ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2016

Ξερίζωσαν και έκλεψαν 40 ελιές από κτήμα στη Χώρα

Κυριακή, 17 Ιανουάριος 2016 
Πρωτοφανής ήταν η κλοπή που έγινε σε χωράφι με ελιές στη Χώρα, απ' όπου άγνωστοι ξεκώλωσαν και έκλεψαν περίπου 40 νεόφυτα δέντρα.
Θύμα της κλοπής έπεσε ο πρόεδρος του «Νηλέα» Γιώργος Κόκκινος, ο οποίος χθες το πρωί, όταν πήγε στο περιβόλι
όπου είχε φυτέψει τις ελιές,
ποικιλίας Καλαμών, αντίκρισε το περιβόλι του σχεδόν άδειο. Οι τους δράστες είχαν «σηκώσει» περίπου 40 δέντρα αφού προηγουμένως είχαν κόψει το πάνω μέρος τους - διαλέγοντας μάλιστα τα καλύτερα. Οπως μας είπε ο κ. Κόκκινος, είχε περίπου 15 μέρες να πάει στο συγκεκριμένο περιβόλι και πήγε χθες το πρωί. Μπροστά στην εικόνα που αντίκρισε έπαθε σοκ, καθώς δεν πίστευε στα μάτια του με αυτό που έβλεπε. Μας εξήγησε ότι οι άγνωστοι δράστες είχαν κουτσουρέψει τις ελιές - τις οποίες είχε φυτέψει πέρυσι τον Απρίλιο. Είχαν σκάψει και τις είχαν ξεκωλώσει από το χώμα, και μάλιστα δεν τις είχαν πάρει όλες αλλά είχαν διαλέξει τα πιο καλά δεντράκια. Δήλωσε ότι θα καταθέσει μήνυση κατά αγνώστων και σημείωσε ότι τον προβληματίζει ιδιαίτερα το ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να προστατεύσουν την περιουσία τους και δεν ξέρουν τι να κάνουν - συμπληρώνοντας πως τα κρούσματα κλοπών στην περιοχή έχουν αυξηθεί πάρα πολύ και νιώθουν απροστάτευτοι.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη