ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Απίστευτο κι όμως αληθινό: «Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το καλύτερο ελαιόλαδο»

Κυριακή, 10 Ιανουάριος 2016 






Πιστοποίηση της ποιότητας του τοπικού ελαιόλαδου, στήριξη όλης της αλυσίδας από την καλλιέργεια και την παραγωγή μέχρι το ράφι, δημιουργία μιας βάσης δεδομένων με επιστημονικά στοιχεία που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να διεκδικήσει και να αντικρούσει τροποποιήσεις των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου για το ελληνικό
λάδι: Αυτοί είναι οι 3 βασικοί στόχοι του πιστοποιημένου - διαπιστευμένου εργαστηρίου ποιοτικού ελέγχου ελαιόλαδου που υπάγεται στο Τμήμα Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου - ΕΛΓΟ «Δήμητρα». 
Πρόκειται για ένα από τα 3 εργαστήρια (μαζί με της Μυτιλήνης και των Χανίων) που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια και το προσωπικό των οποίων, παρά την έλλειψη χρηματοδοτήσεων, έχει βάλει στόχο να συμβάλει καθοριστικά στη στήριξη αυτού του εθνικού προϊόντος. Αυτό αναφέρει ο Παναγιώτης Κάτσαρης, διευθυντής του εργαστηρίου, ο οποίος υπογραμμίζει: «Το μοναδικό διαβατήριο για την εξαγωγή του ελληνικού ελαιόλαδου είναι η ποιότητά του, η οποία χρειάζεται απόδειξη και πιστοποίηση. Θα πρέπει άρα να αποδεικνύουμε ότι ισχύουν τα όσα λέμε σε σχέση με τα χημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, για να μην ξαναδούμε χαμηλές τιμές, στα επίπεδα παλαιότερων ετών, με απογοητευμένους παραγωγούς, έτοιμους να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια».
Το εργαστήριο στην Καλαμάτα έχει πιστοποιηθεί από το Νοέμβριο του 2014 και έχει επεκταθεί σε επιπλέον αναλύσεις, με κυρίαρχο στόχο φυσικά να διατηρηθεί το πιστοποιητικό διαπίστευσης - «πράγμα δύσκολο όμως αν δεν υπάρξει οικονομική στήριξη», όπως επισημαίνει η Βασιλική Σκιαδά, χημικός και τεχνική υπεύθυνη του εργαστηρίου. Ωστόσο τονίζει ότι «στόχος παραμένει η επέκταση του πεδίου και σε άλλες χημικές αναλύσεις και η παροχή φυσικά αποτελεσματικών και αξιόπιστων υπηρεσιών», σχολιάζοντας πως ήδη αρκετοί είναι οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις που ενημερώνονται για τη λειτουργία του εργαστηρίου και απευθύνονται στο προσωπικό του, προκειμένου να κάνουν αναλύσεις σε παραγόμενα ελαιόλαδα.
Η σημασία της πιστοποίησης της ποιότητας του λαδιού της περιοχής μας τονίστηκε από τον κ. Κάτσαρη που υπογράμμισε πως η Μεσσηνία πέρυσι παρήγαγε το 30% της συνολικής παραγωγής της χώρας -κυρίως βέβαια λόγω της ακαρπίας σε άλλες περιοχές- και το εργαστήριο μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για τη στήριξη των παραγωγών, των τυποποιητών, των ελαιοτριβέων, και γενικά όλης της αλυσίδας παραγωγής ελαιόλαδου. 

ΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ «ΟΠΛΟ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ
Η λειτουργία του εργαστηρίου όμως έχει ακόμα έναν βασικό σκοπό: την υποστήριξη της έρευνας στον πρωτογενή τομέα και κυρίως στην παραγωγή του ελαιόλαδου, καθώς όπως λέει ο Π. Κάτσαρης: «Δυστυχώς, ενώ η χώρα μας υποστηρίζει ότι παράγει το καλύτερο ελαιόλαδο παγκοσμίως, δεν έχει τα επιστημονικά στοιχεία να υποστηρίξει την ποιότητα που παράγει, με συνέπεια να γίνονται τροποποιήσεις στους κανονισμούς του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου -και στον Ευρωπαϊκό και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου- ερήμην της χώρας μας, ή χωρίς να μπορεί να αντικρούσει αυτές τις τροποποιήσεις με επιστημονικά στοιχεία, ενώ σε μεγάλο βαθμό είναι ενάντια στα επιστημονικά δεδομένα που έχουν συλλεχθεί μέσα στην τριετή λειτουργία του εργαστηρίου, με όλες τις οικονομικές δυσκολίες». 
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Κάτσαρη «αυτό έχει συνέπεια, βάσει του κανονισμού της Ε.Ε. και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, να μην είναι εξαιρετικά παρθένα τα αγουρέλαια που παράγονται από την κορωνέικη». Οπως επισημαίνει ο ίδιος, πρόκειται για ένα από τα ζητήματα που θα πρέπει να διορθωθούν, αφού όμως πρώτα υπάρξουν όλα τα απαραίτητα επιστημονικά στοιχεία μέσα από τη συλλογή επιστημονικών δεδομένων, για να μπορεί η Ελλάδα να υποστηρίξει τις θέσεις της.

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ
Μεταξύ όλων εκείνων που θα πρέπει να γίνουν για το ελαιόλαδο, σε επιστημονικό επίπεδο, είναι και η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων για τις δεκάδες ελαιοποιήσιμες ποικιλίες ελιάς στον ελλαδικό χώρο -  καθώς σήμερα δεν υπάρχουν στοιχεία για τα χημικά και τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά. 
Για το λόγο αυτό, συντάσσεται πρόταση προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου αρχικά, και εν συνεχεία προς το υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας, για να χρηματοδοτηθεί ένα πρόγραμμα που θα δώσει τη δυνατότητα με δειγματοληψίες σε μονοποικιλιακά ελαιόλαδα να γίνεται η πιστοποίηση των χημικών τους χαρακτηριστικών. 

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: