ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2016

Ημερίδα για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Σάββατο, 09 Ιανουάριος 2016Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 10.30 το πρωί στον Πύργο Ηλείας στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΕ Δυτικής Ελλάδας του νομού Ηλείας με θέμα «Κυπαρισσιακός κόλπος : Ολοκληρωμένη διαχείριση – δράσεις – προοπτικές». 
Μια ημερίδα που διοργανώνεται από τους δήμους Πύργου, Τριφυλίας, Αρχαίας Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Ζαχάρως, καθώς το θέμα και ενόψει κατάρτισης του προεδρικού διατάγματος αφορά όλους τους δήμους του Κυπαρισσιακού κόλπου. Αν και ακόμη δεν έχει τεθεί σε διαβούλευση όπως είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Περιβαλλόντος το νέο προσχέδιο του προεδρικού διατάγματος , μετά την απόρριψη του προηγουμένου από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Χαρακτηριστικά μιλώντας για την ημερίδα αυτή ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας επισήμανε «Από την αρχή που τέθηκε το θέμα ανάπτυξης του Κυπαρισσιακού κόλπου , όλοι οι δήμαρχοι που έχουμε αναφορά σε αυτόν είμαστε σε στενή επικοινωνία , ανταλλάσουμε απόψεις , αλλά και τις αποφάσεις που έχουν πάρει τα ΔΣ. Θα γίνει συνάντηση όλων των δημάρχων και των πέντε που εφάπτονται του Κυπαρισσιακού κόλπου ώστε με μια κοινή φωνή , με κοινές θέσεις και απόψεις να εκφράσουμε στην πολιτεία αυτό που είναι το ζητούμενο και απαίτηση της κοινωνίας να μη μας στερηθεί το δικαίωμα που έχουμε στην ανάπτυξη και την προοπτική της περιοχής μας. Εύχομαι αυτός ο συνδυασμός και η συνάντηση των απόψεων όλων των κοινωνιών να φέρει φρόνηση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και ας μας ακούσει επιτέλους μια φορά. Οι κοινωνίες ξέρουν να εκφράζονται και η κεντρική κυβέρνηση πρέπει να μάθει να ακούει»

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ελεύθερη είσοδος την ερχόμενη Τρίτη στο Μουσείο Ακρόπολης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR 15/05/2021  09:14 Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον ψηφιακό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που διοργανώνετα...