εργοθεραπείας προς τους ασθενείς και τους περιθάλποντές τους. Επιπλέον αποτελεί ένα χώρο συνεύρεσης, δημιουργίας και επικοινωνίας.
Η Μονάδα συνίσταται στη λειτουργία ενός Οικοτροφείου χωρητικότητας κατά μέγιστο 15 ασθενών μόνιμης διαβίωσης με επιπλέον δυνατότητα ταυτόχρονης βραχύβιας φιλοξενίας 5 περίπου ασθενών με στόχο την αποφόρτιση των οικογενειών τους, καθώς επίσης και στη λειτουργία ενός Κέντρου Ημέρας που αφενός εξυπηρετεί ανοϊκούς ασθενείς και αφετέρου συμβουλεύει, ενημερώνει και εκπαιδεύει τα μέλη των οικογενειών τους.
Ο στόχος δεν είναι άλλος από τη φιλοξενία και την παροχή εξειδικευμένης ψυχοκοινωνικής και ιατρικής φροντίδας σε άτομα που πάσχουν από άνοια, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Έμφαση δίνεται στη νοσηλεία, την επανεκμάθηση δεξιοτήτων, τη δημιουργική απασχόληση και την προσωπική ανάπτυξη των ενοίκων. Αυτό επιτυγχάνεται με την ενεργή τους συμμετοχή στις καθημερινές δραστηριότητες του Οικοτροφείου, ώστε να μπορούν να ενεργούν όσο το δυνατόν πιο αυτόνομα, ανεξάρτητα και δημιουργικά.






ΑΠΟ http://www.dogma.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: