ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Ρυθμίσεις για συντάξεις χηρείας και άγαμες θυγατέρες

 ΕΘΝΟΣ «E» 30/12



Ρυθμίσεις για τις αποδοχές των πολυσυνταξιούχων άγαμων θυγατέρων, τις συντάξεις χηρείας του Δημοσίου και μια σειρά άλλων θεμάτων περιλαμβάνει νομοσχέδιο που έθεσε χθες σε δημόσια διαβούλευση ο αν. υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης.


Το νομοσχέδιο για τις συντάξεις
χηρείας κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης
Με το νομοσχέδιο προβλέπεται ρητά πως, εφόσον ο επιζών σύζυγος έχει μέσο μηνιαίο εισόδημα έστω και ελάχιστα μεγαλύτερο του 40πλασίου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη (1.320 ευρώ), τότε θα λαμβάνει τη μισή σύνταξη χηρείας (ίσχυε διάταξη για «ουσιωδώς μεγαλύτερο» εισόδημα). Η νέα διάταξη ισχύει για δικαιώματα που γεννώνται από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου και μετά. Στο εισόδημα υπολογίζεται και η σύνταξη από ίδιο δικαίωμα, καθώς καταργείται η δυνατότητα επιλογής που είχε ο επιζών να επιλέξει αντί αυτής τη σύνταξη του θανόντος για τον υπολογισμό του εισοδηματικού κριτηρίου.
Επιλογή σύνταξης
Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει πως οι άγαμες θυγατέρες θανόντων δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών που λαμβάνουν περισσότερες από μία κύριες συντάξεις, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, καλούνται να επιλέξουν την αναστολή μίας εκ των δύο συντάξεων και μέχρι του ποσού των 720 ευρώ. Για παράδειγμα -όπως αναφέρει ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, ειδικός σε θέματα ασφαλιστικού δικαίου- σε περίπτωση που η δικαιούχος άγαμη θυγατέρα λαμβάνει μία σύνταξη από το ΤΣΜΕΔΕ και μία από το Δημόσιο, η μία εκ των δύο κατόπιν επιλογής θα περιορίζεται στα 720 ευρώ. Η ρύθμιση αυτή κρίθηκε απαραίτητη, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις θυγατέρων που χάνουν και τις δύο κατά μεταβίβαση συντάξεις κατά τον έλεγχο των εισοδημάτων τους (από το 2012 ισχύει εισοδηματικό κριτήριο 8.640 ευρώ τον χρόνο), αφού το ετήσιο ποσό της μίας αποτελεί το εισόδημα για την καταβολή της άλλης. Δίνεται η δυνατότητα και σε παιδιά που σπουδάζουν σε ΙΕΚ να εισπράττουν σύνταξη λόγω θανάτου μέχρι τα 22, ενώ:

Το επίδομα θέσης ευθύνης για τους προϊσταμένους Οργανικών Μονάδων θα καταβάλλεται στις συντάξιμες αποδοχές, αφού συμπληρωθεί διετής υπηρεσία στη θέση και ανεξάρτητα από το αν αποχωρούν από τη θέση αυτή ή όχι προς συνταξιοδότηση.
Η αναγνώριση χρόνου σπουδών γίνεται με την προϋπόθεση 12 ετών ασφάλισης και όχι 12 ετών δημόσιας υπηρεσίας.
Αυξάνεται το όριο ηλικίας για όσους απολύονται της υπηρεσίας με τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης από τα 65 για τα 67. Ρυθμίζεται η αναδρομικότητα των ποσών που δικαιούται από τη σύνταξή του ασφαλισμένος που καθυστέρησε να λάβει σύνταξη από το Δημόσιο πέραν των 3 ετών, εξαιτίας των καθυστερήσεων στη διαδοχική ασφάλιση, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό οφείλεται σε αδυναμία της Διοίκησης.

ΑΠΟ http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: